Házi gyógymódok

Trigliceridek: 9 módszer a vérzsírszint csökkentésére

A trigliceridek és a koleszterin azon zsírok fő forrásai, amelyek a vérben keringenek. Mindkettőre szükség van. A koleszterinre a sejtmembránok képzé­sében és más fontos funkciók ellátásában, a trigliceridekre pedig energiaforrás­ként. Ha azonban bármelyiknek tartósan magas a szintje a keringő vérben, ez bajok forrása lehet.

A koleszterin túl magas szintje az artériák elzáródásához vezethet, a trigliceridek esetében azonban a dolog nem ennyire egyértelmű. „Ha nagyon szakszerűek akarunk lenni, elmondhatjuk, hogy a trigliceridek nem független tényezők a szívbetegség kialakulásában – mondja dr. John LaRosa, a George Washington Orvosegyetem lipidkutató intézetének igazgatója.

„A gyakorlatban azonban – folytatja -, a magas trigliceridszint gyakran társul alacsony HDL-koleszterin (»jó« koleszterin) szinttel, ez pedig azt jelenti, hogy olyan zsírrészecskék vannak a vérben, melyek érbetegséget okoznak. Eze­ket tehát vészjelnek kell tekinteni.”

Jegyezzük meg! A normális trigliceridszint meglehetősen tág határok, 0,45-2,8 mmol/1 kö­zött mozog. Általában a 2,8 mmol/l-től 5,6 mmol/l-ig terjedő értéket „emelke­dett határértéknek” tartják. A legbiztonságosabb az 1,7 mmol/1 alatti triglicerid­szint.

Ne feledje, hogy a trigliceridszint ugyanazokkal a módszerekkel befolyá­solható, mint a koleszterinszint. Javítva az egyiket, javul a másik is. Ha orvo­sa azt mondja, hogy csökkenteni kell a trigliceridszintet, az alábbiakban leírt módszerek segíteni fognak ebben. Ha azt mondja, hogy az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) szintjét kell csökkenteni, akkor pedig biztosan nem fog­nak ártani. Ez azon ritka helyzetek egyike, amelyben semmiképpen sem veszít, ha követi az utasításokat.

A természetgyógyász közbeszól: rizsdiéta

Már a kidolgozója is „kellemetlen orvosságnak” nevezte. Tulajdonkép­pen, mondja dr. Walter Kempner, egyetlen mentség van az alkalmazására: az, hogy hatásos. Dr. Kempner 1944-ben írta le a „kellemetlen orvosságot”, az általa fel­fedezett rizsdiétát. A legsúlyosabb állapotú betegei közül néhány valóban meggyógyult a rizsen és gyümölcsön kívül mást szinte nem is tartalmazó étrendtől.

Az étrend bizonyos formáit ma is használják, és más modern diéták elő­futárának tartják. A rizs/gyümölcs étrendet sokan a vérzsír- és testsúlycsök­kentő hatása miatt ajánlják.

„A rizs/gyümölcs étrendet az igazán magas trigliceridszintű emberek­nél alkalmazzuk, hogy »kitisztítsuk« őket – mondja dr. Sonja Connor, a táp­lálkozástudomány szakembere. – A testsúlyukat is csökkenti, mert gyakor­latilag zsírmentes.” A baj az, hogy az emberek általában nem nagyon kedvelik.

Azért néhány ember nyilvánvalóan kibírja a mindig rizsből és gyü­mölcsből álló étrendet annyi ideig, hogy hatása is legyen. „Nemrég volt egy betegünk, akinek a trigliceridszintje néhány hónap alatt 11 mmol/l-ről 1,3 mmol/l-re csökkent – mondja dr. Connor. – Hazament, és mindezt egyedül érte el a diéta alkalmazásával, már nem is kellett felügyelnünk.” Bár, jegy­zi meg Connor: „ő nem egy szokványos beteg volt”. Egy ilyen extrém diétát azonban sose próbáljon ki orvosa beleegyezé­se nélkül. A legtöbb orvos viszont nem lelkesedik az ötletért.

Mennyi ideig kell rizst és gyümölcsöt enni, hogy eredménye legyen?

„Nem hosszú ideig – mondja Connor. – Az étrend eredményeit már nagyon hamar – két-három nap múlva – tapasztalni fogja. Ha rá tudnánk venni az embereket, hogy egy rövid időre minden zsírt hagyjanak el az étrendjük­ből, ezzel megoldhatnánk a rendellenességeket, és utána a zsírok vissza­kerülhetnének az étrendbe.”

Egyen kevesebb zsírt!

„A helyes étrend a legjobb módszer a trigliceridszint csökkentésére” – mondja dr. Róbert DiBianco kardiológus ku­tató.

A trigliceridszint csökkentésére a táplálék zsírtartalmának csökkentését ja­vasolja. „Ha zsírról van szó, akkor a minél kevesebb, annál jobb elv érvénye­süljön, mondja. – Kezdetnek jó, ha a zsírbevitelt a napi kalóriabevitel kevesebb, mint 30 százalékára csökkenti, de az ideális érték 20 százalék lenne, a telített zsírok pedig 10 százaléknál kevesebbet tegyenek ki.”

A fokozatosság elve

A zsírok 20 százalékra való csökkentése szakaszosan valósítható meg. Csökkentse például a zsírbevitelt egy hónap alatt a kalóriabevitel 30 százalékára (ha jelenleg körülbelül 40 százalék), majd men­jen vissza orvosához, hogy megvizsgálja, történt-e javulás a trigliceridszintben. Ha igen, akkor valószínűleg gratulál önnek, és arra kéri, hogy tartsa ezt az ét­rendet. Ha nem, akkor egy hónapon át csökkentse a zsírbevitelt 25 százalékra, és figyelje, hogy mi történik.

Ha ezen a szinten sem tapasztal javulást, csökkentse a zsírbevitelt két hó­napon keresztül 20 százalékra. Ez a zsírszint biztosítja, hogy a bevitt energia jó részét összetett szénhidrátokkal fedezi, ami már garantáltan csökkenti a trigliceridszintet.

Összetett szénhidrátokat fogyasszon!

Azokban az országokban, ahol sok összetett szénhidrátot tartalmazó táplálékot fogyasztanak, nincsenek a trigliceriddel kapcsolatos problémák. „Amikor csak lehetséges, helyettesítse a zsírokat összetett szénhidrátokkal” – tanácsolja dr. Connor. Sem­mit sem ér azonban ez a diéta, ha a hagyományokat követve az összetett szén­hidrátok, mint például a tésztafélék, a rizs, a bab és a gabonafélék elkészítésé­hez nagy mennyiségű zsiradékot használ.

Keressen olyan lasagne-, tésztasaláta- vagy sültburgonya-recepteket, me­lyeknek magas az összetettszénhidrát-tartalma, és alacsony a zsírtartalma. „Ez a legnehezebb munka – mondja Connor -, mert viszonylag kevés olyan magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú ételrecept van, melynek nem az vége, hogy az ember üres spagettit eszik szósz nélkül.” Megéri a fáradságot keresgélni és ilyen ételeket készíteni? „Biztos lehet benne” – válaszolja.

Hagyja el az édességeket!

„Az egyszerű szénhidrátok -a cu­kor és más édességek – nagyban hozzájárulnak a magas trigliceridszint kialakulásához” – mondja dr. DiBianco. Azt javasolja ezért, hogy mondjunk le az édességekről. Dr. LaRosa helyesel: „Az alacsony rosttartalmú, egyszerű szénhidrátok a legnagyobb bűnösök – mondja. – Nem kétséges, hogy az egyszerű szénhid­rátok valóban problémát jelentenek.”

Fogyjon le!

„A fogyás nagyon fontos – mondja dr. DiBianco. – Hogy mennyit kell leadnia, az az ideális testsúlyától függ. Nem kell azonban minden feleslegét leadnia ahhoz, hogy lássa a változásokat a trigliceridszintben.”

Azoknál, akiknek 20-30 százalék súlyfeleslegük van, már 3 kg leadásával csökken a trigliceridszint. Bár nem kell elérni az ideális testsúlyt ahhoz, hogy a trigliceridszint csökkenjen, „mégis meg kell próbálnia, hogy a testsúlya 5-10 százaléknál többel ne haladja meg az ideálist” – javasolja dr. DiBianco.

Égesse el

„A testedzés csökkenti a trigliceridszintet – állítja dr. LaRosa -, azt azonban nehéz megmondani, hogy ez vajon a fogyás vagy a jobb anyagcsere eredménye; valószínűleg mindkettőé.” A bizonytalanság, hogy a testedzés milyen módon csökkenti a triglicerid­szintet, azokra a kísérletekre vezethető vissza, melyekben azt találták, hogy a he­tente háromszor egy órán át végzett kemény tréning akkor is csökkenti a trigliceridszintet, ha a testsúly nem változik.

Függetlenül tehát attól, hogy a testedzés hogyan hat, a fő az, hogy csök­kenti a trigliceridszintet, és ezért minden szakértő kiemelten ajánlja. Ugyanak­kor, mielőtt edzeni kezdene, keresse fel orvosát!

Tartózkodjon az alkoholtól!

„Ügy vélem, hogy a magas trigliceridszintet az alkohol súlyosbítja leginkább – mondja dr. DiBianco. – Fon­tos, hogy még a kis mennyiségű alkoholtól is tartózkodjon!”

A halolaj Szerepe

„Igen jól dokumentált tény, hogy a halolaj legkifejezettebb hatását a trigliceridekre fejti ki” – mondja dr. Carl Hock belgyó­gyász.

Több tanulmány kimutatta a halolajban található omega-3 zsírsavak trigliceridszint-csökkentő hatását. Bár a legtöbb tanulmányban a mérhetőség ér­dekében halolajtartalmú kapszulákat használtak, rendszeres halevéssel vagy a sok halat tartalmazó étrend mellé alkalmanként szedett kapszulával is hozzá­juthat a kellő mennyiséghez.

A legtöbb kísérletben 15 g halolaj volt a napi adag, ami megfelel 225 g la­zacnak, heringnek vagy makrélának. Az újabb tanulmányok szerint napi 10 g-mal is ugyanolyan jó eredmények érhetők el. „A táplálékkal el lehet annyi halolajat fogyasztani, hogy csökkenjen a trigliceridszint – mondja dr. DiBianco. – A halolajkapszula leginkább azok szá­mára előnyös, akik nem fogyasztanak rendszeresen halat. Ha valakinek az ét­rendjében rendszeresen szerepel hal, nincs szüksége kapszulák szedésére.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.