Egészségmegőrzés

Hígítsuk az ételeinket! Éljenek a jó minőségű kalóriák!

A kalóriamegvonást legtöbben büntetésnek fogják fel, és azt gondolják, hatalmas áldozat lemondani bizonyos ételekről, pedig pusztán arról van szó, hogy a modern életforma túlzásait kell kiküszöbölni.

„Akkor most mi van? – a nutrigenomika szerint elfelejthetjük a kalóriaszámlálást!

Csakhogy kalória és kalória közt óriási különbség van!

A legfontosabb továbbra is az, mit eszünk, és nem az, hogy mennyit.

A szervezetünk ősi önjavító mechanizmusait csak akkor tudjuk „újraindítani”, ha kevés és jó minőségű kalóriát tartalmazó ételeket eszünk. A legjobb módszer táplálékaink kalóriatartalmának csökkentésére a hígítás. Együnk több levest, hiszen rengeteg folyadékot és zöldséget tartalmaz. így két legyet üthetünk egy csapásra.

higitsuk-az-eteleket
Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt és levest!

Ha visszagondolunk akár csak néhány évtizeddel ezelőtti táplálkozási szokásainkra, felmerül a kérdés, vajon miért voltak olyan népszerűek a levesek? A válasz egyszerű: sokkal kevesebb volt az élelem, és az emberek úgy „szaporították”, hogy felöntötték vízzel.

Manapság tányérjainkra egyre sűrűbb, kalóriadúsabb ételek kerülnek, amelyek már az ipari feldolgozási folyamaton is átmentek, de életfontosságú tápanyagokból csak nagyon keveset vagy semmit nem tartalmaznak.

Kalória megszorítás és sejtválasz

Még nem tisztázott a kalória megszorítás molekulákra és sejtekre gyakorolt komplex hatása, de nézzük mi az amit már tudunk:

  • a sérült sejtek gyorsabban kikerülnek a szervezetből egeszseg-kaloria
  • jobb az energiatermelés;
  • nagyobb a génstabilitás;
  • az immunrendszer hatékonyabban működik.

Ha csak kis mértékben is, de kitartóan csökkentjük a kalóriák számát, testünk számos védekező funkciója működésbe lép, így egészségesebbek lesznek sejtjeink, és tovább élünk. Energia-anyagcserénk annál hatékonyabb, minél kevesebb kalóriát eszünk, és a szabadgyökök termelése is lelassul.

Az öregedést szabályozó molekulák egy része érzékeli a bevitt kalória és a tápanyag mennyiségét, így optimalizálja a test működését.

Lássuk, milyen eredményeket ér el:

  • csökkenti a vércukor- és az inzulinszintet;
  • csökkenti a növekedési faktorok szintjét,
  • megelőzi a sejthalált;
  • csökkenti a gyulladást.

Íme az igazság! A nutrigenomika szabályait szem előtt tartva

Gondolhatnánk, hogy a kalória megszorítás miatt kevesebb energiánk lesz a napi tevékenységek ellátására, de ez nem igaz.

Épp az ellenkezője történik: az energiatermelés hatékonyságának növelésével több lesz az energiánk.

A kalória megszorítás különösen hasznos a rákos betegségek megelőzésében, hiszen a daganatok cukorra és kalóriákra „vágynak”.

A kalória megszorítás tehát nem csak azt jelenti, hogy kevesebbet eszünk, hanem azt is, hogy biológiai ritmusunkat nagyobb tiszteletben tartó módon és jobb minőségű táplálékokat iktatunk be étrendünkbe. Minél korábban vacsorázunk, annál jobb, mert így szervezetünk a koplalás idejét kihasználva lelassítja az anyagcserét és a génkifejeződést, ami pedig alkalmat teremt a gének regenerálódására.

Arra vagyunk programozva, hogy napfelkeltekor feltöltsük szervezetünket energiával, este pedig lenyugtassuk .

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.