Egészségügyi kérdezz-felelek

Csontritkulás elleni gyógyszerek

Miért kell ülve maradnom, miután bevettem a csontritkulás elleni alendronátot?

Nem kell. Nyugodtan felállhat, járkálhat és teheti, a dolgát csak ne feküdjön le legalább 30 percig (illetve 60 percig, ha ibandronátot vett be)! Ha ugyanis lefeküdne, akkor gyomorégést, azaz nyelőcsői irritációt tapasztalhatna, ami fájdalmassá teszi vagy megnehezíti a nyelést. Az alendronátot feltétlenül éhgyomorra kell szedni, máskülönben nem hat. Ezért is kell felkelés után azonnal bevenni egy nagy pohár vízzel (ami szintén a nyelőcső védelme miatt fontos).

Csontritkulás elleni gyógyszert írt föl az orvos. Azért továbbra is szedjek D-vitamint és kalciumot is?

Igen. A biszfoszfonátok közé tartozó gyógyszerek, például az alendronát vagy az ibandronát szedésekor nagyon fontos, hogy elegendő D-vitaminhoz (naponta legalább 1000 NE) és kalciumhoz (életkorától függően napi 1000 vagy 1200 milligramm) jusson az étrendjéből vagy táplálék kiegészítőkből. Bár a biszfoszfonátok lassítják a csont tömegvesztést, az új csontszövet képződéséhez továbbra is szükség van kalciumra és D-vitaminra.

A kalcium a csontok egyik fő alkotóeleme, a D-vitamin pedig lehetővé teszi annak felszívását az emésztőrendszerből. Ha bármelyik anyag szintje túl alacsony, az gátolhatja a gyógyszer hatását. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy az alacsony D-vitaminszintű, biszfoszfonátot szedő páciensek csípőcsontjának ásványi anyag sűrűsége alacsonyabb volt, mint az ugyanilyen gyógyszert szedő, ám magasabb D-vitamin szinttel rendelkező páciensek esetében.

A legtöbb embernek, de különösen a 65 év fölöttieknek szüksége van D-vitamin pótlásra, mivel elég nehéz hozzájutni a megfelelő mennyiséghez a táplálékokból (vagy napozással, ha fényvédő krémet használ). A biszfoszfonát szedés mellett szükséges D-vitamin bevitel biztosításának jó módja, ha olyan kombinált gyógyszert használ, amely a heti alendronát-adag mellett egy hétre elegendő mennyiségű D-vitamint is tartalmaz.

Érdemes tudni: A csontritkulás elleni szerek hatással lehetnek az állkapocsra

A biszfoszfonátok közé tartozó gyógyszereket, pél­dául alendronátot, zoledronsavat és rizedronátot szedőknél nagyon ritkán ugyan, de előfordulhat csont­elhalás, amikor az állkapocscsont a sejtek pusztulása miatt szó szerint szétmállik. A kockázat azoknál a legnagyobb, akik infúzióban kapnak nagy dózisú biszfoszfonátot rákkal vagy reumatikus betegségek­kel összefüggő csont tömegvesztés ellen, különösen, ha ezzel egyidejűleg kemoterápiában vagy immunoterápiában is részesülnek.

Növeli a kockázatot a do­hányzás, a fogproblémák (például tályogok), az íny­betegség és a rosszul illeszkedő fogpótlás is. Ha ön biszfoszfonátot kap, fordítson különösen nagy figyel­met a fogaira és a szájhigiéniára (naponta legalább kétszer mosson alaposan fogat és használjon fogsely­met), valamint jelezze fogorvosának is, hogy ilyen gyógyszert szed.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.