Egészséges étrend

Stratégiák az immunvédelem javítására – az immunrendszer táplálása

A Optimális Étrend — mindenből elegendő, semmiből sem túl sok — nemcsak fogyásra jó, hanem a kórokozóktól való megszabadulásra is alkalmas.

Immunrendszer erősítése
Immunrendszer erősítése

A fertőzések elleni legalapvetőbb étrendi stratégia az immunrendszer táplálása a lehető legjobb működés érdekében, és ezzel egy időben a mikrobák kiéheztetése a szaporodási képességeik gyengítése céljából. Nézzünk néhány példát az immunrendszert támogató tápanyagokra, illetve olyanokra, amelyek bevitelének korlátozása esetén sikeresen kiéheztethetjük a mikrobákat.

Az immunrendszer táplálása

Az immunműködés szempontjából nagyon fontos, hogy jól tápláltak legyünk. Az immunitás tekintetében a legfontosabb tápanyagok között van az A- és a D-vitamin, a jód, illetve az antioxidánsok és a prooxidánsok.

Anti-mikrobiális szekréció

A nyálkában, a könnyben és a nyálban számos olyan összetevő található, amelyek elpusztítják a fertőző mikrobákat. Két fajtájuk van:

  • Antimikrobiális peptidek (AMP). Az AMP-k kis fehérjék, amelyek roncsolják a mikrobák hártyáit, rontják az anyagcseréjüket, és károsítják a sejtösszetevőiket.
  • Ahol kórokozók kerülnek a testbe – száj, bél, bőr, orrüregek, tüdők ott AMP választódik ki. A legfontosabb emberi AMP a katelicidin és a defenzin.
  • Lizozimek. A lizozimek olyan enzimek, amelyek a baktériumban található cukrok kötéseinek rombolásával károsítják a baktériumsejteket. A lizozim bőven előfordul a könnyben, a nyálban, a nyálkahártyán és az anyatejben. Ha a babatápszerben nincsen lizozim, háromszor gyakoribbá válnak a hasmenéses betegségek.*

Ezeknek az anyagoknak a kiválasztása akkor tud megtörténni, ha a szervezet bizonyos tápanyagokkal megfelelően el van látva:

  • D-vitamin. A legfontosabb emberi AMP-ket, a katelicidin és a defenzin keletkezését a D-vitamin generálja’.
  • A-vitamin. A-vitamin-hiány esetén a légutak nyálkaelválasztása 35%-kal csökken, kisebb lesz a lizozimkoncentráció, és jelentősen növekszik a fertőzések esélye.
  • Víz. A kiszáradás csökkenti a nyálka és a nyál, illetve a kibocsátott AMP mennyiségét.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.