Ételek és italok az étrendben

A garnélarák egészséges?

Mint a kagylók és rákok általában, a garnéla is páncélt visel, amely megvédi lágy, édeskés húsát, a tenger gyü­mölcseit kedvelők egyik kedvenc eledelét. Sokan mégis lelkiismeret-furdalást éreznek, amikor nekilátnak egy tányér sült vagy párolt rák belakmározásának, mert úgy tudják, a garnéla sok koleszterint tartalmaz. Van azon­ban jó hír is számukra: a garnéla csaknem teljesen mentes a telített zsírsavaktól.

Árt a garnéla a koleszterinszintnek?

NEM Bár magas a koleszte­rintartalma, a garnéla mégis kedvező hatást gyakorol a vér koleszterinszintjére, így egészséges ételnek számít.

Sok minden szól amellett, hogy a garnéla egészséges táplálék. A görbe kis rák kevés zsírt és energiát tartalmaz, sok benne a fehérje, a vas és a B12-vitamin – még jó adag egészséges omega-3 zsírsav is található benne. Mindazonáltal sokkal több koleszterint tartalmaz, mint bármely más élelmiszer, beleértve a legzsírosabb húso­kat és tejtermékeket is, ezért sokan, akik aggódnak ereik egészségéért, nem mernek enni belőle. Rosszul teszik.

Kutatási eredmények! A New York City-beli Rockefeller Egyetemen végzett kísérletek bebizonyították, hogy semmi ok nincs a garnélaráktól való tartózkodásra. A kutatók 18 nővel és férfival naponta nagy adag (több mint 30 dkg, 30-40 darab) párolt garnélát etettek meg, amitől azok napi koleszterinbevitele csaknem 600 mg lett.

Ez két­szer annyi, mint az Amerikai Kardiológus Társaság által ajánlott bevitel felső határa. Amikor három hét múlva vér­mintát vettek a résztvevőktől, a „rossz” LDL-koleszterin-szintjük átlagosan 7,1 száza­lékkal bizonyult magasabbnak, mint a kísérlet kezdetén. Ez nem hangzik valami jól. Ugyanakkor volt a garnéla-evésnek haszna is: az önkénte­sek „jó” HDL-koleszterin-szintje 12,1 százalékkal emelkedett.

Más szóval: a rák fogyasztásától javult a kétféle koleszterin aránya, és sok kar­diológus szerint ez az arány fontosabb mutató a szív-ér rendszer egészsége szempontjából, mint az összkoleszterin-szint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.