Egészséges étrend

Folyékony gonosz: a növényi olajok

A növényi magolajok omega-6-tartalma már önmagában elég rossz, ám ezek gyakran más toxinokat is tartalmaznak.

Növényi olaj
Növényi olaj

Az 1950-es évektől kezdve — de különösen az 1970-es évektől, amikor az amerikai kormány elkezdte propagálni a növényi olajok használatát — sok tudós egyetértett azzal, hogy az omcga-6-ban gazdag olajok egészségesek a koleszterinszint-csökkentő hatásuk miatt.

Ez végzetes hibának bizonyult. Dr. William E. Lands ezt írta:

 „Úgy tekintettünk az esszenciális […] zsírsavakra, mintha »angyalok« lennének, pedig túlzott mennyiségben ördöggé változnak.”

A növényi olajok olcsók, de sajnos két óriási probléma van velük:

  • A növényi olajok tele vannak omega-6 zsírsavakkal, amelyek nagy dózisban toxikusak. A szójaolaj omega-6-tartal ma 55%, a kukoricaolajé 54%, a sáfrányos szeklice-olajé 75%, a canolaolajé (repceolajé) pedig 18%.2
  • A növényi olajok – különösen a gabonából és hüvelyesekből készített olajok, mint a szója-, a földimogyoró-, a kukorica- és a búzacsíraolaj még növényi toxinokat is tartalmaznak.

Mi a probléma a túlzott omega-6 bevitellel?

Már bizonyítottuk, hogy az omega-6 zsírok a kalóriabevitel 4%-át meghaladó mennyiségben mérgezőek. Nem ismételünk meg minden bizonyítékot, csupán két kulcstényezőt:

  1. A legtöbb amerikai a kalóriabevitelének mintegy 9%-át – azaz a biztonságos bevitel háromszorosát — omega-6 zsírokból fedezi. Ez a túlzott fogyasztás okozati össze-függésben áll egy sereg olyan egészségügyi problémával, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a mentális betegségek, az elhízás, valamint a megnövekedett halálozási arányok.
  2. Az omega-6 túlzott beviteléért elsősorban a növényi olajok nyakló nélküli fogyasztása tehető felelőssé.

Ha futó pillantást vetünk az áruházak polcaira, láthatjuk, hogy az élelmiszeripar által gyártott ételekben mennyire uralkodó a növényi olajok használata. A szójaolaj, a salátaöntetektől kezdve a süteményekig, szinte mindig előkelő helyen szerepel az összetevők listáján.

Növényi toxinok az omega-6-ban gazdag növényi olajokban

Csaknem minden, magas omega-6-tartalmú növény tele van toxinokkal. A gabonák és a hüvelyesek toxicitásáról szóló korábbi fejtegetéseink után valószínűleg nem lesz meglepő, hogy a gabonából és a hüvelyesekből készített olajok a legveszélyesebbek.

A földimogyoró-olaj, valamint a szív- és érrendszeri betegségek

Földimogyoró olaj

Amikor a rhesusmajmokat a zsírbevitelük 40%-ában földimogyoró-olajjal etették, tizenhat hónapon belül az összes majomnál érelmeszesedés alakult ki, egyharmaduknál pedig szívroham. A bűnös egyrészt lehet a földimogyoró-agglutinin lektin (PNA), másrészt a mérgező foszfolipidek, amelyek a földimogyoró molekulái és az omega-6 zsírsavak meghatározott keverékei.

A fán termő diófélék olajának és a kakaóvajnak nincsen ilyen hatása, így azt javasoljuk, hogy a mogyoróvajat helyettesítsd a fán termő diófélékből – kesudió, mandula és makadámiadió – készült vajjal.

A kukoricaolaj, valamint a szív- és érrendszeri betegségek

A kukoricaolaj – amely valószínűleg szintén tartalmaz növényi toxinokat — éppen úgy okozhat érelmeszesedést, mint a földimogyoró-olaj. Valószínűleg a kukoricaolajjal végzett vizsgálat volt a leghalálosabb, amelyet véletlenszerű kísérletben emberekkel valaha végeztek. A Rose kukoricaolaj-vizsgálat során a kukorica olajat fogyasztó csoport körében a halálozási ráta 364%-kal volt magasabb, mint az állati, illetve tejtermékből származó zsírokat fogyasztó kontrollcsoportnál.

A szójaolaj és májkárosodás

Szója olaj

Figyelem! Azok a kisbabák, akik rövid bél szindrómával születnek, „parenterális”, vagyis intravénás táplálásra szorulnak, amíg az emésztőrendszerük kifejlődik, és meggyógyul.

1961 óta az ilyen parenterális táplálásnál zsírforrásként szójaolajat használtak. Évtizedek teltek el, s közben az így táplált babák szörnyű máj- és agykárosodásokat szenvedtek, a halálozási arány pedig a gyerekek négyéves koráig 30%-os volt.

Végül a bostoni gyermekkórház orvosai elkezdték vizsgálni, hogy az agy- és májkárosodásokat okozhatják-e a növényi olajok. Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a májkárosodás oka a szójaolaj volt, amelyet megpróbáltak halolajalapú tápszerrel helyettesíteni. Az eredmény „ijesztően fantasztikus” volt a kórház orvosai szerint, és „maga a csoda” a szülők szerint.

Egy klinikai vizsgálat során 42 baba kapott halolajat, közülük 3 meghalt, és 1-nek májátültetésre volt szüksége. Szójaolajat 49 baba kapott, közülük 12 halt meg, és 6-nak volt szüksége májátültetésre. A májátültetés vagy halál aránya a szójaolajas táplálás 37%-os arányáról 9%-ra csökkent a halolajas táplálás révén.

Miért ilyen lassú az orvosi fejlődés?

Miért tartott negyvenhárom évig, amíg rájöttek, hogy a szójaolaj öli meg ezeket a kisbabákat? Dr. Mark Púder, a gyermekkórház orvosa adott erre egy magyarázatot:

„Miközben megpróbáltuk kitalálni, hogy a parenterális táplálás (PN) miért okoz máj károsodást, néhány kutató — mint dr, Judah

Folkman és dr. Róbert Shamberger – azt feltételezték, hogy hiányzik nekik egy olyan tápanyag, amely a rendes ételben megtalálható. Mások arra gondoltak, hogy talán magának az oldatnak az összetevőit lehet hibáztatni. Az évek során mindkét elméletet elvetették…”

Púder, szerencséjére, nem volt PN-szakértő, különben már az elején ő maga is kizárta volna a lipideket mint problémaforrásokat …

„Egy dolgot nem tettem meg: nem olvastam el a szakirodalmat, hogy megtudjam, mi az, amin mások már gondolkodtak.”

Púder lényegében nem is tudta, hogy az orvosok mit gondolnak, amíg el nem kezdett mesélni másoknak a megfigyeléseiről, és ők cserébe elmondták neki, hogy téved.

„Amikor a kutatók kivonták a zsírokat a PN-ből, de az még mindig májkárosodást okozott, valószínűleg azt feltételezték, hogy a PN-készítménynek egy másik összetevője a bűnös” — mondja. — Egyáltalán nem gondoltak arra, hogy a lipid típusát kérdőjelezzék meg.”

Alapvetően, ha a tápláláshoz szükséges energiát szénhidrátból fedezzük, akkor a cukormérgezésen keresztül zsírmáj alakul ki. Amennyiben a szénhidrátok egy részét szójaolajjal helyettesítjük, akkor megmarad a zsírmáj, de most a cukor és az omega-6 toxicitásának a keveréke miatt. A megoldás az volt, hogy csökkenteni kell a szénhidrátokat és az omega-6 zsírokat, de ezt soha nem vizsgálták.

A parenterális táplálásról szóló más tanulmányok azt találták, hogy a szójaolaj megöli az immunsejteket. A limfociták elpusztításának a csökkentésére a kutatók azt fontolgatták, hogy a 100%-os szójaolaj helyett 80% olívaolaj és 20% szójaolaj keverékére kellene váltani. Az új keverék még mindig ölte az immunsejteket, de kisebb mértékben.

Búzacsíraolaj (Tritici aestivi oleum virginale, Tritici aestivi oleum raffinatum)

A búza kétségkívül az emberiség legfontosabb termesztett növénye. Vetésterülete a Föl­dön valamennyi termesztett növényfajé közül a legnagyobb. Már az i. e. 7- évezredből származó leletek között is találtak olyan búzaszemeket, amelyek egyértelműen termesz­tésre utaltak. A Trilicum nemzetség 20 fajt foglal magába, közülük a legfontosabb a kö­zönséges búza (Trilicum aestivum L., Poaccae).

A natív búzacsíraolaj a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv definiciója szerint a Trilicum aes-livum csírázó magvaiból hideg sajtolással vagy más, alkalmas mechanikai eljárással elő­állított zsíros olaj. A finomított búzacsíraolaj (Tritici aestivi oleum raffinatum) a búza csírázó magvaiból hideg sajtolással vagy más, alkalmas mechanikai eljárással és/vagy ki­vonással előállított és finomított zsíros olaj. A tisztított olaj savszáma és peroxidszáma alacsonyabb, mint a natív búzacsíraolajé. Parenterális felhasználásra csak a tiszított olaj használható fel.

A szemtermés 10-12% mennyiségben tartalmaz zsírosolajat, amelynek mintegy 50%-a linolsav trigliceridje. kisebb mennyiségben palmitinsav, sztearinsav-, olajsav-, linolsav-gliccrideket is tartalmaz.

Jelentős az α-tokoferol (E vitamin) mennyisége is (0,3-0,5%). Tartalmaz továbbá p-szitoszterint, kampeszterint, valamint ezek észterszármazékait.

A búzacsíraolajat bőrápoló hatása miatt a kozmetikai iparban alapanyagként használják fel. A gyógyszeriparban segédanyagként alkalmazzák. Magas telítetlenzsírsav- és E-vitamintartalma miatt egészséges, a lipidszintet csökkentő tápanyag.

Finomított kukoricaolaj (Maydis oleum raffinatum)

A kukorica Amerikából származó jelentős tápláléknövény, amelynek bibéje vizelcthajtó hatása miatt nyer gyógyászati felhasználást.

A Ph. Hg. \ III. definíciója szerint a finomított kukoricaolaj Mavdis oleum raffinatum) a kukorica (Zea mays L., Poaceae) magvaiból préseléssel vagy kivonással majd fino­mítással nyert zsíros olaj.

Az olaj összetevői között megtalálhatók a palmitinsav, sztearinsav. olajsav, arachinsav, linolsav, linolénsav trigliceridjei. Tartalmaz továbbá β-szitoszterint, kampeszterint; αés γ-tokoferolt. A kukorica zsíros olaját az élelmiszeripar használja fel. A magasabb arányú telítetlen zsírsav komponenseknek köszönhetően kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét. Kolesz­terinszintet csökkentő és érelmeszesedést megelőző étrend összetevője.

Finomított repceolaj (Rapae oleum raffinatum)

A repceolajat a Brassicaccae családba tarozó két faj. a Brassica napus L. és a Brassica campesl-ris L. magvaiból nyerik. Mindkét növényt nagy mennyiségben termesztik Európában. A finomított repceolaj a Ph. Hg. VIII. meghatározása szerint a fenti növények magvaiból mechanikus sajtolással vagy kivonással nyert, finomított zsíros olaj.

A zsíros olaj tőbb komponensei az olajsav, Iinolsav és a linolénsav észterei. Ezen kívül tartalmaz szterineket. a- és y-tokoferolt. Egyes repectajták olajának közel 50%-át a 22 szénatomos erukasav és trigliceridjei teszik ki, de az étkezési célokra nemesített fajtáknál ez az arány nem érheti el a 2%-ot. Az erukasav és származékai ugyanis állatkísérletekben nagy mennyiségben alkalmazva miokardiális toxicitást mutattak, károsították a mellék­vesét és a májat is.

A repceolajat étkezési célokra, illetve margaringyártás során használják, és próbálko­zások folynak a repceolaj biológiai üzemanyagként történő felhasználásával is. Az eruka­sav a műanyagipar számára fontos vegyület: detergensként, lubrikánsként alkalmazzák. A gyógyszergyártásban az olajat kenőcsök előállítására használják.

Finomított szezámolaj (Sesami oleum raffinatum)

A Ph. Hg. VIII. definíciója szerint a finomított szezámolajat a Pedaliaceae családba tarozó Scsaimnn indicum L. érett magvaiból sajtolással vagy hideg kivonással állítják elő. A növényt Indiában. Kínában, Japánban és további trópusi országokban is termesztik. A szezámolaj fő komponensei az olajsav és a Iinolsav gliceridjei, kis koncentrációban palmitinsav- és sztearinsav-észtereket is tartalmaz. 1%-os mennyiségben lignántípusú komponensek is találhatók az olajban (szezamin, szezamolin).

A Sesami oleum kedvező hatása, 1 /sírsavösszetételéból és a lignin vegyületek antioxi-dáns tulajdonságából adódik. Leírták szérum-koleszterinszintet csökkentő hatását. Az élelmezésben a szezámmagnak van fontos szerepe. Az olajat technológiai segédanyagként is felhasználják. Rovarirtószerek vivőanyagaként alkalmazva a piretrin dózisa 50%-kal csökkenthető a hatásosság megtartása mellett.

Hidrogénezett gyapotmagolaj (Gossypii oleum hydrogenatum)

A hidrogénezett gyapotmagolaj (Gossypii oleum hydrogenatum) a Cossypium hirsulum L. (Malvaceae) vagy más termesztett Cossypium fajok magjából nyert olaj finomításával és hidrogénezésével előállított termék. Az olaj a pamut- és vattagyártás mellékterméke. A magot burkoló fedőszőrök (a gyapot) eltávolítása után a visszamaradó, mintegy 15% zsírosolajat préseléssel nyerik ki.

A kinyert nyers olaj vöröses színű, jellegzetes szagú, fő komponensei a palmitin-, olaj­os linolsav gliceridjei.

A tisztítás során eltávolítják az olajban található mérgező (rákkeltő, férfiak termékenységét csökkentő) polifenolos vegyületet, a gosszipolt. A tisztított olaj­ból hidrogénczéssel előállított termék fehér szilárd tömeg vagy por, amely melegítve tisz­ta, halványsárga folyadékká olvad. Főként palmitinsav és sztearinsav trigliceridjeiből áll (a hidrogénezés során az egyszeresen, illetve kétszeresen telítetlen olaj-, illetve linolsavból a telített sztearinsav keletkezik). A hidrogénezett gyapotmagolaj a gyógyszer-technológiá­ban tablettázási segédanyagként nyer alkalmazást.

Növényi olajok

Összefoglalás

Az amerikaiak a biztonságoshoz képest háromszor annyi omega-6 zsírt fogyasztanak, a szöveti omega-6/omega-3 arányuk pedig az optimális kilencszerese. Ezért a túlzott omega-6 bevitelért elsődlegesen a növényi magolajok a felelősek, amelyek ezenfelül még természetes toxinokat, valamint az ipari feldolgozás során beléjük került mérgeket is tartalmaznak. A növényiolaj-fogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegség miatti halál, a depresszió, a rákos halálozások, a bélbetegségek és a májkárosodás megnövekedett arányával.

A növényi olajokat egészséges zsírokkal és olajokkal kell helyettesíteni a táplálkozásban, például állati eredetű zsírokkal – mint a marhafaggyú -, tejtermékekből származó zsírokkal – mint a vaj vagy a tejszín illetve alacsony omega-6-tartalmú növényi olajokkal – mint a kókuszolaj, a pálmaolaj, a kakaóvaj, a szerecsendióvaj, a diófélék olajai, az olívaolaj és az avokádóolaj.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.