Egészségmegőrzés

Tápláljuk a génjeinket! Az öregedés lelassításának rejtélye

A gén instabilitása funkciócsökkenéssel, génkárosodással és a DNS önjavító képességének csökkenésével jellemezhető.

Előzzük meg! – A nutrigenomika álláspontját illetően

Az idő múlásával mindenki szervezetében növekszik az instabilitás és ezzel egyidejűleg a betegségekre való hajlam.

Sok nutrigenomikával foglalkozó szakember szerint az instabilitás mértéke egyben annak is a markere, hogyan táplálkozunk.

Helyes étkezéssel – és egyben a folyamat lelassításával, hogy minél hosszabb ideig stabil maradjon.

Ami a génkifejeződéshez elengedhetetlen

A tudósok számára egyre világosabb, hogy a hatékony DNS-működéshez jóval nagyobb arányú vitaminpótlásra van szükség, mint átlagos vitaminhiány esetén.

Ezek az anyagok a DNS ön-javításához, a zavartalan fehérjeszintézishez, az enzimek működéséhez, az oxidatív stressz elkerüléséhez és a génkifejeződéshez elengedhetetlenek.

Ahhoz, hogy sejtjeink megtanuljanak hatékonyan védekezni a kártékony „betolakodóktól”, alacsony intenzitású stresszre van szükségük. keves-stressz

Fontos a génkárosodást javító helyes táplálkozás!

A növényi eredetű táplálékok feldolgozása során azokat a molekulákat is magunkba szívjuk, amelyeket a növények a stresszre adott reakciójuk folyamán szintetizáltak.

A közös stratégia az élet és az egészség előmozdításában, a betegség és a halál kockázatának csökkentésében nyilvánul meg.

Ahhoz, hogy szervezetünket optimálisan kondícióban tartsuk, két párhuzamos folyamatra van szükség:

  • hormetikus ingerekre, hogy a védőfaktoraink minél erősebbek legyenek (ezt a bőséges növényi alapú, tápanyagban gazdag ételek fogyasztásával érhetjük el);
  • alapanyagokra, amelyek a sejtkárosodást ellensúlyozzák (vitaminok, ásványi anyagok és makrotápanyagok).

A helytelen táplálkozás és a genetikai, epigenetikai károsodás, valamint a súlyos betegségek kockázata közötti kapcsolat egyre nyilvánvalóbb.

É életünk meghosszabbításához a helyes táplálkozást kell előtérbe helyezniük.

Miért spóroljunk a kalóriákkal? – egy kutatás eredményei szerint

E történelmi jelentőségű tanulmány látott napvilágot, amely szakmai körökben jószerivel semmilyen visszhangot nem váltott ki. A kutatók kb. 20 évig figyeltek meg csimpánzokat. Az egyik csoportot a megszokott módon táplálták, a másik kalóriában szegény, de tápanyagban gazdag élelmet kapott. íme, a meglepő eredmény: 20 év után a kontrollcsoportnak (átlagosan táplált) csak az 50%-a volt életben, míg a kalória-megszorításos, de tápanyagban gazdag diétát követők 80%-a. Ez utóbbi csoportban drámaian lecsökkent a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és az agysorvadás előfordulása.

Nem kétséges: minél több kalóriát eszünk (és minél rosszabb minőségűt), annál hamarabb megöregszünk.

További eredmények:

A közelmúltban végzett kutatások bebizonyították, hogy a kalória-bevitel csökkentése a legjobb módszer az öregedés lelassítására és a krónikus betegségek megelőzésére.

A kalória-megszorítás elősegíti a sérült vagy elhalt sejtek eltávolítását és azt, hogy a helyükbe őssejtekből származó új sejtek kerüljenek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.