Hátfájás

Hátfájás: szedjünk étrendkiegészítőket?

Ha olvasómnak gyógyszereket írt föl a kezelőor­vosa, kérje ki a tanácsát, hogy szedhet-e mellet­tük étrendkiegészítőket. Ha a hátfájást ízületi gyulladás okozza, érde­mes kipróbálni az alábbi készítményeket.

Glükózamin-szulfát és kondroitin-szulfát

Ezek a vegyületek a porcok alkotórészei. 2001-ben a Lancet közölte a Jean-Yves Reginster ve­zette belga, olasz és brit kutatócsoport fontos cikkét. Három évig tartó kutatásuk során a tu­dósok bebizonyították, hogy a glükózamin-szul­fát megállította az oszteoartrózis folyamatát és a porcszövet pusztulását.

A glükózamin-szulfát napi adagja 1000-2000 mg. Ha egymagában szedjük, naponta 3500 mil­ligrammot javasolok. A kondroitin-szulfát napi adagja ugyancsak 1000-2000 mg. Ha együtt szedjük a kettőt, maradjunk az 1000-1000 mg-os adagnál.

Allergiások figyelem! A glükózamin szulfátot rákpáncélból vonják ki: nem szabad szedni, ha aller­giásak vagyunk a tenger gyümölcseire. Nem szedhető véralvadást gátló szerek és aszpirin mellett sem. A kondroitin-szulfátot a sertés vagy a szarvasmarha porcaiból vonják ki. Mind a glükózamin, mind a kondroitin tartalmaz szulfátot, ezért kerüljék mindazok, akik allergiások a szulfátok­ra.

MSM-tabletta vagy kapszula

Az MSM, avagy metilszulfonilmetán jó kénfor­rás. Csodákat tehet azoknál, akiknek a szerveze­te nem tartalmaz elég ként – csak az a baj, hogy egyelőre nem áll rendelkezésünkre olyan teszt, amellyel megállapíthatnánk a szervezet kénszint­jét. Nálam nagyon bevált oszteoartrózisban szen­vedő betegeknél, és egyes hátfájós pácienseknél.

Az MSM napi adagja 1500-2000 mg. Előfor­dul, hogy a tünetek egy-két hétig rosszabbodnak, ám ezt általában javulás követi. Természetesen, aki allergiás a kénre vagy a szulfátokra, kerülje ezt az étrendkiegészítőt.

Kalcium és D-vitamin

Korábban említettem a csontritkulást. El kell követni mindent, amivel megelőzhetjük. Gondoskodnunk kell az elegen­dő kalciumbevitelről. A sajt, a tej, egyáltalán minden tejtermék, jó kalciumforrás. A halhús gazdag D-vitaminban, ami segíti a kalcium fel­szívódását.

Véleményem szerint a negyvenedik életéve után minden nő okosan teszi, ha naponta szed kalciumot és D-vitamint, hogy mérsékelje a csontritkulás kockázatát, ám előzőleg természe­tesen kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.