Egészségmegőrzés

Csontritkulás (osteoporosis) kialakulása, kezelése

A csontritkulást az orvosi szakiro­dalomban a „néma járvány” jelzővel illetik, jogosan. A tünetek a beteg­ség kialakulásának késői szakaszá­ban jelentkeznek, de ekkor már sú­lyosak (csonttörések). Az élettar­tam növekedésével a betegek szá­mának jelentős növekedése várható a következő évtizedekben.

Korunk­ban az osteoporosis a lakosság Denzitomezria (csontsűrűség-mérés) 10%-ában fordul elő, de az életkor növekedésével ez emelkedik (pl. öt­ven év felett már 30%). A betegség nőkben nagyobb számban fordul elő, azonban az utóbbi évek vizsgálatai rámutattak arra, hogy a férfiak körében sem ritka megbetegedés.

Mi is pontosan ez a betegség?

A betegség lényege, hogy a csont tömegének megkisebbedése miatt a csontok terhelési szilárdsága csökken. Ez azt eredményezi, hogy kis erő­behatásra is csonttörés léphet fel. Csontritkulás szempontjából különö­sen veszélyeztetett területek a gerinc, a csípő és az alkar.

Kutatási eredmények! Magyarországon évente körülbelül 14 000 csípőtáji, 23-25 000 alkartörés következik be. A csigolyatörés felismerése sokszor nehéz, mert lassan, tünetszegényen is bekövetkezhet.

Általánosságban elmondható, hogy minden harmadik 60 év feletti nőnek legalább egy összeroppant csigolyája van. A betegség népegészségügyi jelentőségét a betegek nagy száma, a kivizsgálás és keze­lés magas költségei, a törések után gyakran kialakuló életminőség-romlás, rokkantság és esetleg halál magyarázza.

Vannak-e előjelek?

Az ember élete során már a méhen belüli élettől kezdve építi fel csontrendszerét. A legnagyobb csonttömeget (ez a csúcs csonttömeg) körülbelül a harmadik évtizedben éri el. A csúcs csonttömeg kialaku­lását körülbelül 80%-ban öröklött tényezők határozzák meg, 20%-ban egyéb tényezők tehetők felelőssé, melyeket magunk is befolyásolha­tunk.

A nőknél a változás kora után indul meg a csonttömeg csökkenése, míg férfiaknál lassabban kialakuló, egyenletes csonttömeg csökkenéssel kell számolni. Amikor a csonttömeg csökkenés elér egy kritikus értéket, bekövetkeznek a törések. Láthatjuk tehát, hogy milyen fontos a csúcs csonttömeg nagysága és a csökkenés üteme. Mindkét tényezőt tudjuk befolyásolni.

Hogyan előzhetjük meg a csontritkulást?

A csontritkulást csak hosszú távon tudjuk megelőzni. A megelőzésnek itt is három szintje van. Az elsődleges megelőzés a legfontosabb. A célja a csúcs csont­tömeg lehető legmagasabb értékének elérése, későbbi életkorokban pedig a csontvesztés mértékének mérséklése. Ezt a munkát nem lehet elég korán kez­deni. A méhen belüli élettől kezdve, majd a fejlődés időszakában is megfelelő kalcium és D-vitamin biztosítása szükséges a szervezet számára.

Jegyezzük meg! A kalcium­igény életszakaszonként változik. Fejlődő szervezetben napi 1500 mg, felnőt­tekben 1000 mg, idősekben ismét 1500 mg.

A kalcium mellett a D-vitamin a kalcium felszívódását és csontba történő beépülését szolgálja. Gyermek- és fi­atal felnőttkorban 400-800 NE, idős korban, napfénytől elzártan élő, lakáshoz kötött embernél 800 NE a napi szükséglet. A csontok terhelése testmozgás, rendszeres torna révén a csontképzés legfőbb mechanikai serkentője.

Fontos a sportolás!

Klini­kai vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres, napi 30-40 perces testmozgás a csonttömeg csökkenést gátolja. A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros ha­tása a csontrendszerre vonatkozóan is bizonyított, ezért mindenképpen kerül­jük. Vannak gyógyszerek is, amelyek csökkentik a csonttömeget. .Ha valamilyen betegség miatt kell szedni a betegnek (pl. kortikoszteroidokat), akkor a lehető legkisebb dózist kell alkalmaznunk.

Szűrővizsgálatokkal megelőzhető a csontritkulás?

A másodlagos megelőzés a betegség korai felismerését jelenti szűrővizsgálat révén. Vannak úgynevezett rizikótényezők, melyek fokozott hajlamot jelentenek a betegségre (öröklött hajlam, korai menopauza, csontanyagcserét befolyáso­ló egyéb betegség stb.) A rizikótényezővel rendelkező egyéneket ki kell vizsgálni.

Ma már rendelkezésre állnak olyan korszerű módszerek, melyek lehetővé teszik a csonttömeg pontos mérését (csontsűrűségmérés), valamint a csontbontás és – épí­tés ütemének megítélését (laboratóriumi módszerek). A betegek döntő többsége a menopauzába jutott nők közül kerül ki. A megfelelő leletek alapján választja ki a szakorvos az adott esetben várhatóan legeredményesebb kezelést, melyet szakmai szabályok határoznak meg. Korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyekkel a csonttömeg csökkenés leállítható, illetve az új csont felépítése elősegíthető.

Fontos azonban tudni azt is, hogy ezeket a gyógyszereket tartósan, évekig kell alkalmazni. Hatásuk pedig addig érvényesül, amíg szedi a beteg. A megfelelő kalciumpótlás és mozgás szerepe itt sem nélkülözhető.

Mit tehetünk kialakult csontritkulás esetén?

A harmadlagos megelőzés a már kialakult csontritkulás esetén a betegség fő szö­vődményének, a töréseknek az elkerülése, illetve a további csonttömeg csökkenés lassítása. A gyógyszeres kezelés folytatása alapvetően fontos. Csak többéves fo­lyamatos kezelés mellett várható eredmény. A kezelés hatásosságát 1-1,5 évente végzett csontsűrűségméréssel ellenőrizzük.

A törések általában esések után alakulnak ki. Idős korban igen sok oka lehet az elesésnek. Pl. betegség: ingadozó magas vérnyomás, látásromlás, agyi vérkeringési zavar, epilepszia stb. A lakásban is számos forrása van a balesetnek: csúszós szőnyeg, telefonzsinór, rossz világítás stb.

Ezek meg­szüntetése alapvető fontosságú. Fokozhatjuk a járásbiztonságot támbot, járókeret használatával. További új lehetőség a csípővédő nadrág viselése, mely a legveszélyesebb csípőtáji törések megelőzésének hatékony eszköze. Az esések elkerülése a csonttörések megelőzésének legfontosabb módja.

Az osteoporosisos beteg gyógytornájának fő szempontjai

  • erős harmonikus izomkorzett (fűző) kialakítása a törések megelőzé­se érdekében,
  • a medence helyes beállítása,
  • az élettani gerinchajlatok beállítása,
  • a gerinc tehermentesítése,
  • légzőgyakorlatok a gazdaságos légzés elsajátítására,
  • egyensúly- és koordinációs gyakorlatok az elesés kivédésére,
  • a nyak-, váll- és mellizmok lazítása, nyújtása,
  • a lapockazáróizmok, farizmok és a hasizom erősítése,
  • az állóképesség javítására ajánlható a tempós gyaloglás, lépcsőn já­rás, de a tánc, sífutás és az aerobik is kedvező hatású.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.