Egészséges étrend

Stratégiák az immunvédelem javítására: a mikrobák kiéheztetése

A kórokozók kiéheztetése céljából elsődleges immunvédekezési módszer a tápanyagok elpusztítása vagy az azoktól való távol tartásuk. Erre példa a triptofánpusztítás és a vastól való távol tartás.

Immunrednszer

Megfosztás a triptofántól és a niacintól

A baktériumok és a protozoák, mint a C. pneumoniae növekedése nagymértékben függ bizonyos aminosavaktól, például a triptofántól, a tirozintól és a fenilalanintól.A triptofánra a fehérjeszintézishez és a niacin előállításához van szükség, mivel ez utóbbi vitamin elengedhetetlen a baktériumok energia-anyagcseréjéhez.

A sejten belüli fertőzésekre adott emberi immunválasz következtében nagy mennyiségű interferon termelődik, és indoleamin 2,3-dioxigenáz (IDO) is kialakul. Az IDO feladata, hogy a sejtből annyi triptofánt szakítson le, amennyit csak tud, így képes megakadályozni a baktérium szaporodását és a betegséget támogató niacin, illetve fehérjék szintetizálását. Ez működik.

A folyamatnak mellékhatásai is vannak az emberi sejtekre nézve, nevezetesen a szerotonin és a melatonin hiánya, amelyek triptofánból készülnek. Ezért van az, hogy akiknek az agyát bakteriális fertőzés támadta meg, azok általában a melatonin- és a szerotoninhiány tüneteit is mutatják, például depressziót és álmatlanságot. A baktériumok triptofántól való megfosztása azonban olyan előnyökkel jár, amelyek jóval túlszárnyalják a befektetést.

Az immunvédekezést a következő lépésekkel támogathatjuk:

  • mérsékelt — nem magas – fehérje bevitelű étrend;
  • ellenállással végzett testedzés, hogy a fehérje közvetlenül az izmokba jusson;
  • a rutinszerű niacinpótlás kerülése.

Megfosztás a vastól

A vas szinte minden élő szervezet – beleértve a mikrobákat is – működéséhez elengedhetetlen. Á vas természetes formájában nem oldódik jól vízben, így az emberi szervezetben számos módozat alakult ki a szállítására és a tárolására.

Az immunrendszer úgy próbálja kihasználni ezt az adottságot, hogy megkísérli elzárni a vasat a kórokozók elől. A fertőzés bekövetkezte után órákkal drámaian zuhan a vas koncentrációja a sejten kívüli folyadékban és a vérben. A vasat a vörösvérsejtekből újrahasznosító sejtek megállítják az újrahasznosított vas kibocsátását; a fertőzött sejtek a ferrit in nevű tárolófehérje formájában tárolják a vasat, amely a legtöbb kórokozó számára elérhetetlen; a fertőzött szövetekben a neutronlek fehérjéket, például laktoferrint bocsátanak ki, amely kelátkötéssel megköti a vasat.

Ez az immunstratégia azonban túlzott mennyiségű vasbevitellel meghiúsítható:

  • A tbc-t sokkal súlyosabbá teszi a vaspótlás vagy a magas vasszint.
  • A vastöbblet erősít egyes vírusfertőzéseket — például a HIV-et vagy a hepatitis C-t.
  • A vér vasszintje előrevetíti a halálozást a HIV-fertőzött embereknél – minél magasabb a ferritin, a transzferrin és más vasmarkerek értéke, annál nagyobb a halálozási arány.
  • A hemokromatózisos (túlzott vasfelhalmozódás) betegeknél gyakoribbak a fertőzések.
  • A vashiány viszont védőhatású bizonyos fertőzések, például a malária ellen.

Az optimális immunműködés céljából érdemes a vasraktárakat alacsony szinten tartani. Ennek eléréséhez a legtöbb embernek kerülnie kellene a vaspótlást, és rendszeresen kellene vért adnia. Lehetséges kivételek a menstruáló és a terhes nők, akiknél inkább a vashiány veszélye nagyobb.

Stratégiák az immunvédelem javítására: a terep feljavítása

Terjesszük ki egy kicsit az immunrendszer táplálásának és a kórokozók kiéheztetésének a gondolatát!

A jól működő immunrendszerhez minden tápanyagot a legegészségesebb mennyiségben kell fogyasztani, éppen annyit, hogy a további tápanyagbevitel már ne járjon további előnnyel.

A kórokozók kiéheztetéséhez valamennyi tápanyag esetében el kell kerülnünk a túlzott bevitelt. A tápanyagokat egyszerre kell a legegészségesebb tartomány szintjére hozni, azt is a lehető legalacsonyabb mennyiségben, hogy a tökéletes egészséggel összhangban minden tápanyagból a szükséges minimális mennyiséget fogyasszuk.

Éppen ez a Optimális Étrend alapvetése: szinte megegyezik azzal a stratégiával, amelyet az elhízás elkerülésére és a fogyásra legalkalmasabbnak találtunk: egyszerre minden tápanyag mennyiségét a legegészségesebb szintre hozni, miközben elkerüljük a túlzott bevitelt az egyes tápanyagokból.

A lényeg a kiegyensúlyozott, tápláló étrend, a túltáplálás elkerülésével.

Étrend a kórokozók ellen?

Nem mi fedeztük fel elsőként, hogy így kell megközelíteni a fertőző betegségek elleni védekezést. Egy táplálkozásimmunológiával foglalkozó áttekintésben a következő kijelentést tették: „Az optimális, de kiegyensúlyozott élelmiszer-bevitel fenntartja az egészséges növekedést és a betegségmentes életet. A kiegyensúlyozatlan és túlzott tápanyagbevitel elősegíti a fertőző betegségek megjelenését.”

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.