Egészséges étrend

Kerüld a stresszt, és légy jókedvű!

A krónikus stressz szinte minden egészségügyi probléma kockázatát növeli. Felgyorsítja az öregedést, és elnyomja az immunműködést.

A stresszes és szorongó egereknek — onnan lehet megismerni őket, hogy főleg sötét folyosókon vagy rejtett járatokban szeretnek tartózkodni — rosszabb az immunműködésük. Náluk a rák agresszívebb formái alakulnak ki, amit az immunrendszerük nem képes megtámadni. A stresszhormonszintjük is magasabb.

Stressz

A legfontosabb stresszhormonok — például a kortizol — napi huszonnégy órás ritmust követnek. A krónikus stresszel az az egyik probléma, hogy megszakítja ezt a ritmust. Krónikus stressz alatt a kortizol folyamatosan emelkedett szintű, emiatt a test sejtjeinek belső órái kiesnek a ritmusból. A kortizol szintjének megemelkedése és a napi huszonnégy órás ritmus megtörése a depresszió kialakulásának korai szakaszára jellemző.

Az alvás megszakítása is hatással van a kortizolszintre, és a krónikus stressz mintázatát váltja ki. A kortizol szintje szintén a napi huszonnégy órás ritmus szerint alakul: nappal magas, éjjel alacsony. Amikor az éjszakai alvás nem zavartalan, a kortizol szintje is emelkedik. A kortizol szintje magasabb az álmatlanságban szenvedőknél, mint a rendesen alvóknál.

Vigyázat! A megemelkedett kortizolszint egyik hatása, hogy megakadályozza a telomerázok — a DNS végét lezáró „kupakok” – megtartását. A rövidebb telomerázok miatt romlik a sejtműködés, a DNS instabil lesz, és rövidül az élettartam. A megrövidült telomerázú immunsejtek kevésbé hatékonyak a vírusfertőzések ellen.

Korábban már említettük (előző cikkekben), hogy a reggel szedett lítium javítja a napi huszonnégy órás ritmus működését. Kiderült, hogy a megemelkedett kortizolszint ugyanazon a molekuláris útvonalon nyomja el a napi huszonnégy órás ritmust, mint amit a lítium használ, így elképzelhető, hogy a reggel szedett, alacsony dózisú lítium segít a krónikus stressz kezelésében is.

Valójában minden, ami javítja a napi huszonnégy órás ritmust, csökkenti a krónikus stresszt:

A sport, a napfény, az éjszakai sötétség és a megfelelő időben való étkezés.

Ajánlunk még néhány kiegészítő lépést is:

  • Lélegezz lassan és mélyen! A rekeszizomlégzés — lassú, nyugodt: légzés, amelyet sok jógaklubban gyakorolnak – bizonyított módszer a kortizol csökkentésére és a melatoninszint növelésére. Jelentősen csökkentheti a stresszt, ha egész nap odafigyelünk a lassú és mély légzésre.
  • Légy barátkozó! A százéveseket vizsgáló tanulmányok következetesen azt találták, hogy ezek az emberek extrovertáltak és barátkozók. Akik rendszeresen járnak templomba, tovább élnek, talán azért, mert ott társasági életet élnek. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a napi huszonnégy órás ritmus helyreállításához és a hangulat javításához nincs is szükségünk igazi barátokra: ha emberekről készült fényképeket és videókat nézegetünk, megtéveszthetjük az agyunkat, ami azt fogja hinni, hogy barátaink vannak! Seth Roberts pszichológus úgy véli, hogy a „reggeli arcterápia” — reggelenként emberi arcokról készült képek nézegetése – hangulatjavító, stresszoldó és terápiás hatású depresszió és bipoláris rendellenesség esetén.
  • Légy hálás! A hála enyhíti a depressziót, és javítja az alvást.88 Lehetséges, hogy a vallásos emberek azért is élnek tovább, mert imádkozás közben gyakran emlékeznek azokra a dolgokra, amelyekért hálát adnak.
  • Légy jókedvű! A jókedvű és optimista emberek tovább élnek.
A jókedv segít!
Légy jókedvű!

A jó egészség bizonyosan jó kedélyt okoz. Szerintünk az egészséges test és agy természetes módon alakít ki vidám, optimista hangulatot. Tulajdonképpen lehetséges, hogy az apácákkal és a százévesekkel foglalkozó vizsgálatokból csak az derül ki, hogy az egészségesebb emberek boldogabbak is, és akik fiatalon egészségesek voltak, azok nagy valószínűséggel idősebb korukban is azok lesznek.

Az okozati összefüggés valójában mindkét irányban működik: a jókedvtől jobb lesz az egészségünk is.

Norman Cousins „Egy betegség anatómiája” című könyvében leírja, hogyan szenvedett a szívbetegségtől és az ízületi gyulladástól. Azt írta, hogy az utóbbit óriási C-vitamin-adagokkal, illetve a Marx fivérek filmjeinek nézése közbeni nevetéssel gyógyította meg. Állítása szerint tíz perc nevetést kétórás fájdalommentes alvás követett.

Közben azért ne felejtsd el, hogy egy óra a Marx fivérek filmjéből huszonkét percet vehet el az életedből, ha este nézed!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.