Egészségmegőrzés

Mi az a Bechterew-betegség?

Krónikus gyulladásos betegség, mely a gerincoszlop kisízületeit érinti el­sősorban, de a vállakban, csípőkben, térdekben és bokákban is lehetnek gyulladásos jelenségek.

Hazai adatok szerint az előfordulása 0,4-0,08%, ami körülbelül 20 000-nél több beteget jelent. Férfiakban 7-szer gyakrab­ban fordul elő, mint nőkben és a lefolyása is súlyosabb. Családi halmozó­dás figyelhető meg a megjelenésében. Leggyakrabban 18-30 éves korban kezdődik.

Hogyan alakulhat ki ez a betegség?

Kialakulását ma már jól ismert genetikai hajlam (B 27 antigén hordozá­sa) elősegíti, de mintegy 30%-ban külső tényezők (így fertőzések, túlter­helés) játszanak szerepet a létrejöttében.

A betegség lefolyása lassú. A gerinc gyulladásos eredetű fájdalma (nyu­galomban, éjszaka jelentkezik a fájdalom, míg a mozgás során csökken) és fokozódó elmerevedése figyelhető meg. Fontos társuló betegsége a szem gyulladása, mely látásromlást eredményezhet.

Gyógyítható betegség?

A betegséget meggyógyítani nem tudjuk, de lefolyását lehet lassítani. A gerinc elmerevedését tudjuk mérsékelni, vagy funkcionálisan kedve­zőbb helyzet felé terelni. A végtagízületek gyulladását csökkenthetjük. Ez gyógyszeres kezelést, fizioterápiát és gyógytornát jelent.

Ízületi gyulladás esetén műtétre is sor kerülhet. Ebben a betegségben is igen hatásos gyul­ladáscsökkentő gyógyszerek állnak rendelkezésre. Amennyiben a betegség korai szakaszában kezdődik el a kezelés, a gerinc funkciója megőrizhető, panaszmentesség és az egészségesekkel megegyező életminőség érhető el.

Elsődleges megelőzésről sajnos nem beszélhetünk.

Milyen tünetei vannak és hogyan ismerhetjük fel?

Ebben a betegségben is nagyon fontos a korai felismerés és a korai te­rápia. A kezelés vezérelve a napi rendszeres 20-30 perces gyógytorna. A tornát gyógytornász tanítja be, majd a beteg otthonában is végezheti. Időszakos gyógytornászi ellenőrzés és korrekció azonban ajánlatos. A ge­rinc mellett a vállak, csípők kimozgatására is szükség van. A tornát akkor is kell végezni, ha az fájdalommal jár!

A gerinc elmerevedésének legkedvezőtlenebb formája az előrehajolt testhelyzet. Ez rontja leginkább az életminőséget. Sajnos napi rendszeres tevékenységünk számos területen erre a testhelyzetre kényszeríti gerin­cünket. Ezért tudatosan kell ez ellen küzdenünk.

Javaslatunk

Fekvés egyenes, kemény fekhelyen, kispárnával vagy a nél­kül. A hasonfekvés – ha rövid időre is – igen célszerű. Üléskor: a mun­kalap legyen megfelelő magasságú, ne kelljen előregörnyedni. Többször szakítsuk meg ezt a testhelyzetet rövid, 1-2 perces tornával. Este ágyban feltámasztott fejjel olvasni tilos! Kerüljük az erős fizikai igénybevételt, a végtagok, gerinc kihűlését. A Bechterewes beteg is sportolhat. Ideális az úszás, de a tenisz, asztalitenisz, kocogás is megengedhető.

A gyógytorna fő szempontjai Bechterew-betegségben:

  • intenzív izomerősítés (elsősorban a törzsizmok),
  • a gerinc minden irányú kimozgatása,
  • a váll- és csípőízületek minden irányú kimozgatása,
  • a hasizom edzése,
  • a helyes légzés megtanítása, a mellkasi deformitások elkerülése, hasi légzés elsajátítása,
  • a görcsös izmok nyújtása (mellizom, csípő- és térdhajlítók),
  • a megnyúlt izmok erősítése (lapockazáró, farizom),
  • az ízületi rögzülések (kontraktúrák) megelőzése, oldása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.