Fogyás és egészség

Mit tegyek, ha a fogyás mégis sürgős?

A fogyókúrával foglalkozó tudósok és táplálkozás-tudományi szakemberek mára már világszerte tényként kezelik azt a tételt, amely szerint a gyors fogyás rosszabb a visszahízás szempontjából, mint a fokozatos változat. Mégis, ausztrál kutatók egy kisebb csoportjának 2014-ben publikált eredményei azt mutatják, hogy a megfelelő fogyókúrás szer használatával és a fogyókúrát követő körültekintő életmódváltással, afféle tartós utánkövetéssel, jobb eredményt lehet elérni, mint a szép fokozatosan, kisebb lépcsőkben elvesztett testsúlytöbblet esetében.

Egy 204 fogyókúrázóra vonatkozó ausztrál kísérletben a résztvevőket két csoportba osztották be véletlenszerűen. A rapid diétát követő kísérleti csoportba tartozóknak 12, a kontrollcsoportba tartozóknak pedig 36 hét alatt kellett 15-15 százalékos fogyást elérni. A két csoportból azok jutottak a következő, 144 hetes, tehát majdnem hároméves, testsúlymegtartó diétás második körbe, akik legalább 12,5 százalékot fogytak az első szakaszban.

A gyorsdiéta (is) jobban teljesít

Az első szakaszban az óvatos diétázók fele, a rapid fogyásra kötelezett emberek 81 százaléka érte el a kitűzött célt, a második szakaszban pedig nagyjából ugyanakkora arányban estek vissza: az előbbi csoport 71,2 százaléka, az utóbbi 70,5 százaléka hízott vissza a 144 hét alatt. Mindkét csoport esetében igaz volt az, hogy akik 14 kiló felett fogytak, a használt módszertől függetlenül 4 kiló híján mindent visszahíztak.

A cikk írói szerint ma már az alacsony kalóriás rapid fogyókúrás szereknek is lehetnek rövid távú előnyeik, ha a megfelelő összetételű és tápanyagtartalmú szert használják a fogyókúrázók, és szakember felügyeletével fogyasztják őket, a testsúly megtartása pedig elsősorban a megfelelő életmódváltáson, az utánkövetésen, nem pedig az alkalmazott módszeren múlik.

Mitől lesz egészséges egy gyorsdiéta?

A rapid diéták során kiemelkedően fontos, hogy a szervezet tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag ellátottságáról végig megfelelően gondoskodni kell. A legjobb és legegészségesebb, ha nem az alapanyagcsere szükséglet alatt bevitt kalóriamennyiséggel, sokkal inkább a tápanyag-összetétel jó megválogatásával és testmozgással érjük el a gyors eredményt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.