Rákmegelőző életmód

A táplálék gyógyító ereje?

Már a görög orvos, Hippokratész is tudta, hogy egyes táplálékoknak gyógyhatásúk lehet. Mindazonáltal máig sem sikerült egyértelműen tisztázni, milyen mértékben járulhatnak hozzá az élelmiszerek a rák megelőzéséhez.

Sok növényi élelmiszer az értékes tápanyagok valóságos bom­bája, amely mindenféle betegség ellen bevethető. A rákkutatás egyre nagyobb szerepet tulajdonít elsősorban a mintegy 30 000 fitovegyületnek, amelyek a zöldségeken és gyümölcsökön kívül a szójatermékekben, a zöld teában, a kakaóban és a kurkuma nevű fűszerben is jelen vannak.

A zöldségek fitovegyülétei

A zöldségek nagy koncentrációban tartalmaznak másodlagos növényi hatóanyagokat, amelyek képesek tartósan befolyásolni, gátolni a ráksejtek anyagcseréjét, sőt a szaporodásukat is meg tudják állítani.

Káposztafélék: csupa egészséges fej

A brokkoli, a fejes káposzta, a kelbimbó és az egyéb káposztafé­lék egy glükozinolát nevű kénvegyületet tartalmaznak, amely­nek a szervezet sejtjeit védő hatása van. Csak akkor szabadul fel a zöldségekből, ha azokat jól megrágjuk, nem bírja viszont a hevítést. Ezért előnyös a káposztasaláta, amelyet jól meg kell rágni. Még egészségesebb a tejsavas erjedéssel készült savanyú káposzta, amelyben nemcsak glükozinolát található, hanem a sejtek szaporodását gátló tejsav is.

Az egészséges hagyma és fokhagyma

Ázsiai és egyesült államokbeli nők vizsgálata során kiderült, hogy azoknak az amerikai nőknek az esetében, akik egyáltalán nem fogyasztottak fokhagymát, 60 százalékkal magasabb volt a rák kockázata, mint az ázsiaiak körében. Az ázsiai konyhában ugyanis szinte alapélelmiszer a fokhagyma. A hatás a hagymá­ban lévő allinnak tulajdonítható, amely antioxidáns (szabad­gyök-ellenes) hatású, kéntartalmú aminosav. A szabad gyökök­ről azt gyanítják, hogy bizonyos fajta rákokat okozhatnak. A hagyma és a fokhagyma egy másik fitovegyületet, kvercetint is tartalmaz, amely szintén hatékony a szabad gyökök ellen.

Az élelmiszerek kvercetin tartalma (mg/kg friss súly)

Vöröshagyma347
Lila hagyma342
Birsalma180
Egres150
Fejes káposzta110
Zöldbab39
Alma36
Cseresznye32
Brokkoli30

A kvercetin nevű fitovegyület főként a gyümölcsök és zöldségek héjában található.

Minden jó, ami bio?

„Az vagy, amit megeszel”, mondta Ludwig Feuerbach német filozófus a 19. szá­zad közepén. Bár ő a kér­dést a társadalmi helyzet szempontjából vizsgálta, mondása a táplálkozási szokások terén is megállja a helyét.

Aki kiegyensúlyozottan táp­lálkozik és értékes tápanya­gokban gazdag élelmiszereket fogyaszt, az egészségesen él. Ezt már régóta tudják a szak­emberek. Hol juthatunk azonban egészséges élelmi­szerekhez? Honnan lehetünk biztosak abban, hogy az előállításuk során nem hasz­náltak fel káros anyagokat? Miről ismerhetjük fel a „bol­dog” tyúkokat vagy disznó­kat, ha csak a húsukat látjuk a hűtőpultban? Íme néhány praktikus tanács.

Idényterményeket a helyi gazdaságokból

A napi bevásárláskor a következő két dologra ügyeljünk.

  • Először: mindent a maga idejében. Amikor csak lehet, válasszuk a friss idényterményeket.
  • Másodszor: vásároljunk tudatosab­ban. Keressünk a környéken olyan helyeket, ahol bioterményeket le­het kapni. Győződjünk meg arról, hogy a gazdálkodó rendelkezik az ellenőrző szervezet minősítésével.

Ma már nem okozhat problémát egészséges, és ezért értékes élelmiszereket találni – íme néhány lehetőség.

Frisset a saját kertből. Természetesen ez a leg­jobb és legbiztonságosabb módja annak, hogy friss alapanyagokhoz jussunk. Hetipiac. A környékbeli őstermelők a kis piaco­kon árulják terményeiket. Keressük náluk az idényzöldségeket és – gyümölcsöket. Bioboltok, biopiacok. Környékbeli farmergazdaságok. Termelők, akik a megrendelt árut a megadott címre házhoz szállítják. A vásárláskor ügyeljünk a származási helyről ka­pott információra, illetve a minőségi tanúsítvá­nyokra, pecsétekre stb.

Hogyan igazodjunk el a biotermékek dzsungelében?

Az alábbi márkajelzések és tanúsítványok segítenek felismerni a biotermékeket.

Gazdálkodó szervezetek

A Demeter International a világ számos országának farmgazdaságait tömörítő világszervezet. A Demeter a legré­gebbi védjegy, amely a biodinamikus gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál. A Naturland a világ sok régiójában vezető szerepet tölt be az ökológiai gazdálkodás terén. Ez a típusú gazdálkodás modern, fenntartható földhasználati formák ötvözete, amely serkenti a szervesanyag-körforgást, javítja a talaj Naturiand termékenységet, megteremti a szükséges feltételeket a fenntarthatóan magas hozamokhoz, és ötvözi a hagyo­mányost a legújabb ismeretekkel.

Biotanúsítás

A biogazdálkodás (más néven: ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás) olyan gazdálkodási forma, amely szerves trá­gyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes bioló­giai ciklusokon alapul, szintetikus műtrágya és (szintetikus) növényvédő szerek mellőzésével. A biogazdálkodás eredmé­nyeként mikroelemekben és vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermékek jönnek létre.

Magyarországon két cég foglalkozik biotanúsítással:

A Magyar Biokultúra Szövetség tulajdonában lévő Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és az osztrák hátterű Hungária Öko Garancia Kft. Hazánkban 2010-ig közel 1600 termelő és több mint 500 élelmiszer-feldolgozó szerzett biotanusítványt.

A paradicsom: ízletes és egészséges

Észak-Olaszországban 5000 ember részvételével végzett vizsgá­latok kimutatták, hogy az emésztőszervi rákok kockázata minimálisra csökkenthető paradicsomos készítmények fogyasztásával. A paradicsomban lévő likopin a prosztatát érintő betegségek lefolyását is enyhítheti és segíthet megelőzni a prosztatarákot. Különösen előnyös a paradicsomleves vagy -mártás, amelyet értékes olívaolajjal és fokhagymával készíte­nek, a likopin ugyanis a paradicsom főzése során szabadul fel.

Élvezzük a természet ajándékaként kapott változatos gyümölcsöket, de ne fogyasszunk mellettük még édességet is, hiszen a gyümölcsök elegendő cukrot tartalmaznak.

Sokkal több, mint vitamin: gyümölcsök és mogyorófélék

A bogyós gyümölcsök és a citrusfélék valóságos tápanyagbom­bák, majd5 szétveti őket a sok vitamin, ásványi anyag és fitovegyület. Antioxidáns és rákellenes hatásuk miatt ezeknek a gyümölcsöknek előkelő helyet kell szánni étrendünkben.

A friss gyümölcsöknek mindig idényük van

Mielőtt májusban a bogyós gyümöl­csök megnyitnák a hazai gyümölcsök szezonját, hozzájuthatunk ananász­hoz és más, messzi országokból szár­mazó gyümölcsökhöz. Azután, ami­kor vége a cseresznye, sárga- és őszibarack-, alma- és körteszezonnak, jön a friss narancs, mandarin és grépfrút.

Mindenki maga dönti el, hogy a gyümölcsöket nyersen vagy kompót formájában fogyasztja-e, egy a fontos: rendszeresen együnk gyümölcsöt. Ne felejtsük el azonban, hogy a vita­minok mellett a gyümölcsök sok cukrot is tartalmaznak, ezért ne a napi menü kiegészítéseként, hanem annak részeként fogyasszuk őket sütemények vagy desszertek helyett. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy friss és hibátlan terméket válasszunk.

Ne tároljuk őket hosszasan, és szívleljük meg az alábbiakat.

  • Tároljuk hűtőszekrényben a sárgabarackot, az őszibarackot és a cseresznyét.
  • Tartsuk a pincében vagy hűvös éléskamrában 8-15 fokon az almát, a körtét, a kivit és a szőlőt.
  • Hagyjuk szobahőmérsékleten az ananászt, a dinnyét és a szilvát.

Tudományos kutatások adatai szerint a narancsnak rákmeg­előző hatása van. Azokat a gyerekeket, akik életük első két évé­ben rendszeresen isznak narancslevet, kisebb valószínűséggel fenyegeti később a leukémia (vérrák), mint a narancslevet nem fogyasztókat. A grépfrút fokozza más anyagok rákellenes (antikarcinogén) hatását. Csak feltételezik, hogy a citromnak és a mandarinnak hasonló a hatása, ezt azonban tudományo­san még nem bizonyították. Mindazonáltal a magas polifenol (a fitovegyületek egy csoportja) tartalom a rákellenes hatás biztos jelének tűnik.

Bogyós gyümölcsök és mogyorófélék

A citrusfélékhez hasonlóan a bogyós gyümölcsök és a mogyo­rófélék is tartalmaznak antioxidánsokat, például C- és E-vita­mint, valamint szelént. Ezek az anyagok gátolják a szervezetben a káros oxidációs folyamatokat – szín- és ízanyagaik (polifenolok) azzal akadályozzák a ráksejtek szaporodását, hogy útját állják a ráksejteket ellátó erek képződésének (az angio-genezisnek).

Az egyik legérdekesebb polifenol az eperben, a málnában, a mogyoróban és a pekándióban előforduló ellágsav. Lehet, hogy ez a sav igen korán képes beavatkozni a daganatképződésbe azáltal, hogy blokkolja a sejtekben a rákkeltő anyagok aktiváló­dását. Mind ez idáig nem rendelkezünk azonban tudományos adatokkal, amelyek ezt a feltételezést alátámasztanák.

Ízletes segítség a világ minden tájáról

A rák elleni küzdelem kapcsán érdemes felemelni tányérunkról a tekintetünket, és néhány pillantást vetni más országok és földrészek étkezési szokásaira. Ázsiából származnak például a szójatermékek, a tea és a kurkuma, amelyek segítenek megelőzni egy sor betegséget.

Szójabab: izoflavonok emlő- és prosztatarák ellen

Az egészen vagy részben szójából készülő három legismertebb termék a szójatej, a tofu és a miso. A szójabab fontos másodla­gos növényi hatóanyagokat, izoflavonokat tartalmaz: ezek a fitovegyületek képesek korlátozni a ráksejtek szaporodását, elsősorban emlő- és prosztatarák esetében.

Vigyázat! A tabletták nem helyet­tesítik a táplálékot! A drága zöldség és gyü­mölcs alapú kapszulák nem egyenértékűek a friss ter­ményekkel, amelyek önma­gukban is tartalmazzák az egészséges bioaktív anya­gok teljes skáláját. Egy fürt szőlő összehasonlíthatatla­nul egészségesebb, mint egy vörösbortabletta.

Hagyományos kínai gyógyszer: zöld tea

A zöld tea katechineket (ejtsd: katekineket) tartalmaz, amelyek gátolják bizonyos hormonok működését. Antibakteriális hatásuk mellett a katechineknek, különösen az igen hatékony epigallokatechin-gallátnak (EGKG), rákellenes hatásuk is van. Laboratóriumi körülmények között EGKG-vel sikerült több rákos sejtvonal – például vese-, bőr-, emlő-és prosztataráksejtek-szaporodását akadályozni. A legtöbb EGKG-t a senchauchiyama nevű japán zöldtea­fajta tartalmazza. A jó minőségű zöld teákat szakkereskedésekben keressük, ahol tanácsot kaphatunk az elkészíté­sükkel kapcsolatban is.

Kurkuma: rák elleni sárga védelem

Ezt az intenzív ízű és színű sárga fűszert elsősorban az indiai konyha ételeinek elkészítéséhez használják, de gyógyhatása is régóta ismeretes. A gyömbérfélék családjába tartozó növény gyöktörzsének őrleménye a Worcester-szósz és a curry fűszer­keverék fontos alkotóeleme.

A kurkuma egy kurkumin nevű fitovegyületet tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és rákellenes hatását laboratóriumi kísérletek igazolták. Még hatékonyabb, ha borssal együtt használjuk. A védőhatás érvényesüléséhez elegendő egy kiskanálnyi kurkumát adni az ételhez.

Minél sötétebb, annál jobb: a kakaó

Az „édes kísértést”, a csokoládét világszerte kedvelik. Szeren­csére nemcsak finom, hanem a rák megelőzésének is hatékony eszköze, ami a kakaóbabban található polifenoloknak köszön­hető. Egy csésze kakaóban kétszer annyi rákellenes hatóanyag (katechin) van, mint egy csésze zöld teában.

A csokoládé minél sötétebb, annál egészségesebb, azaz minél nagyobb a kakaótartalma, annál több katechint és más polifenolt tartalmaz. A csokoládéban a katechinek antioxidáns hatása olyan jelentős, hogy már 25 g fekete csokoládé (lehetőleg 70 százalékos kakaótartalommal) fedezi a napi antioxidáns-szükségletet. A zöld tea nem csak finom – rendszeres fogyasztása jót tesz az egészségnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.