Egészségmegőrzés

Kiegyensúlyozott táplálkozás gyermek és felnőttkorban

Sokfélék vagyunk, és sokfélék az életkörülményeink. vannak, akik otthon maradnak, hogy gyermekeiket neveljék, másokat krónikus betegség kényszerít bizonyos életkörülmények közé. Ételeink helyes megválasztásával pozitív hatásokat érhetünk el.

Magunkról se feledkezzünk meg!

Sok szülőt oly mértékben lefoglalja a gyermekei egészséges táplálkozásával való törő­dés, hogy a magáéról hajlamos teljesen megfeledkezni. Túlságosan fáradt ahhoz, hogy saját ételeit is egészséges szempontok szerint megtervezze és elkészítse. Táp­anyag-tartalékai nem elegendőek arra, hogy eredményesen vegye fel a harcot a fertőzésekkel szemben, amelyeket gyakran a gyermekek hoznak haza az óvodából, iskolá­ból. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával elegendő antioxidánshoz lehet jutni, ami megvéd a betegségektől.

A gyermeknevelés nem csak a nők feladata. Egyre több férfi marad otthon, magára vállalva a gyermekek ellátását. Ne feledjük: számukra éppolyan fontos az egészséges étkezés, mint az anyák esetében.

A szükséges energia

Aki úgy érzi, hogy a szülői teen­dők kifárasztják, olyan élelmisze­rek, ételek fogyasztására kell he­lyeznie a hangsúlyt, amelyek pótolják a hiányzó energiamennyi­séget, és segítenek elűzni a kime­rültséget.

Vasból soha nem elég!

Ha szo­katlanul fáradtnak érezzük magun­kat, elképzelhető, hogy vas tartalé­kaink kimerültek. A nők sokkal veszélyeztetettebbek, mivel a menstruációs vérzések során vasat veszítenek. Vasban gazdag élelmiszerek például a vörös hús, tojás­sárga, máj, vörös vesebab, bagoly­borsó, teljes kiőrlésű gabonafélék, vassal dúsított müzli, mogyorófé­lék, hüvelyesek és zöldszínű, leve­les főzelékek. Terhesség előtt vagy alatt nem ajánlatos májat enni!

Kényeztessük el magunkat zsenge ta­vaszi spárgával, ami jót tesz az immun­rendszernek. Párolással a tápanyagok gyakorlatilag sértetlenek maradnak.

Energiát adó élelmiszerek

A szénhidrátban gazdag élelmi­szerek, mint amilyen a rizs, a bur­gonya és a tészta, egész napra elegendő energiával látják el a szervezetet. Egy nagy tányér zöld­ségleves és egy ropogós Graham-zsömle jobb az éhség kordában tartásához, mint a csokis keksz.

B-vitalinok

Az ételekben lévő energia felsza­badításához sok B-vitaminra van szükség. Nagy mennyiségben tar­talmaznak B-vitaminokat a teljes kiőrlésű gabonafélék, az élesztőki­vonat, a tejtermékek, a lencse és más hüvelyesek, a máj, a zöldfőze­lékek, a tenger gyümölcsei, a so­vány húsok, a tojás, a mogyorófé­lék, a különféle magvak és aszalt gyümölcsök.

A jó forma megőrzése

Aki ideje nagy részét gyermekei­nek nevelésére fordítja, annak is fenn kell tartania edzettségét és aktivitását. Ilyenkor meghízni is könnyebb, hiszen a szülő gyakran a gyermek ételeiből is csipeget.

Ha felszedünk néhány kilót, a súlyfeleslegtől ne pár nap alatt, éhezéssel próbáljunk megszaba­dulni. Az ilyen fogyókúrától csak még fáradtabbak leszünk, nem be­szélve a vitamin- és ásványianyag­ hiány kialakulásának veszélyéről. A fogyás legjobb módja a rend­szeres testmozgás. Ne felejtsük el a gyerekeket is kellőképpenkifá­rasztani, így biztos, hogy minden­ki jól fog aludni.

A családi étkezések

A legtöbb családban a gyermekek és a felnőttek különböző időpon­tokban étkeznek, így közös étkezé­sekre csak a hétvégeken kerül sor. Bár a legfontosabb az, hogy az éte­lek egészségesek legyenek, az sem árt, ha a család gyakrabban étke­zik együtt. Készítsük az ételt kétfé­leképpen a közös vacsorához. Például a fűszeres húsgombóco­kat a gyerekeknek fűszerek nélküli mártással lehet tálalni, a felnőttek­nek viszont adjunk hozzá csilit és koriandert.

Vásárlás gyermekekkel

A to­tyogó kicsikkel való vásárlás még a leghiggadtabb szülőket is kibillent­heti a nyugalmukból. A következő ötletek segíthetnek e probléma megoldásában:

  • Mielőtt elindulnánk a bevásárló körútra, mindannyian együnk valamit. Ha ez valamilyen oknál fogva mégsem lehetséges, ad­junk a kicsik kezébe egy-egy al­mát, hogy azzal legyenek elfog­lalva, míg a bevásárlókocsiban ülnek.
  • Azt is megtehetjük, hogy veszünk egy-egy kiflit vagy egy zacskó ropit, amit azonnal ki­bonthatnak.
  • Álljunk határozottan ellen a gye­rekek nyaggatásának; a reklám­filmekben látott, hívogató csomagolásban kínált rágcsál­nivalók általában tele vannak egészségtelen telítettzsírsav-tar­talmú zsírral és cukorral.
  • Kerüljük el a csipszes és édessé­ges polcokat, vagy pedig a két oldalt elhelyezkedő polcoktól kellő távolságban, középen tol­juk végig bevásárlókocsit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.