Egészségmegőrzés

Az agyhártyagyulladás tünetei, kialakulása

Az idegrendszer fertőzéses-gyulladásos megbetegedései az egész szerve­zet betegségének részjelenségei. Két fő csoportra oszthatók, az agyhár­tyagyulladásokra és az agyvelőgyulladásokra. Ez a felosztás nem teljesen pontos, hiszen az esetek egy részében átfedik egymást, azaz az agyhártya­gyulladás agyvelőgyulladással is jár, és viszont.

Az agyhártyagyulladás tünetei, kialakulása

Kórokozók egész sora okozhat agyhártyagyulladást, vírusok, baktériumok, gombák és élősködők. Felosztásuk többféle szempont szerint történik: gennyes vagy nem gennyes (aszeptikus); heveny vagy idült lefolyásúak.

Az agyhártyagyulladás jellemző tünetei: heves fejfájás, melyet diffúz, kétoldali tar­kótáji és hátfájás is kísérhet. Láz, mely néha igen magas, néha hiányozhat is. Hány­inger, hányás, nyugtalanság vagy aluszékonyság, néha zavart öntudat. Súlyos, bak­térium okozta agyhártyagyulladásban: eszméletlenség.

Mi okozhatja az agyhártyagyulladást?

A nem gennyes – vírusok okozta – agyhártyagyulladások fordulnak elő a legnagyobb számban. Általában gyermekek és fiatal felnőttek beteg­szenek meg. A vírusok az első szakaszban enyhe emésztőrendszeri vagy légzőszervi megbetegedést okoznak.

Kutatási eredmények! A betegség a betegek döntő többsé­gében, körülbelül 90%-ában ezzel le is zajlik, és csak mintegy 10%-ban jutnak be a vírusok az idegrendszerbe és okoznak agyhártyagyulladást.

Általában ez is – félelmetes hangzása ellenére – jóindulatú lefolyással bír, és a betegek panaszai már 3-4 nap múlva enyhülnek, és két hét alatt rendszerint nyom nélkül meg is gyógyulnak. Ezzel szemben a baktéri­umok okozta gennyes agyhártyagyulladás igen súlyos, életveszélyes, kezelés nélkül halálos betegség. Ezért, különösen, ha egyéb bakteriális gyulladásos betegség fennállása mellett jelentkeznek a tünetek, példá­ul arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, gennyes mandulagyulladás, akkor azonnali kórházi kezelés szükséges.

Mennyire komoly ez a betegség?

Ma már a korszerű kezeléssel a ha­lálozás 50-90%-ról 5-29%-ra csökkent. Még mindig előfordul azonban, hogy a betegek csak későn kerülnek orvoshoz, vagy olyanok a tünetek, hogy nem ismerik fel a betegséget. Az utóbbi években kisebb-nagyobb járványok alakultak ki hazánkban. Bizonyos kórokozók által okozott agy­hártyagyulladások ellen már kifejlesztettek védőoltást.

Jegyezzük meg! Járványok esetén a Tisztiorvosi Szolgálat intézkedik a védőoltások elrendeléséről, és meghatározza a védőoltásban részesítendők körét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.