D-vitamin

Vércukorszint és metabolikus szindróma, D-vitamin

  • Magas vérnyomás.
  • Magas vércukorszint.
  • Egészségtelen koleszterin-és trigliceridszint.
  • Túl sok hasi zsír.

Ha körülnéznénk egy európai vagy amerikai tömegben, például egy futballmeccsen vagy egy koncerten, és összeszámolnánk, hány embernél található meg a fenti jellegzetességek mindegyike, nagyjából minden hatodik embert megjelölhetnénk.

Jegyezzük meg! A fent felsorolt állapotok együt­tesét metabolikus szindrómának nevezik, bár olykor a kissé furcsán hangzó X-szindrómaként is emlegetik.

metabolikus_szindroma

Könnyen lehet, hogy például a magas vérnyomást alig valaki sorolná az anyagcsere rendellenessé­gei közé, pedig az említett állapotok között sajátos összefüggés van. Ha együtt állnak fenn a szervezetben, akkor hatásuk igencsak jelen­tős. E rizikófaktorok megduplázzák az ér- és szívbetegség kockázatát, ami viszont a szívroham és a szélütés veszélyét is fokozza, a cukorbe­tegség kialakulásának valószínűségét pedig ötszörösre növelik.

Cukorbetegség

A cukorbetegség szó az esetek zömében a 2-es típusú, azaz felnőtt­korban kialakuló cukorbetegséget takarja. Ez a leggyakoribb fajta cu­korbetegség – a 23,6 millió cukorbeteg amerikai 90-95%-át sújtja. Az 1-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan megzavarja a cukor táp­anyagként való felhasználásának folyamatát a szervezetben, ám az 1-es típusú diabétesztől eltérően nem autoimmun eredetű állapot. 2-es tí­pusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy béta-sejtjei tovább terme­lik az inzulint, ám ha a szervezetben túl sok a zsír, a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, és így kevésbé hatékonyan használják fel ezt a hormont.

Ezt az állapotot inzulinrezisztenciának vagy pre-diabétesznek nevezik. Ahogy a betegség súlyosbodik, az inzulinterme­lés az évek során lassan lecsökken, és a végeredmény már hasonló az l-es típusú cukorbetegséghez: a vérben megnő a szervezet fő energia­forrásának számító glükóz mennyisége, és a sejtek nem képesek azt mint tápanyagot kellő hatékonysággal hasznosítani.

2-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegséggel ellentétben (erről az autoimmun betegségről a következő fejezetben lesz részletesebben szó) e rendel­lenesség rizikótényezői az idősebb kor, az elhízás, az örökletes hajlam és a mozgásszegény életmód, és számít az is, hogy valaki mely népcso­port tagja. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők mintegy 80%-a túlsúlyos, ezért is fordít rá oly nagy figyelmet a sajtó most, hogy az el­hízás szinte járványos léptékűvé vált. Egyeseknél még visszafordít­ható az állapot azzal, ha megváltoztatják testmozgási és táplálkozási szokásaikat. Másoknál viszont a betegség fokozatosan mind több kárt tesz a szervezetben, amivel rontja az életminőséget, és bonyolult egész­ségügyi problémák egész sorát idézi elő.

D-vitamin segít a megelőzésben!

Mivel az aktivált D-vitamin fokozhatja az inzulintermelést, nem is meglepő, hogy a kutatások szerint az UV-B-sugárzás – és emiatt persze a szervezet megfelelő 25-D-vitamin-szintje – közvetett módon segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Még nem tudjuk pontosan, milyen hatása van a D-vitaminnak a 2-es típusú cukorbe­tegség kockázatára, de a fokozatosan gyűlő adatok azt mutatják, hogy egyértelmű összefüggés áll fenn a kielégítő D-vitamin-szint és a ha­tékony sejtanyagcsere között.

Számos tanulmány egybecsengő ered­ménye szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek általá­ban alacsony a 25-D-vitamin-szintjük.

Kutatási eredmények! A Harvard és a Tufts Egyetem munkatársaiból álló kutatócsoport éppen tavaly számolt be a Journal ofNutrition című szaklapban arról, hogy a 25-D-vitamin szintje és az inzulinrezisztencia közti összefüggés vizsgálatának eredményei sze­rint a D-vitamin-ellátottság fontos lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából.

Amit tudunk, az az, hogy a D-vitamin hiánya az inzulinreziszten­ciával és a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek (ezek a D-vitamin-receptoro­kat is tartalmazó sejtek termelik az inzulint az egész szervezet számá­ra) rosszabb működésével is összefügg. A kutatók állatkísérletek során megállapították, hogy ha az egerek béta-sejtjeinek D-vitamin-recep­torai az alacsony 25-D-vitamin-hiány miatt nem működnek megfele­lően, elveszítik inzulintermelő képességüket.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói 2004-ben publikálták eredményeiket azon vizsgálataikról, amelyeket a cardia nevű, a fiatal felnőttek koszorúér-probléma kialakulási kockázatát vizsgáló tanulmánnyal kapcsolatosan végeztek. A cardia egyebek közt azt kívánta kideríteni, milyen szerepe van a D-vitaminnak a metabo-likus szindróma létrejöttében.

Az Egyesült Államok négy nagyváro­sában folytatott cardia vizsgálataiba 3157 tizennyolc és harminc év közötti, fekete vagy fehér bőrű személyt vontak be. Kiderült, hogy a túlsúlyos fiatal felnőttek körében a több tej fogyasztása csökkentette az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét. Az adatok egyéb­ként eléggé meglepőek: a legtöbb tejet fogyasztó alanyoknál 72%-kal volt kisebb a metabolikus szindróma előfordulási gyakorisága.

Kutatási eredmények! A ku­tatás azzal a következtetéssel zárult, hogy a tejtermékek fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és a keringési betegség ki­alakulásának kockázatát. A kaliforniai kutatók külön tanulmányt is szenteltek ezen megállapításuknak, amelyben részletesen ismertet­ték, milyen mértékben csökkenti a kockázatot a magasabb 25-D-vitamin szint.
Másik kutatási eredmény: egy kö­zépkorú nők körében végzett nagyszabású, a Diabetes Care hasábjain 2006-ban ismertetett tanulmány szerzői arra a következtetésre jutot­tak, hogy a napi rendszerességgel szedett nagy mennyiségű (több mint 800 NE) D-vitamin és kalcium (több mint 1200 mg) hatására 33%-kal lett kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők gyakran egy ördögi kör foglyaivá válnak: túlsúlyosak, de nincs elég energiájuk vagy motiváció­juk a testmozgáshoz, ami további egészségügyi problémákat idéz elő, például túlterheli különböző szerveiket, vagy megakadályozza őket abban, hogy kialudjak magukat. A cukorbetegségből és az általa oko­zott másodlagos egészségügyi problémákból fakadó lehetséges veszé­lyek szarna szinte végtelen.

Vegyük ehhez hozzá a D-vitamin-hiányt – tudván, milyen sok területen lehet kedvező hatású ez a vitamin -, és már elég világosan kirajzolódik a probléma nagyságrendje és össze­tettsége. Az ördögi körből való kitöréshez általában teljes életmód- és étrendváltás szükséges, emellett oda kell figyelni a stressz csökken­tésére is, mivel az megtorpedózhatja a fogyási erőfeszítéseket, és elő­segítheti a hormonális egyensúlyzavarok fennmaradását.

Serdülőkori fiatalok

Az elmúlt néhány évben a tinédzserek kerültek a figyelem közép­pontjába, mivel a rájuk vonatkozó statisztikák igen gyorsan változnak. A serdülőkornak körében mind gyakoribb elhízottság negatív hatás­sal lehet az élettartamukra – a szüleikhez képest azt akár kettő-öt év­vel is csökkentheti. A legújabb kutatások szerint e korcsoportban is összefüggés mutatható ki az alacsony 25-D-vitamin-szint, valamint a magas vérnyomás és magas vércukorszint között – márpedig ezek az állapotok a szívbetegség és a metabolikus szindrómához kapcsolódó különféle egészségügyi rendellenességek fő rizikótényezői közé tartoz­nak.

Kutatási eredmények! A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Karán dolgozó Jared Reis kutatócsoportja 3600 tizenkét és tizenkilenc év közötti fiú és lány vizsgálata alapján megállapította, hogy a legalacso­nyabb 25-D-vitamin-szintű tinédzserek körében több mint kétszer gyakoribb a magas vérnyomás és a magas vércukorszint, mint maga­sabb 25-D-vitamin-szintű társaiknál.

Röviden:  metabolikus szindróma elő­fordulási valószínűségében négyszeres volt a különbség az optimális 25-D-vitamin-szintű tizenévesekhez képest.

A megfigyelt összefüg­gések összhangban álltak azon korábbi vizsgálati eredményekkel is, amelyek szerint a D-vitaminhiány a fekete fiataloknál a legsúlyosabb, a latin-amerikaiaknál kevésbé, a fehéreknél pedig a legkevésbé súlyos – de mindenütt jelen van. Azt a további kutatásoknak kell megállapí­taniuk, milyen mértékben felelős a D-vitamin-hiány ezen egészségügyi problémákért, és mekkora hatása lehet megelőzésükre és kezelésükre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.