Ételek és italok az étrendben

A garnélarák egészséges?

Mint a kagylók és rákok általában, a garnéla is páncélt visel, amely megvédi lágy, édeskés húsát, a tenger gyü­mölcseit kedvelők egyik kedvenc eledelét. Sokan mégis lelkiismeret-furdalást éreznek, amikor nekilátnak egy tányér sült vagy párolt rák belakmározásának, mert úgy tudják, a garnéla sok koleszterint tartalmaz. Van azon­ban jó hír is számukra: a garnéla csaknem teljesen mentes a telített zsírsavaktól.

Tegyük a kezünket a szívünkre: ki tudja, mi a különbség a koktélrák, a garnéla, a scampi és shrimp között? Nem sokan. Az alábbiakban választ adunk a kérdésre, hiszen érdemes megismerkedni ezekkel az értékes fehérjéket, esszenciális zsírsavakat és vitaminokat tar­talmazó különlegességekkel.

A garnélák a többi tengeri élőlényhez hasonlóan bőséges mennyiségben tartalmaznak egy létfontosságú, ritka nyomelemet, a jódot. Hozzá kell azonban tenni, hogy a tenyésztett változattal ellentétben csak az igen hideg, természetes vízben élő garnéla rendelkezik ezzel az előnyös tulajdonsággal.

Honnan származik a garnéla és a többi rák?

A rákok többsége tengerlakó, de olykor édesvízben is ta­lálkozhatunk velük, például folyami rákkal. Az alábbiak­ban elsősorban a tízlábú rákokkal foglalkozunk, amelyek általánosságban két nagy csoportra oszthatók: a garnélákra, illetve garnélaféle hosszúfarkú rákokra, valamint az első járólábaiknál erős ollóval ellátott vértes- vagy lovag­rákokra, ez utóbbiak közé tartozik pl. a homár. Az északi­tengeri rákok (a közönséges garnéla, az északi-tengeri rák, a crevette) csak 7-9 centiméteresek, ezeket általá­ban lehalászás után még a hajón feldolgozzák. A mély­tengeri garnélák (mélytengeri rákok, shrimp) az északi tengerekből, az Indiai- és a Csendes-óceánból származ­nak. Az ostoros garnélák (óriás garnéla, praw) 20 cen­timéter hosszúságúak, jól grillezhetők, süthetők, téve­désből gyakran nevezik ezeket scampinak. A királyrák (mélytengeri rák, scampi, languszta) kb. 20 cm hosszú­ságú rák. 80-800 méteres mélységben él, rokonságban áll a homárral, ollója azonban vékonyabb. Ennek csak a farkát árusítják.

Milyen alkotóelemekből áll?

A garnélák átlagosan 20%-ban könnyen emészthető fe­hérjéket tartalmaznak, 2% zsírt, 1% szénhidrátot – a töb­bi alkotóelemük víz. A fehérjék egyike, az albumin egyes esetekben allergiát válthat ki a rákfélékkel szemben. A zsír, akárcsak a tengeri halak esetében, jórészt értékes ómega-3-zsírsavakból áll.

Az ásványi anyagokat illetően a tengeri lények kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, szelént, cinket és jódot kínálnak számunkra. De vannak ben­nük különféle vitaminok is, amelyek közül említésre mél­tó a D- és az E-vitamin, nemkülönben a B6 és B12 és a niacin. Az ázsiai országokból származó rákok kétes hírnévre tettek szert az antibiotikumok gyakori alkalmazása követ­keztében.

A FAO és a WHO tanulmányai szerint a helyte­len vízgazdálkodásból adódóan nagy a kockázata fertőző betegségek kialakulásának, aminek antibiotikumok alkal­mazásával igyekeznek elejét venni. így viszont a vízben élő állatok szervezetébe nagyobb mennyiségű antibioti­kum kerül, mint amit az EU élelmiszerekre vonatkozó sza­bályozása megenged.

Legfontosabb tudnivalók az ananászról dióhéjban

  • A rákfélék (páncélosok) rendkívül eltérő fajtákat magában foglaló osztály, amelynek tagjai különböző színű pán­célt viselnek. A „rákvörös” szín többnyi­re csak főzéskor válik láthatóvá, amikor a vörös festékanyag feloldódik.
  • A koktélgarnélát feldolgozott formában hozzák forgalomba, de rajta hagyják a páncél utolsó darabkáját és a farok­részt, hogy a ráknak a mártogatáshoz kellő tartása legyen. Ehhez általában nagyobb méretű garnélát használnak.
  • A garnélákat nagyságuk szerint osztá­lyozzák, a legnagyobb fajták a legdrá­gábbak. A ráktestnek keménynek kell lennie, és nem szabad, hogy halszaga legyen. A mélyhűtött garnélán nem le­het jégkristály bevonat, és nem friss, amely már kiszáradt.

A garnéla és más rákok gészségtani jelentőségei

A rákféle tengeri élőlények pozitívan járulhatnak hozzá szervezetünk értékes állati fehérjékkel történő ellátásá­hoz. Emellett kevés zsírt tartalmaznak, annak nagy része viszont értékes ómega-3-zsírsav, amelyből elsősorban a szív- és érrendszer profitál.

Az ínyencségnek számító garnélának azonban vannak további kedvező hatásai is: a kalcium a D-vitaminnal együttműködve elősegíti a csont és a fogazat ásványianyag-tartalmának növelését. A rák­félék fogyasztása segít elkerülni a vérszegénységet: a vas, a réz, de mindenekelőtt a bennük gazdagon található B-­vitamin serkenti a vörös vértestek képződését, ezért elő­nyére válnak mindazoknak, akik nem fogyasztanak húst. Az antioxidáns hatású E-vitamin, niacin és szelén a cink­kel együtt erősíti immunrendszerünket.

A garnélákat csak hűtőszekrényben szabad tárolni, mégpedig legfeljebb két napig, mert igen romlékonyak. A romlott – zöldes színű, szalmiákos szagú – rákhús életveszélyes mérgezést okozhat.

Garnélás lasagne

Hozzávalók (2 személyre)

2 sárgarépa, 1/2 csomag újhagyma, 1 evő­kanál vaj, 250 g konyhakész garnéla, só, őrölt bors, 4 felezett lasagne-tésztalap, 1 evőkanál olaj, 1 tisztított mogyoróhagy­ma, 150 g tejszín, 1/2 citrom leve

Elkészítés

A zöldségféléket megmossuk, megtisztítjuk, meghámozzuk, majd apróra vágjuk. 1/2 evő­kanál vajon megpároljuk. A garnélát meg­mossuk, lecsöpögtetjük, hozzáadjuk, rövid ideig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A tésztát olajos forró vízben kifőzzük, leszűrjük. A mogyoróhagymát kockákra vágjuk, és a maradék vajon megfuttatjuk, majd felöntjük a tejszínnel, 2 percig forraljuk, sózzuk, bor­sozzuk, a citromlével ízesítjük. A tésztalapo­kat, a garnélás ragut és a mártást rétegesen egymásra tesszük, míg a hozzávalókból tart.

Árt a garnéla a koleszterinszintnek?

NEM Bár magas a koleszte­rintartalma, a garnéla mégis kedvező hatást gyakorol a vér koleszterinszintjére, így egészséges ételnek számít.

Sok minden szól amellett, hogy a garnéla egészséges táplálék. A görbe kis rák kevés zsírt és energiát tartalmaz, sok benne a fehérje, a vas és a B12-vitamin – még jó adag egészséges omega-3 zsírsav is található benne. Mindazonáltal sokkal több koleszterint tartalmaz, mint bármely más élelmiszer, beleértve a legzsírosabb húso­kat és tejtermékeket is, ezért sokan, akik aggódnak ereik egészségéért, nem mernek enni belőle. Rosszul teszik.

Kutatási eredmények! A New York City-beli Rockefeller Egyetemen végzett kísérletek bebizonyították, hogy semmi ok nincs a garnélaráktól való tartózkodásra. A kutatók 18 nővel és férfival naponta nagy adag (több mint 30 dkg, 30-40 darab) párolt garnélát etettek meg, amitől azok napi koleszterinbevitele csaknem 600 mg lett.

Ez két­szer annyi, mint az Amerikai Kardiológus Társaság által ajánlott bevitel felső határa. Amikor három hét múlva vér­mintát vettek a résztvevőktől, a „rossz” LDL-koleszterin-szintjük átlagosan 7,1 száza­lékkal bizonyult magasabbnak, mint a kísérlet kezdetén. Ez nem hangzik valami jól. Ugyanakkor volt a garnéla-evésnek haszna is: az önkénte­sek „jó” HDL-koleszterin-szintje 12,1 százalékkal emelkedett.

Más szóval: a rák fogyasztásától javult a kétféle koleszterin aránya, és sok kar­diológus szerint ez az arány fontosabb mutató a szív-ér rendszer egészsége szempontjából, mint az összkoleszterin-szint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.