Egészségügyi kérdezz-felelek

Olívaolajjal szabad főzni?

Pirításhoz és olajban sütéshez egyáltalán nem megfelelő az olívaolaj. Magas hőfokon elveszíti ízét és elbomlanak antioxidáns összetevői. Egy vizsgálat szerint 180 °C-on (nagyjából az olajban sütés hőfoka) 10 perc alatt tönkremegy értékes antioxidánsainak 5060 százaléka. Az olívaolaj egészségvédő hatásait tehát akkor élvezhetjük, ha salátaönteteket készítünk vele, vagy párolt zöldségekre csorgatjuk. A boltban az extra szűz változatot keresse, mert ezekben van a legtöbb antioxidáns.

Az olívaolaj csökkenti a koleszterinszintet?

Esetleg kismértékben. Amikor egy vizsgálat során 28 felnőtt 6 héten át 2 evőkanál olíva olajat iktatott az étrendjébe, össz koleszterinszintjük 12 százalékkal csökkent. Más megfigyelések azonban nem igazolták ezt a biztató eredményt. Ennek ellenére előnyös, ha ezt a smaragdszínű olajat fogyasztja: valódi értéke abban rejlik, hogy enyhíti az erekben jelen lévő, a szívbetegségekért és infarktusért nagy részben felelős gyulladást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.