Egészséges étrend

Stratégiák az immunvédelem javítására : Oxidatív robbanás

A fagocita fehérvérsejtek — a monocitákhoz és a neutrofilekhez hasonlóan — elnyelik a sejten kívüli kórokozókat, és az oxidatív kirobbanások által generált reaktív oxigénszármazékokkal (ROS) elpusztítják őket.

Immunrednszer
Immunrednszer

Az oxidatív robbanás a hidrogén-peroxid keletkezésével kezdődik, amely akkor történik, amikor a glükóz-oxidáz a glükózzal reakcióba lép. A következő lépésben a mieloperoxidáz – egy vasalapú enzim – egy halid partner, általában a jód jelenlétében a peroxidból halálos savat állít elő. Ez a mieloperoxidáz – halid – hidrogén-peroxid rendszer különösen fontos a gombák, a sejten kívüli baktériumok és a rák ellen.

Ahhoz, hogy az immunsejtek pusztító képessége a lehető legjobb legyen, a következőkre van szükségük:

  • A saját oxidatív robbanásaik elleni védelem céljából az antioxidáns glutationra, cink-réz szuperoxid-dizmutázra és katalázra. A glutation mennyiségét a szelén és a C-vitamin befolyásolja, a katalázét a vas, a cink-réz szuperoxid-dizmutázét pedig a cink és a réz.
  • A jód a leghatékonyabb az immunrendszer pusztító funkciójának támogatásához. Amikor az immunsejtek fagocitákat alkalmaznak a fertőzések ellen, a pajzsmirigyhormonról szakítják le a jódatomokat. Ezek után nem meglepő, hogy a krónikus betegségben szenvedőknél gyakran kialakul a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés.
    A nagy dózisú jód sokszor alkalmas a fertőzéses megbetegedések gyógyítására, ahogyan Szent-Györgyi Albert történetében a régi orvosok emlékeztetője szólt: „Ha nem tudod, hol, miért és mi, a megoldás a K és az I.” Szent-Györgyi idejében az akut fertőzéseknél általában előírt jóddózis 770 mg volt. Mi az egészséges embereknek napi 1 mg-ot, krónikus fertőzések esetén napi 12 mg-ot ajánlunk.
  • Megfelelő szénhidrátbevitel. Az alacsony szénhidrát-bevitelű ketogén étrend – talán a glükóz elraktározásának szükségessége miatt – megakadályozza, hogy az immunsejtek a glükóz-mieloperoxidáz útvonalat használják a kórokozók elpusztításához. A glükózhiány és a ketózis elkerülése így sok fertőzésnél nagyon fontos, különösen a gombás fertőzéseknél.”
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.