Egészséges étrend

A legideálisabb húsok és olajok

Az optimális egészségi állapothoz minimalizálni kell az omega-6 zsírok bevitelét — az energia bevitel 4%-a alatt tartani, de még jobb, ha 2% körül marad -, miközben hetente kb. 45 dkg lazacot (vagy más hasonló halat, például szardíniát) kellene enni az omega-6/omega-3 egyensúly eléréséhez.

Az alábbi táblázat különböző állati eredetű ételek omega-6- és omega-3-tartalmát mutatja be:

A húsok, a tengeri gyümölcsei és a tojás tápanyag-összetétele

A kutatások alapján lényegében a következőket állapíthatjuk meg:

  1. A legjobb omega-3-források a tengeri halak és a kagylófélék: a lazac, a hering, a szardínia, a kagyló és a garnélarák. A többi állati eredetű ételben kevés omega-3 zsír van.
  2. Az omega-6 fogyasztás minimumra csökkentése céljából a legjobb ételek a halak, a kagylók és a kérődzők – a marha, a bárány és a kecske – húsa. A kérődzők húsa általában 3% zsírt tartalmaz, és a kalóriamennyiség kevesebb, mint 2%-a származik omega-6 zsírból. A halakban és a kagylóban általában minimális mennyiségű – kevesebb, mint: 1% – omega-6 van.
  3. Sok népszerű húsféle – a csirke, a sertés, a tojás, a kacsa és a tilápia (ami egy tenyésztett halfajta) omega-6-szintje eléri a zsírok 10-20%-át. Ez alól kivételt képeznek bizonyos belső szervek, mint a csirkemáj, amelyek omega-6-tartalma alacsony.
Halétel
Hal – egészséges

Mi azt javasoljuk, hogy az étrended fő állati eredetű táplálékai a hal, a kagyló és a kérődzők húsa legyen, és lehetőleg heti öt alkalommal fogyassz belőlük.

És mi a helyzet az olajokkal?

Íme, néhány állati eredetű zsír omega-6- és omega-3-tartalma:

ZsírSaFA (telített zsírok) %MUFA (egyszeresen
telítetlen zsírok) %
Omega-6 %Omega-3%
Lazacolaj (vad)19,90%29%1,50%35,30%
Faggyú (marha)49,80%41,80%3,10%0,60%
Vaj63,60%25,90%3,40%0,40%
Lazaczsír (tenyésztett)22,60%28,20%7,30%18,70%
Zsír (sertés)*39,20%45,10%10,20%1%
Kacsazsír33,20%49,30%12%1%
Tojássárgája37,50%46%15,50%1%
Csirkezsír29,80%44,70%19,50%1%

Itt pedig az egészséges növényi olajok összetétele látható:

OlajSaFa %MUFA %Omega-6 %Omega-3 %
Pálmamagolaj81,7%11,4%1,6%0%
Kókuszolaj86,7%5,8%1,8%0%
Kakaóvaj59,6%32,9%2,8%0,1%
Pálmaolaj49,1%37%9,1%0,2%
Olívaolaj13,8%73,1%9,8%0,8%
Avokádóolaj11,6%70,6%12,5%1%
Kesudióvaj20,3%59,5%16,5%0,3%
Mandulavaj9,5%64,8%20,1%0,7%

A főzéshez, illetve szósz vagy öntet készítéséhez használt olajok esetében jobb, ha mind az omega-6-, mind az omega-3-tartalmuk alacsony. Főzés közben, magas hőmérsékleten a többszörösen telítetlen zsírok jellege megváltozik, a tárolás miatt pedig megavasodhatnak.

Főzéshez, szószokhoz és öntetekhez a legjobb a marhafaggyú, a tisztított vaj — ghí —, a kókuszolaj vagy kókusztej, a pálmamag olaj, a kakaóvaj és a makadám dió vaj.

Kacsazsír
Kacsazsír

A kacsazsír, az olívaolaj és az avokádóolaj szintén egészséges, de ebből a szempontból csak a második harmadba tartoznak, pont úgy, mint a húsok között a kacsa, a csirke és a sertés.

Bár a repceolajnak jó az omega-6/omega-3 aránya, de két tulajdonsága kizáró okot jelent: a benne lévő zsírok 27,7%-a többszörösen telítetlen zsírsav, ami túl sok, másrészt toxinokat is tartalmazhat.

Röviden:

  • Csökkentsd a minimumra az omega-6-beviteledet azzal, hogy kiiktatod az étrendedből az omega-6-ban gazdag növényi olajokat. Fogyassz alacsony omega-6-tartalmú zsírokat: vajat, marhafaggyút, kókuszolajat, és egyél alacsony omega-6-tartalmú, állati eredetű ételeket, például halat, kagylót, marhát és bárányt.
  • Egyél hetente legalább 20-45 dkg lazacot vagy más zsíros halat az omega-3 bevitele céljából.

A biztonságos zsírok:

A telített zsírok (SaFA) és az egyszeresen telítetlen zsírok (MUFA)

  • A telített és az egyszeresen telítetlen zsírok még nagy mennyiségben is biztonságosan fogyaszthatók.
  • Ezek a zsírok képezik az étrendünk legkönnyebben szabályozható makro tápanyagát: az elfogyasztott mennyiséget egyszerűen az étvágyhoz lehet igazítani.
  • Korlátozott kalóriabevitelü étrend mellett, ahol a fogyás a cél, a zsír az a makro-tápanyag, amelynek a fogyasztását vissza kell fogni.

Az eddig megvizsgált makrotápanyagok mindegyike egy bizonyos küszöb felett toxikussá válik: a fehérje napi 600 kalória felett, a szénhidrátok (ha a szervezetnek bármilyen problémája van valamelyik kezelési móddal) napi 600 kalória — illetve sporttevékenység esetén óránként 500 kalória plusz – felett, a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig napi 100 kalória felett.

A telített zsírok (Saturated Fatty Acids – SaFA) és az egyszeresen telítetlen zsírok (Monounsaturated Fatty Acids — MUFA) kivételével minden makrotápanyag szóba került, és csak 1300 kalóriánk maradt a toxikus hatás beindulása előtt.

Mi a helyzet azokkal a sportolókkal, akik hatalmas mennyiségű kalóriát, például 5000 kcalt visznek be naponta?

Lehet fogyasztani ekkora mennyiséget anélkül, hogy a makrotápanyagok toxikussá válnának?

Igen: a telített zsírsavak és a egyszeresen telítetlen zsírok nem mérgezőek, sőt, ami azt illeti, éppen hogy egészségesek, még nagyon nagy mennyiségben is.

A test képes a hosszabb (14 vagy hosszabb szénláncú) telített zsírok  és egyszeresen telítetlen zsírokat akár nagyobb mennyiségben is felhasználni, ugyanis:

  • Ezek alkotják az emberi test legfontosabb szerkezeti zsírjait, vagyis a legtöbb sejt zsírtartalmának 75-80%-át.
  • Ezek a test túlnyomó részének elsődleges energiaforrásai – ám a glükóznál egészségesebb formában.

Nincs tudomásunk toxicitásról még nagyon nagy dózisban sem, kivéve, ha a károsodott anyagcsere vagy a magas inzulinszint akadályozza a zsírok felhasználását, illetve tárolását biztonságos trigliceridck és foszfolipidek formájában. Ez teszi a telített és az egyszeresen telítetlen zsírokat nagyon jó hatású energiaforrásokká.

A szabad zsírsavak „lipotoxicitása”

A testben a zsírok raktározási és szerkezeti formái — a foszfolipidek és a trigliceridck — teljesen biztonságosak, ugyanakkor egy másik kémiai forma, a szabad zsírsav potenciálisan veszélyes. A szabad zsírsavak kémiailag reaktívak — más molekulákhoz tudnak kötődni —, ezt a folyamatot „észterezésnek” hívják. (A szabad zsírsavakat „nem észterezett zsírsavaknak” vagy NEFA-knak — Nonesterified Fatty Acids — is nevezik.) Ezek a zsírsavak megakadályozhatnak más molekulákat abban, hogy megfelelően ellássák a feladataikat.

Egészséges embereknél ez nem okoz problémát:

Aszabad zsírsavak a foszfolipidekből és trigliceridekből való keletkezésük (lipolízis) után hamar elégnek a mitokondriumban, és a szabad zsírsav szintje alacsony marad.

Metabolikus szindrómája vagy cukorbetegségben szenved?

A metabolikus szindrómában vagy cukorbetegségben szenvedő embereknél azonban a szabad zsírsavak szintje megemelkedhet, ha például a magas inzulin-szint megakadályozza, hogy a mitokondrium zsírt égessen. A szabad zsírsavaknak ez a sejtekben felhalmozódott túlzott mennyisége „lipotoxicitáshoz” vezethet. Egy, a szabad zsírsavakkal és a hirtelen szívhalállal kapcsolatos vizsgálatban például csak a metabolikus szindrómában szenvedő betegek haltak meg:

„A metabolikus szindróma (X-szindróma) főbb jelei a vérnyomás, a plazmaglükóz szint, az inzulin és a triglicerid emelkedése. Azok között, akik a követés ideje alatt hirtelen meghaltak, a megemelkedett szabad zsírsavak mellett ezek mindegyike magas volt már a vizsgálat kezdetekor.”

Metabolikus szindróma
Látszólag hasonló a helyzet a zsírokkal és a szénhidrátokkal: energiatöbblet esetén mindkettő veszélyes lehet. A szénhidráttöbblet hiperglikémiás toxicitáshoz, a szabadzsírsav-többlet lipotoxicitáshoz vezet.

A zsírok biztonságosabbak a szénhidrátnál

Ezzel együtt azonban, egy metabolikus szindrómában szenvedő beteg számára az elfogyasztott zsírok inkább biztonságosabbak az elfogyasztott szénhidrátoknál. Először is, a szervezet glükózt glikogén formájában raktározó képessége meglehetősen korlátozott, miközben a zsírraktározási képessége gyakorlatilag korlátlan. Másodszor, a szénhidrát képes mérgező formában (glükóz) keringeni a vérben, míg a zsírok toxikus formájukban (szabad zsírsavak) nem kerülnek be a keringésbe, hanem a belek nem toxikus formában (trigliceridek és foszfolipidek kilomikron molekulákban) tárolják, majd közvetlenül a raktárakba szállítják őket.

Az egésznek az a lényege, hogy ha valakinek metabolikus szindrómája van, annak biztonságosabb túl sok zsírt, mint túl sok szénhidrátot fogyasztani.

Persze a legjobb a metabolikus szindróma gyógyítása lenne a fruktóz és a többszörösen telítetlen zsírok túlzott bevitelének kerülése. A magas telített zsírsavak- és egyszeresen telítetlen zsírtartalmú étrendek — az élelmiszerloxinok étrendből való eltávolításával együtt — kulcsfontosságú lépést jelentenek az egészséges anyagcsere helyreállítása és a lipotoxicitás elkerülése érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.