Egészséges étrend

Hogyan reagáljunk a krónikus fertőzésekre?

Claude Bemard szerint: „A terep minden, a mikroba semmi.” A modern orvostudománytól megkaptuk a lehetőséget a mikrobák elleni küzdelemre. Akkor hát a fertőzéseket antibiotikummal kellene kezelnünk, vagy inkább javítsunk a „terep” – azaz a test immunvédekezésének a minőségén?

Antibiotikumok és a „terep” akut, illetve krónikus betegségek esetén

Sok antibiotikum úgy működik, hogy megakadályozza a baktériumok fehérjeszintézisét. Mivel az akut kórokozók versenyben állnak az immunrendszerrel, a kórokozó antibiotikummal való megbénítása általában elegendő ez utóbbi győzelméhez. Az immunrendszer „látja” az akut patogéneket, és hamar végez is velük, tehát amikor antibiotikumokkal is korlátozzuk a szaporodási képességüket, a számuk gyorsan csökken.

ImmunvédelemA krónikus kórokozók azonban rejtőzködő stratégiát követnek: elbújnak az immunrendszer elől, lassan szaporodnak, és évekig vagy akár évtizedekig is eltarthat, amíg a betegség nyilvánvalóvá válik. Az antibiotikumos kezelés alatt hibernálódnak, majd annak befejezésével újra aktiválják magukat.

Mivel a krónikus patogének nem túl aktívak, a tevékenységük akadályozása nem feltétlenül okoz nekik nagy károkat. Az antibiotikumoknak viszont hátrányaik is vannak:

  • A sejtek mitokondriuma hasonló a baktériumokéhoz, ezért az antibiotikumok azt is megakadályozzák, hogy a mitokondriumok a saját fehérjéiket szintetizálják. Az antibiotikum használata károsíthatja a mitokondriumot.
  • Az antibiotikumok károsítják a bélflórát, béldiszbiózist okozhatnak, és lehetővé teszik, hogy a kórokozók a beleken keresztül elárasszák a testet.

A terep javításának stratégiája viszonylag hatékonyabb a krónikus, mint az akut fertőzések esetén. A krónikus kórokozók a saját növekedésüket áldozzák fel az immunvédelem aláaknázása érdekében. A krónikus fertőzéseknél akár évtizedekig is eltarthat, amíg egyértelművé válik a betegség, így rengeteg idő van a kicsi, de biztos előnyök összeadódására.

Lehetséges, hogy mindkét módszerre szükségünk lesz, de a krónikus fertőzéseknél a terep feljavítása kritikus lépés.

A legtöbb emberben a krónikus kórokozók egyenletesen szaporodnak, és csak a hatodik, hetedik vagy a nyolcadik évtizedben okoznak betegséget. Ha sikerül olyan étrendet vagy életmódot találnunk, amely lelassítja a mikrobák terjedését, és erősíti az immunrendszert, a fertőzéseknek sokkal tovább tart – akár húsz-harminc évtizedig -, amíg betegséget okoznak.

Ha viszont húsz évtizedig tart a betegség felbukkanása, akkor időskorban halunk meg anélkül, hogy megbetegednénk!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.