Babaápolás

Étkezési tanácsok hat hónapos kortól

Semmilyen szigorú magatartást nem javaslunk, a főzelékeket készítsük a cse­csemő ízlésének megfelelően. A szülőknek csak az a feladatuk, hogy ezzel is új élményeket nyújtsanak gyermeküknek, az étrend minden gyereknél legyen személyre szabott.

Ne cukrozzuk vagy sózzuk az ételt! Minden új ételt a nap közepe táján adjunk először a babának, ezt ismételjük egy héten keresztül, és ha nem okoz a babának panaszt, akkor helyettesíthetjük ezzel az esti étkezést, amikor általában a mama már fáradtabb, és kevesebb a teje.

Étrend

A zöldségek közül a következőkből választhat: cékla, káposzta, bab, leveles zöldsaláta, répa, cukkini, burgonya, paradicsom. Mindig egyszerre csak egyféle zöldséget adjunk. Ha a baba nem kéri a főzeléket, térjünk vissza a csak tejes étrendhez, és 3-4 nap múlva próbálkozzunk újra.

Tanácsok a változatos és megfelelő étrend összeállításához

  • Ne adjunk készen vásárolt gyümölcslét, mert édesítettek, megemelik a vércu­korszintet, serkentik az inzulintermelést, és zsírlerakódást idéznek elő. Érdemes otthon előállítani a zöldség- vagy gyümölcslét gyümölcscentrifugával (almát, körtét, répát vagy más szezonális gyümölcsöt-zöldséget).
  • A rizspépet helyettesíthetjük rizsdarával, kukorica- vagy tápióka krémmel, két héttel később pedig már adhatunk gluténtartalmú gabonafélét is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.