Allergia és asztma

Miért téved az immunrendszer?

Ha az asztma és allergia okait kutatja, nyugodtan megfeledkezhet a szokásos gyanúsítottakról. Nem fertőző betegség, tehát nem hibáztathatja a bakté­riumokat és a vírusokat. Nem foghatja az állapotot a túl sok munkára, meghűlésre, a túl sok zsír fogyasztására és arra sem, hogy a szúnyogok különösen kedvelik önt.

Csak saját magát okolhatja – pontosabban az immunrendszerét, amelynek egyéb­ként meg kellene védenie önt a bajtól.

Az asztmát és allergiát illetően nem a baktériumok a felelősek, hanem maga az immunrendszer.
Az asztmát és allergiát illetően nem a baktériumok a felelősek, hanem maga az immunrendszer.
Hiperérzékenység: az asztmás vagy allergiás immun­rendszere olyan, mint egy házőrző kutya: hiperérzékennyé válik minden potenciális betolakodóval szemben, ott is ellenséget lát, ahol barátot kellene, s a legcsekélyebb provokációra, sőt akár a békés közeledésre is kész akcióba lendülni.
Vigyázat! Hiperérzékenység is elléphet!
Vigyázat! Hiperérzékenység is elléphet!

Annak megértéséhez, hogy mi hajszolja néha túl az immunrendszert, először is meg kell értenie, hogyan működnek a dolgok egy egészséges szervezetben!

Immunrendszer – az egészségünk őre!

Ha olvasott már az immunrendszerről, akkor valószínűleg találkozott azzal a képpel is, amely parányi hadseregként ábrázolja: állandóan kész a támadások elleni védeke­zésre, „katonáit” ellátja a gonosz mikrobák elleni harchoz szükséges fegyverekkel, és a harckészsége sohasem lankad.

Nos, a túl aktív immunrendszer sem jó!
Nos, a túl aktív immunrendszer sem jó!

A valóságban a helyzet sokkal békésebb, ezért találóbb az immunrendszert egy forgalmas repülőtér biztonsági szolgálatához hasonlítani. Szervezete minden egyes lélegzetvételnél, minden egyes megevett falattal és bőrünk min­den érintésekor idegen sejtek és mole­kulák millióival kerül érintkezésbe.

A repülőtér folyosóin naponta áthaladó több tízezer utashoz hasonlóan ezek­nek az anyagoknak a túlnyomó többsé­ge is szívesen látott és ártalmatlan ven­dég. Időnként azonban „becsúszik” valami ártalmas is: egy levegővel terjedő vírus, egy szálka az ujjban vagy egy láthatatlan penészfolt egy darab kenyéren. A jól működő immunrend­szer számos taktikát és szűrést alkal­mazva azonosítja a nemkívánatos anya­gokat, és megszabadul tőlük úgy, hogy a szervezet többi része ebből általában semmit sem vesz észre.

Az immunrendszere számára is a jó és a rossz megkülönböztetése jelenti a legnagyobb kihívást. E képesség fenn­tartása elöntő fontosságú. Ha gyenge az immunrendszer, akkor a szervezetben elszaporodhatnak a vírusok és a baktériumok, illetve nehéz és lassú lesz a sérülések, betegségek utáni gyógyulás.

Ezért olyan veszélyesek azok a betegségek, amelyek -mint az AIDS – az immunrendszert nyomják el.

Problémát okoz azonban a másik véglet, a túl aktív immunrendszer is:

Az ilyen immunrendszer ugyanis éppen azt támadhatja meg, amit védelmeznie kellene: önt. A sokízületi gyulladás például olyan betegség, amelyben az immunrendszer egy vagy több ízületet támad meg. A túl aktív immunrendszer az általában ártalmatlan és hasznos idegen anyagokat, például az ételek fehérjéit is veszedelmes „terroristák­nak” nézheti, és arra törekedhet, hogy megszabaduljon tőlük.

Ez az állapot okoz gondokat az allergiák és kisebb mértékben az asztma esetében is. Az allergia és az asztma okainak megértéséhez kulcsfontosságú, hogy tisztában legyen azzal, miként tesz különbséget az immunrendszer a szívesen látott és a nemkívánatos sejtek között.

Ezt igyekszünk elmagyarázni a következőkben: Folytatás itt!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.