Egészségmegőrzés

A szép időskor hét pontja

Nagy tál étel és programokkal teli notesz, búcsú a diétáktól, rengeteg idő a kikapcsolódásra, az értelmes, hasznos tevékenységekre – elég csak egy pillantást vetni az új keletű öregedéstudományra, máris látható, hogyan lehet időskorban is teljes életet élni. Akit mindez közelebbről is érdekel, tartson velünk!

A kutatók nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy az öregedéssel kapcsolatos eddigi nézeteink egyszerűen elavultak. Véleményük megalapozott, hiszen rengeteg adat áll rendelkezésükre olyan kultúrákból, ahol egészségesen és sokáig élnek az emberek, ráadásul immár a modern tudomány módszereivel, korszerű szemléletmóddal vizsgálják a kérdést. Mint minden máson, az emberi testen is nyomot hagy az idő vasfoga. És az egészségromlás? Vajon az is elkerülhetetlen velejárója az öregedésnek? Egyáltalán nem! Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy sokáig éljen erőben, egészségben, s ami még fontosabb, derűsen és tevékenyen. A célhoz vezető utat hét pontban foglalták össze. Olvassunk tovább, és készüljünk fel a meglepetésekre.

Rajtunk múlik

A hét módszer közül ugyanis csak három függ össze a táplálkozással és a kondíció megőrzésével. A többi négy lényege az életszemlélet és a társas kapcsolatok fontosságának átértékelése. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az élethez való hozzáállás összehasonlíthatatlanul nagyobb hatással van az egészségre, mint a vitaminok és pirulák. „Gondolkozom, tehát vagyok” – írta Descartes. Napjaink öregedéstudományi szakemberei így fogalmazhatnák meg filozófiai alaptézisüket: „A gondolataim határozzák meg, hogy milyen vagyok.”

1. Igyunk sokk vizet!

60 éves kor után a szomjúságérzet csökken, ezért előfordulhat, hogy valaki nem szomjas, holott szervezetének szüksége lenne a folyadékpótlásra. A vízivás jótékony hatásai felülmúlhatatlanok. A tudományos kutatások és klinikai kísérletek szerint a rendszeres vízivás – naponta 5-8 pohárnyi mennyiség elfogyasztása – a halálos kimenetelű szívinfarktus kockázatát akár 54 százalékkal csökkentheti, enyhíti vagy elmulasztja a székrekedést, revitalizál, sőt védelmet nyújthat az emlő-, vastagbél- és prosztatarák ellen is. Naponta legalább 3 csésze tea elfogyasztása ugyanúgy védi az egészséget, mint a bőséges vízivás. A tea amellett, hogy hasonlóan hidratálja a szervezetet, mint a víz, védelmet nyújthat a szívbetegség és a rák bizonyos fajtái ellen, mert nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat.

2. Együnk gyakrabban, kevesebbet!

Napi háromszori kisebb főétkezés és közben kétszer, háromszor valami könnyű harapnivaló elfogyasztása minden tápanyagszükségletet fedez, és számos előnye van. Mivel ez a típusú táplálkozás alacsonyabb és egyenletesebb vércukorszintet biztosít, mint a ritkább, de nagyobb ételadagok, védelmet nyújt nemcsak a diabétesz, hanem a vércukorszinttel összefüggő szívbetegségek ellen is. A kellemes jóllakottság érzése miatt nem jelentkeznek éhségrohamok, melyek sokaknál mértéktelen evésbe torkollnak. Ráadásul így több alkalmunk nyílik a családdal vagy barátokkal közös étkezésre is – ami a léleknek ugyanúgy szükséges táplálék, mint a testnek az étel. Diéták és fogyókúrák helyett tehát együnk gyakrabban, de mértékletesen.

3. Fogyasszunk egészséges ételeket!

A bioételek fogyasztása csak helyeselhető. Még ennél is fontosabb az egészségre oly káros élelmiszeradalékok és egyéb alattomos összetevők, így a fölös só és cukor, a hidrogénezett növényi olajok, a telített zsiradékok és a finomított szénhidrátok mellőzése. Tápértékük alig van, viszont hizlalnak, növelik a vérnyomást és a vércukorszint kilengéseit, így hosszú távon és nagy mennyiségben fogyasztva tönkreteszik a szívet és az érrendszert, s a szervezetre kiterjedő krónikus gyulladásokat idézhetnek elő – ahonnan már csak egy lépés a stroke (agyérkatasztrófa), az infarktus és a rák.

4. Aludjunk igény szerint!

Az álmatlanság, ez a kimerítő és rejtélyes állapot idősebb korban nagyon gyakori. Az alvásritmusban 55 éves kor körül jelentős változás következik be – biológiai óránk valamiért „átáll”, az álmosság –éberség ritmusát szabályozó melatonin nevű hormon és a növekedési hormon szintje csökken. Az alvást persze sok minden más is befolyásolja: az egészségi állapot, gyógyszerek szedése, a táplálkozás, a testmozgás vagy annak hiánya, a szabadban töltött idő, a lefekvés ideje stb.

A kialvatlanság miatti örökös álmosság nemcsak kellemetlen – veszélyessé is válhat. Ám a szakemberek szerint minden érintett jól alhat, ha életritmusát a megváltozott alvási ciklushoz igazítja, s nem biológiai órája visszaállításával próbálkozik – többnyire reménytelenül.

5. Tanuljunk meg lazítani!

Egy tudományos vizsgálatból, melynek során 202 nőt és férfit több mint 18 éven át kísértek figyelemmel, kiderült, hogy az aktív meditációs és relaxációs gyakorlatokat végzők körében a vizsgálat időtartama alatt az általános halálozási arány 23 százalékkal, a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető mortalitás pedig 30 százalékkal csökkent.

A stresszoldás serkenti a testi-lelki regenerálódást, a gyógyulási folyamatokat, az agyműködést, az emésztést. Nem kell üres szobában magunkban meditálni, jógázni vagy relaxálni – a baráti társaság, a zenehallgatás vagy egy kirándulás mind ugyanazt az élettanilag rendkívül kedvező, úgynevezett mélyrelaxáló hatást nyújtja.

6. Optimális testsúly

Néhány évtizede beépült a köztudatba, hogy csak az lehet egészséges – és vonzó –, aki karcsú. A nyugati világban valóságos rögeszme lett az elhízástól való rettegés, a normális táplálkozás elutasítása, a különféle diéták istenítése, a karcsúságra való törekvés – bármi áron. A tendencia a fiatalok körében ma is töretlen, elsősorban azért, mert szépek akarnak lenni. A drasztikus fogyókúrának azonban megvannak a maga veszélyei, főleg idősebb korban.

7. Testmozgás – az öregedés ellenszere

Régóta ismeretes, hogy a testmozgás karbantartja az izmokat, elégeti a fölös zsírt és erősíti a csontozatot. Nemrégiben az is bebizonyosodott, hogy a rendszeres testmozgás hatásosan fékezi az öregedés folyamatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.