Tudatos étkezés

Megérdemled a jutalmat! De csak a minőségit! Fedezd fel hogyan csináld!

A legtöbben tudatában vannak a fejükben beszélő számos hangnak. Egy gyerekes hang így szólhat: „Valami édeset akarok! Egész nap keményen dolgoztam, és megérdemlek egy kis kényeztetést! Tudom, hogy van egy doboz fagylalt a fagyasztóban.” Egy szülői hang azt mondhatja erre: „Még csak négy óra. Addig nincs édesség, amíg nem ettél egy kiadós vacsorát.” Erre egy méltatlankodó hang kioktathat bennünket: „Csak lassan a testtel! Nincs rajtad öt kiló túlsúly? Legalább egy évig ne is álmodj desszertről!”

Jutalomfalatkák! Próbáltad már kesudióval és aszalt <a href=
áfonyával
?” width=”700″ height=”436″ /> Jutalomfalatkák! Próbáltad már kesudióval és aszalt áfonyával?

Hogyan dolgozhatunk ügyesen ezekkel az egymásnak ellentmondó hangokkal, és hogyan teremthetünk békét az asztalnál? Semmi haszna, ha elnyomjuk őket, mivel ekkor csak titkos ellenállásba vonulnak, ahol akár bajt is okozhatnak. De az sem jó, ha túl engedékenyek vagyunk, hiszen ettől csak erőre kapnak.

Először is ébredjünk tudatára ezeknek a hangoknak. Mindegyikben van némi igazság. Egyszerre igaz lehet, hogy egész nap keményen dolgozunk, és élveznénk valami édes jutalmat, és hogy nem tenne jót a magas vércukorszint miatti idegesség vagy néhány újabb kiló felszedése.

Hogyan tartsuk tiszteletben mindkét igazságot? Találjunk helyettesítő jutalmat!

Amikor az éhes hangnak mézzel csorgatott őszibarackszeleteket kínálunk a forró csokoládészósszal leöntött tejszínes vaníliafagylalt helyett, akkor a tudatos étkezés egyik lényeges gyakorlatát vetjük be: a tudatos helyettesítést. Ha helyettesítő ételt használunk, és azt tudatosan fogyasztjuk el, kétszeresen jótékony lesz a hatása.

A lényeg hogy számunkra finom és egészséges jutalomfalatot együnk. Vásároljunk tudatosan!
A lényeg hogy számunkra finom és egészséges jutalomfalatot együnk. Vásároljunk tudatosan!

 Tudatos vásárlás, ízléses tálalás

Amikor élelmiszerboltba megyünk, szándékosan olyan vonzó, de egészséges helyettesítő finomságot keressünk és vásároljunk, mint amilyeneket fentebb leírtunk. Amikor úgy érezzük, hogy szükségünk van rá, ne sajnáljuk az időt az elkészítésére, és szép tányéron szolgáljuk fel magunknak.

Mielőtt enni kezdenénk, állapítsuk meg a hétfajta éhség mértékét. Vizsgáljuk meg a megelégedettség szintjét a testünkben és a szívünkben. Lassan együk a finomságot, zavartalan figyelemmel. Majd újra becsüljük fel a hétfajta éhség és az elégedettség szintjét a testünkben és a szívünkben. Ha tudatos étkezést gyakorló csoportban dolgozunk, osszuk meg egymással azokat a helyettesítő finomságokat, amelyek számunkra beváltak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.