Gyógyító természet

A levegő gyógyhatásának felhasználása

Minden napfürdő egyúttal légfürdőt is jelent. Tanácsos azonban olykor olyan légfürdőket is rendelni, amelyeknél valamilyen oknál fogva kikapcsoljuk a nap hatását, és kizárólag a levegő hatásának óhajtjuk kitenni a meztelen testet.

Az emberi test védőtakarója a bőr

Ha a bőrt nagyítólencse alatt nézzük, millió és millió kis nyílást látunk, ezek az úgynevezett pórusok, amelyeknek rendeltetése a bőrlégzés lehetővé tétele. Ennek az anyagcsere folyamataira óriási jelentősége van, mert a bőrön át távoznak mindazon anyagcseretermékek, amelyeket a vesék a vizelettel, belek a széklettel vagy a tüdők ki nem választanak.

A bőr kiválasztása

Hogy milyen létfontosságú a bőr ezen kiválasztó működése, azt példával bizonyítjuk. Ha égés következtében a bőr jelentékeny része használhatatlanná válik, akkor számtalan pórus eldugul. A kiválasztás időleges megszűnése a vesékre annyira kihat, hogy a testben felszaporodott önmérgező anyagok következtében a halál is bekövetkezhet. Ha például az állatok bőrét valamilyen átjárhatatlan anyaggal bevonjuk, elpusztulnak. A test felületét takaró bőrön milliónyi verejtékmirigy kivezető csöve van, amelyek huszonnégy óra leforgása alatt több mint két liter vizet képesek kiizzadni.

Méreganyagok távozása

De, amint már említettük, ezen vízgőzökkel együtt távoznak a szervezetből a mérges anyagok: húgysav, konyhasó, ecetsav, zsírsavak, baktériumok is, amelyek az izzadság jellemző rossz szagát adják. A bőr természetesen az egész szervezettel, annak minden egyes részével, az idegek útján, valamint a vérerekkel szerves összeköttetésben áll. Innen van, hogy számos belső baj bőrbetegséget okoz. Ezen rövidre fogott magyarázat érthetővé teszi, hogy milyen nagy jelentősége van a légfürdőknek. Havibaj alkalmával, nemi tartózkodás esetén stb. gyakori a bőrkiütés. Bizonyos idegzsába is bőrkiütést vált ki. (Övsömör.)

A légfürdő alatt a bőr közvetlen érintkezésben van a friss levegővel

Ennélfogva a légfürdő fokozza a test oxigéntartalmát, növeli az anyagcserét, elősegíti a méregtelenítő folyamatot, tehát a test általános megerősítését és a jobb tápláltság elérését célozza.

Ilyképpen az emberre edző hatású, mert gondoljunk csak a vézna, halvány, a nagyváros házrengetegében, sötét és szűk helyiségekben dolgozó ideges, hajszolt emberekre, vagy a tüdővészben, csúcshurutban szenvedő, étvágytalan, köhécselő, a rosszul szellőztetett nagyvárosi tömegszállásokon felnövekvő, csenevész proletárgyermekek tömegeire, kiknek teste a légfürdők következtében ugyanúgy feléled, mint a virág, melyet a pincemélyedés sötétségéből a levegőre, a napra hozunk. Ezáltal a test erősödik, edződik. Mindazon szervekre és betegségekre, amelyeket már az előző (napfürdő) fejezetben említettünk, ugyanolyan gyógyító befolyást fognak gyakorolni a légfürdők is.

Légfürdő vétele előtt tanácsos egész testünket lemosni vagy enyhén ledörzsölni. Ezzel a gyakran elzárt pórusokat megnyitjuk. A bőr ezen ingerlése fokozza a vérbőséget is, miáltal a légfürdő sokkal hatékonyabb. Miként a napfürdőnél, úgy itt is figyelemmel kell lennünk a lassú és fokozatosan emelkedő időtartamra, szélvédettségre, hogy helyesen járjunk el.

Kiegészítő mozgás és torna

Légfürdő alatt célszerű a torna és a mozgás is. Különösen, ha a légfürdő alatt a levegő hőmérséklete nem haladja meg a 12 °C-t, Azonfelül, ha a beteg kevésbé edzett természetű, mozognia és tornáznia kell, hogy meg ne hűljön! Hiányos öltözetben már aránylag alacsony hőmérsékletnél fázunk, és a test didereg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.