Gasztroenterológia

Fogyás és étvágytalanság diagnózisa

A fogyás okának kiderítése komoly differenciáldiagnosztikai tevékenységet igényel, amelynek részletes tárgyalása meghaladja a rendelkezésre álló terjedelmet. Néhány általános teendő segíthet a diagnosztikus megközelítésben.

Diagnózis felállítása

A gondos anamnézis felvétel elengedhetetlen a helyes diagnózis felállításában. Az okok között felsorolt betegségek jellegzetes tünetei alapján egy irodalmi felmérés szerint a fogyás okainak 50%-a könnyen feltárható. Az anamnézisnek feltétlenül ki kell térnie az étvágyra, az étkezési szokásokra és a súlyvesztés valós mértékére, a gyógyszerekre, az élvezeti cikkekre (alkohol, narkotikumok), a régebbi betegségekre, műtétekre, a szociális anamnézisre, a depresszióra utaló hangulatváltozásokra stb.

A fizikális vizsgálat során a szomatikus paramétereken, a vitális jeleken, a neurológiai és pszichiátriai tüneteken kívül fordítsunk gondot a szájüreg, a fogak, a sclera, a bőr és a nyálkahártyák (sárgaság, cianózis), a pajzsmirigy (diffúz megnagyobbodás, göb), a nyirokcsomó-régiók, az emlők, a mellkasi szervek, a has (hepatosplenomegalia, kóros terime, műtéti heg stb.), nőknél a kismedencei szervek, férfiaknál a prosztata alapos feltérképezésére, valamint a rectalis digitális vizsgálatra.

Laboratóriumi vizsgálatok

A legfontosabb laboratóriumi vizsgálatok közé tartozik a vérkép-, a vörösvértest-süllyedés-, vércukor-, vizeletvizsgálat, az elektrolitok, a thyreoidea stimuláló hormon (TSH), a trijód-tironin (T3), a tetrajód-tironin vagy tiroxin (T4) és a székletvér meghatározása, a máj-és veseműködés vizsgálata, veszélyeztetetteknél a humán immundeficiencia vírus (HIV) antitestvizsgálat.

Rákszűrő vizsgálatok

Elvégezzük az életkor és nem szerinti tájékozódó rákszűrő vizsgálatokat (nőknél nőgyógyászati vizsgálat, hüvely-citológia, mammográfia, férfiaknál prosztataspecifikus antigén meghatározás, urológiai vizsgálat). Szükség lehet speciálisabb laboratóriumi vizsgálatokra (tuberkulin-teszt, antinukleáris faktor, szérumfehérje-elektroforézis, immunglobulinok, endokrinológiai paraméterek stb.) is.

Endoszkópos vizsgálat (bélvizsgálatok)

Az emésztőszervi kivizsgálás fontos része a tápcsatorna részletes endoszkópos vizsgálata, szükség szerint célzott biopsziás minták analízise. A képalkotó vizsgálatok közül mellkasröntgen vizsgálat vagy mellkas-CT, kontrasztanyagos gyomor-, vékony- és vastagbélvizsgálat, hasi CT, MRI és a pozitron emissziós tomográfia (PET), illetve PET CT vizsgálat válhat szükségessé. A társszakmák közül elengedhetetlen a pszichiáterrel és a neurológussal, vagy szükség szerint más szakorvosokkal való konzultáció.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.