Gyors felépülés

Az élet inzulinnal – Hogyan mérjük? Hogyan adjuk be?

A vércukorszint ellenőrzése

Kezelése hatékonyságát úgy tudja legjobban ellenőrizni, ha rendszeres időközönként megméri a vércukorszintjét. Orvosa megmondja, milyen gyakorisággal célszerű elvégeznie a méréseket. A korszerű vércukorszint­mérők roppant egyszerűvé teszik a mérést, a rugós tűkkel pedig könnyű és fájdalommentes a vérvétel.

Fontos: Tájékozódjon, hogy önnek melyik típusú műszer felel meg. Kifejlesztettek már olyan készüléket is, amely vérvétel nélkül méri a vércukorszintet. Ez az eszköz azonban egyelőre igen drága.

Az inzulinnak, vagyis a cukorbetegek szervezetéből hiányzó hormonnak kulcsszerepe van az l-es típusú cukorbetegség kezelésében, a betegek­nek életük végéig naponta kell inzulininjekciókat kapniuk. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is gyakran előfordul, hogy egy bizonyos idő elteltével inzulinra van szükségük. Egyesek nehezen tudják feldolgoz­ni, hogy a hormont injekció formájában kell kapniuk, és hogy a kezelést életük végéig folytatni kell.

A szakemberek szerencsére minden segít­séget megadnak az injekciózással kapcsolatosan. A legtöbben gyorsan megtanulják beadni maguknak az inzulint. A beépített patronnal és adagolás szabályozóval ellátott inzulintollak megjelenése sokak számára még egyszerűbbé tette az injekciózást.

Inzulinpumpa

Az injekciók egyik lehetséges alternatívája az inzulinpumpa, amely fo­lyamatosan adagolja a bőr alá az inzulint. Ez az apró eszköz egy vékony, rendszerint a hason át bevezetett csövön keresztül folyamatosan adagolja az inzulint. Azok számára jó választás, akik l-es típusú cukorbetegségüket már többszöri inzulininjekcióval sem tudják elég hatékonyan kezelni, vagy akiknél gyakorlati nehézségeket okoz a napi több injekció beadása (főleg gyerekeknél). A pumpa használata tudatos odafigyelést igényel, és elenged­hetetlen hozzá a rendszeres vércukorszintmérés. A kezelőorvosa ismerteti majd önnel az eszköz előnyeit és hátrányait.

Egyénre szabott rutin

A cukorbeteg kezelése akkor tud hatékony lenni, ha kialakít egy olyan ru­tint, amely lehetővé teszi, hogy a gyógyszereit akkor alkalmazza, amikor a szervezetének szüksége van rájuk. Ez részben a táplálékbeviteltől, részbenpedig az energiafelhasználástól függ. Eleinte naponta többször is meg kell mérnie vércukorszintjét, és a mérési eredményeket meg kell beszélnie or­vosával.

Közösen, életmódja és napirendje figyelembevételével dolgozzák ki a megfelelő ütemezést. A cukorbetegek többsége számára az inzulininjekciók beadása hamar mindennapos rutinná válik. Az ütemezés betartásá­ra igen erős ösztönző lehet az a tudat, hogy segít elkerülni a cukorbetegség olyan szövődményeit, mint a láb fekélyesedése, a szemkárosodás vagy a veseelégtelenség.

Vércukorszint-mérés

Az alábbiakban az önállóan vég­zett vércukorszint mérés főbb lé­péseit mutatjuk be. Fontos, hogy mindig pontosan kövesse az adott készülék használati utasítását. A megcélozandó vércukorszintet orvosa fogja megmondani önnek.

  • Tegyen új tesztcsíkot a ké­szülékbe. Szúrja meg oldalt az ujját, hogy egy csepp vért nyerjen.
  • Érintse a vércseppet a mű­szerben lévő tesztcsíkhoz.
  • Várjon, amíg a kijelzőn megjelenik a mért érték. Dobja ki a tesztcsíkot.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.