Fogyás és jó fizikai állapot

Vegetáriánus étrend – fogyaszt?

Nehezen lehetne olyan orvost vagy dietetikust ta­lálni, aki lebeszélné a pá­cienseit arról, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak. A vegetáriá­nus táplálkozásnak, ha valaki helyesen áll hozzá, sok haszna van az egészség szempontjából. A test­súly kordában tartása is ezek közé tartozik.

Segít lefogyni a vege­táriánus étrendre való áttérés?

IGEN Tudományosan bizo­nyított tény, hogy minél ke­vesebb húst eszik valaki, an­nál kevesebbet hízik az évek folyamán.

A vegetáriánusok általában so­ványabbak, mint a húsevők, és könnyebben fogynak le. Test­tömegindexük átlagosan 3-20 százalékkal alacsonyabb, mint a vegyes étrendet fogyasztóké, és körükben 0-6 százalék az elhízottak aránya, a nem vege­táriánusok 5-45 százalékos arányával szemben. Nem cso­da tehát, ha közel száz felmé­rés adatai mind azt bizonyítot­ták, hogy vegetáriánus étrend­del hatékonyan lehet fogyni, de nem azért, mert a vegetáriá­nusok sokat sportolnának vagy számolgatnák a bevitt ka­lóriákat. A vegetáriánus ételek például igen laktatók.

A George Washington Orvo­si Egyetem egyik vizsgálata során 64 túlsúlyos, a változás korán átesett nőnek vagy vegán ételeket adtak (ezek sem­milyen állati eredetű élelmi­szert nem tartalmaznak, még tojást és tejtermékeket sem), vagy olyan kontrolldiétára fogták őket, amelyben kevés telített zsír és koleszterin volt. Egyik csoport esetében sem korlátozták az adagok méretét vagy a bevitt kalóriák számát.

Eredmény: A vegán étrendet fogyasztók sokkal többet fogytak, mint a kontrollcsoport tagjai.

Más kutatók is összefüggést mutattak ki a vegetáriánus étrend és az alacsony testsúly között. Az Oxfordi Egyetem munkatársai öt éven át 22 ezer ember adatait elemezték négy csoportban: húsevők, halevők, vegetáriánusok és vegánok.

Kutatási eredmények! A legtöbbet a húsevők híztak. Azok súlya gyarapodott a leg­kevésbé, akik kiegyensúlyo­zott, de kevesebb állati eredetű táplálékot tartalmazó étrendre tértek át. Svéd kutatók 55 ezer nő adatait feldolgozva azt ta­lálták, hogy a húsevők hajla­mosabbak a túlsúlyosságra vagy az elhízásra, mint a vege­táriánusok vagy a vegánok.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.