E-számok

A levegőért is fizetünk? Térfogatnövelők a sütőiparban

A térfogatnövelő adalékanyagok elsősorban a sütőiparban terjed­tek el. A korábban használt oxidálószereket (bromátok, perszulfá­tok, peroxidok stb.) betiltották, jelenleg az aszkorbinsav (E 300), a kalciumfoszfátok (E 341), a difoszfátok (E 450), a nátrium-, kálium- illet­ve ammónium-karbonátok és a glükonsav (E 574) használata jellemző.

A háztartásokban általában a sütőpor, a szódabikarbóna és a szalalkálinépszerű, az élesztőt és a mesterséges porokat mellőző fogyasztók pedig egyéb újszerű térfogatnövelőkkel (pl. növényi fermentumok) készített élelmekből válogathatnak az élelmiszer­-kereskedésekben.

Napjaink tendenciája, hogy egyre kisebb tömegből egyre na­gyobb térfogatot szeretnének kihozni a gyártók. A légbefúvatással készített cukrászati habok és krémek, ízesített, tejalapú desszertek, a tejszínhab, a habkönnyű piskótalap, a két kilogram­mosnak látszó, valójában csak egykilós fehér kenyér és az ön­súllyal alig rendelkező „megazsemlék és -kiflik” mind észrevét­lenül részévé váltak étrendünknek.

A „látványvadászat” fontos kelléke lett az élelmiszeriparnak, sőt a tetszetősség és méret a piacon való fennmaradás feltételévé vált. Érdekes ellentmondás, hogy miközben pl. a műszaki beren­dezések (számítógép, CD-lejátszó, hifiberendezések stb.) terüle­tén döntően a „zsebméret” felé való törekvés fejeződik ki, addig az élelmiszerek térfogata egyre csak növekszik. Ujabb parado­xon, hogy pl. a finomított fehér lisztből különböző adalékanya­gok segítségével készített, hatalmas zsemle tápértéke jelentősen kisebb, mint a rostban gazdag barna lisztből gyártott zsemléé.

A felfújt termékek tehát többnyire tápanyagban igen szegé­nyek, levegőben viszont gazdagok. Az ilyenfajta péksütemé­nyeknek és kenyereknek szinte csak a héját kell rágni, a bélzete vattacukorként szétomlik a szánkban. Sajnos ma már a levegőért is fizetnünk kell. A fogyasztók sokszor a térfogat, méret alapján vásárolnak, nem pedig tömeg és tápérték szerint. A chipsek, snackek, kekszfélék, ostyák, de még az egészségesnek számító puffasztott müzlifélék is mind „levegővel dúsítottak”.

Íz, illat, állomány megfizetése

Gyakorlatilag – kis túlzással élve – ott tartunk, hogy egy élel­miszerben döntően a vizet, az adalékanyagokat, a levegőt és a dí­szes csomagolást, valamint a gyártó és kereskedő munkadíját fi­zetjük meg, és csak kismértékben az alapanyagot. Sokszor csak „ízt, illatot és állományt” veszünk, nem pedig életerőt és frisses­séget adó természetes élelmiszert.

A gyártó pedig olyan ízt, illa­tot és állományt komponál, amelyet nem lehet házilag előállítani az olcsóbb piaci nyersanyagokból, így az ínyenc polgár bizonyo­san megvásárolja a szegényes tápértékű feldolgozott élelmiszert. Választhatunk tehát a kisebb, olcsóbb, természetesebb és egészségesebb házi, és a hatalmas, drágább, adalékanyagokkal „dúsított” ipari élelmek között. Sokan az előbbit, de még többen az utóbbit választják.

A térfogatnövelők használatának alapja, hogy bomlásuk gázkép­ződéssel (pl. szén-dioxid) jár együtt, amely megnöveli a termék tér­fogatát. Az adalékanyag nagy része tehát elbomlik, kismértékben azonban nyomot hagy az élelmiszer vegyi összetételében. A gyak­ran használt sütőpor és szódabikarbóna esetében is ez a helyzet.

A sütőpor gyengén lúgos kémhatású anyag, amely – az újabb kutatások fényében – gyomorirritáló adalékként ismeretes. Az emberi szervezet egyébként maga is termel „sütőport” (hidro­gén-karbonátokat) a hasnyálmirigy által, annak érdekében, hogy a gyomorból továbbhaladó sósavas rendszert közömbösítse. Ilyen értelemben a sütőpor vagy szódabikarbóna természetes anyag, de nem a gyomor számára.

Többször megfigyelték, hogy a gyomorkapu-eltávolítással járó műtétek után gyakori szövődményként jelenik meg a gyomor egy részének gyulladása a patkóbél felől visszaáramló, „sütőpor­szerű” közömbösítő vegyületek miatt. Gyomorsavtúltengés vagy gyomorfekélygyanú esetén szintén előfordulhat a gyomor nyál­kahártyájának gyulladásos tünete a javasolt szódabikarbóna fo­gyasztásakor. (Ma már korszerűbb savlekötők is vannak.) A sü­tőporral készített kekszek, sütemények, piskótalapok stb. fo­gyasztását egyes szakemberek csak jelentősen korlátozva javasol­ják az érzékeny gyomrúaknak.

A sütőpor használata tehát nem nevezhető ideális megoldás­nak, mégis elterjedt, mivel egyelőre nincs jobb. Jelenleg kifogás nélkül alkalmazható térfogatnövelő anyagok: az élesztő, az aszkorbinsav és egyes növényi fermentumok. (Élesztőt és azzal készí­tett termékeket a candidiasisban szenvedők nem fogyaszthatnak.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.