Fittség

Hogyan maradjunk egészségesek, fiatalok és életerősek? – a legjobb tippek

A bőr védelme

Fiatalság - bőrA bőr a legkiterjedtebb szervünk. Felülete elérheti a két négyzetmétert is, tömege testsúlyunk mintegy 20 százaléka. Ez a határ testünk és a külvilág között, így ez jelenti a kapcsolatot, valamint ez nyújt védelmet a kórokozókkal és az éghajlati hatásokkal szemben.

A bőr két legnagyobb ellensége a nikotin és az alkohol

A dohányosokat azonnal fel lehet ismerni a tipikus dohányos ráncokról. A bőr további ellensége az erős napsütés. S ha napozáskor a szervezet ráadásul nem jut elegendő A-vitaminhoz, a bőr gyorsan leég, és a bőrszövet nem kap elég vért. Ha A-vitaminos krémet használunk, a bámulás lassúbb lesz, a bőr viszont puhább marad és nem szárad ki.

Egyszerű teszttel győződhetünk meg bőrünk biológiai koráról. Szervezetünk nem egyenletesen öregszik, a különböző szervek és testrészek öregedési folyamata eltérő. Csippentsük össze egyik kezünkkel másik kézfejünk bőrét, majd engedjük el. Abból, hogy bőrünk mennyi idő alatt nyeri vissza eredeti állapotát, megállapíthatjuk, milyen idős a bőrünk.

A bőr kisimulásának időtartamaBőrűnk biológiai életkora
A ránc azonnal eltűnik20 éves
2 másodpercen belül30 éves
3 másodpercen belül40 éves
4 másodpercen belül50 éves
5 vagy több másodperc alatt60 éves

Bőrünk fiatalsága érdekében az alábbiakat kell szem előtt tartanunk:

  • Ne tegyük ki bőrünket erős napsütésnek, magas hegyvidéken ezt végképp kerüljük.
  • Ne dohányozzunk, és ne fogyasszunk szeszes italt, maximum naponta egy pohár vörösbort.
  • Használjunk rendszeresen aloés krémet, szájas arckrémet, időnként alkalmazzunk egy szőlőpakolást vagy ösztrogénkrémet.
  • Ha rendszeresen ápoljuk bőrünket, s megfelelő szereket alkalmazunk, sokkal tovább marad fiatal. Nemcsak külsőleg látszunk fiatalabbnak, de fiatalabbnak is érezzük magunkat.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.