Egészségmegőrzés

A kéz csontjainak törése esetén mi várható?

A kéz csontjainak törése alapvetően két módszerrel gyógyítható. A jó gyógyhajlam megteremti a műtét nélküli, többnyire gipszrögzítéssel való kezelés (konzervatív kezelés) lehetőségét. A 4-6 hetes rögzítés ára azonban a kéz ízületeiben bekövetkező mozgásbeszűkülés. A második lehetőség a csontok valamilyen műtéti úton történő helyretételét kö­vető, lehetőleg minél stabilabb belső rögzítése, mely szükségtelenné teszi a külső (gipsz) rögzítést, ezáltal elkerülhető az ízületek mozgás­beszűkülése, mivel korán elkezdhető azok mozgatása.

A választandó módszert meghatározza a törés nyílt vagy zárt formája. Amennyiben a törés nyílt, azonnali műtéti ellátást igényel. Továbbá szabály az, hogy az ízfelszíneket érintő törések esetén az ízfelszín mindig helyreállítan­dó, s a kapott eredmény stabilizálandó. Vannak bizonyos elmozdulás­ra hajlamos töréstípusok, melyeknél szívesebben alkalmazunk szintén műtéti törésgyógyítást.

Jegyezzük meg! Nagyon fontos betartani a rögzítés szabályait, a rögzítés megfelelő formáját és időtartamát. Minden töréskezelési for­mára egyaránt érvényes a megfelelő ideig tartó szakszerű utókezelés fontossága.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.