Egészségmegőrzés

Mit tehetünk a fizikai aktivitás növelésének érdekében?

Az átlagéletkor megnövekedésével kiterjedtebben alkalmazott preven­ciós és rehabilitációs törekvés a fizikai aktivitás növelésének kezdemé­nyezése. Nagy részben a sportorvoslás feladata, hogy a preventív gon­dozói ellátás – kondicionálás – mind kiterjedtebben alkalmazásra és el­lenőrzésre kerüljön. Előnyös hatásai jelentkeznek az aerob állóképesség fokozásában, de legalább megtartásában, megelőzhetik a koszorúerek, vénák megbetegedését, a mozgatórendszer beszűkülését késleltetik, ezen felül pszichés hatásukkal a depressziós állapotok kialakulását aka­dályozzák.

Jegyezzük meg! Tudjuk jól, hogy a kondicionálás végzéséhez megfelelő, főleg anyagilag biztosított háttér szükséges, de ez a legjobban kamatozó be­fektetés, ami a megkezdéskor nem látványos, de idősödő korban min­den előnyét élvezni és hasznosítani lehet.

Legyünk fittek időskorban is!

Nem közömbös sem az egyén, sem a közvetlen és tágabb környezete számára az idősödő korban is jó egészségi állapot. Sokkal nagyobb a haszna anyagi szempontból is az időskori fittségnek, mint a fiatalabb korban az egészségtől ellopott hét­végi óráknak.

Melyik a legfittebb ország?

A hazánkkal nagyjából azonos lakosságú skandináv országokban egyes versenyeken nem ritka a 100.000 fős indulói létszám hétvégeken, főleg sífutásban. Szűkebb pátriánkban a tömegversenyek kevésbé népszerűek. Természetesen nem lehet mindenkinek ugyanazt a teljesítést ajánlani, egyénre szabottan kell tanácsot adni. Ebből a szempontból 3 csoportot szükséges elkülöníteni:

Egészségesek, akiknél szív-érrendszeri, légúti betegségek nem jelent­keztek, és nincs súlyosabb ortopédiai, idegi, vagy más krónikus betegsé­gük sem.

Kik tartoznak a fokozott kockázatú csoportba?

Náluk már jelentkezett valamilyen for­mában szív-érrendszeri megbetegedés, anyagcsere-betegség, kompenzált állapotban tartható krónikus máj- vagy vesebetegség. Ezen egyéneknél célzottan, betegségükre vonatkozóan kivizsgálás szükséges.

Kondicionálás ellenjavallt. Ebben a csoportban rehabilitációs progra­mok ajánlottak; eredményes alkalmazásuk után a fokozatos terhelés el­kezdhető egyéni elbírálás mellett, ellenőrizve a mozgás formáját, inten­zitását, időtartamát, gyakoriságát. Az egyénnek ismernie kell azokat a tüneteket, melyek jelentkezése esetén visszakapcsolás szükséges. A reha­bilitációs fizikai aktivitás otthon is elvégezhető, időnkénti szakkonzultá­ció mellett.

A kondicionálás abszolút ellenjavallatai

SorszámMeghatározás
1Myocardial infarctus utáni állapot a WHO 1. és a 2/a fázisban (12 hét)
2Instabil vagy nyugalmi angina pectoris
3Veszélyeztető aritmiák (kamrai tachycardia, kezeletlen, nagyfrekvenciájú supraventricularis aritmiák, gyakori kamrai ectopia)
4Congestiv szívelégtelenség
5Aorta stenosis közepes és súlyos foka
6Szív és aorta nagy aneurizmája
7Súlyos hipertónia vagy hipertónia szövődményekkel (retinopathia, nephropathia stb.)
8Pulmonalis hypertensio
9A myocardium obstruktiv szindrómái (subvalvularis, muscularis vagy membranosus obstrukciók)
10Jelentős szívnagyobbodás
11Myocarditis, hypertrophiás cardiomyopathia
12Thrombophlebitis lezajlása után 2 hónapig
13Kis- vagy nagyvérköri embolisatio fél éven belül
14Infektív megbetegedések
15Kezeletlen anyagcsere-betegségek
16Toxaemia
17Progresszív, destruktív folyamatok (malignomák is)
18Máj és vese súlyos, dekompenzált betegségei
19Egyes gyógyszerek nagy adagban való rendszeres szedése (digitalis, diuretikumok, pszichomimetikus ágensek, szedatívumok)
20Mozgásszervi betegségek, amelyek az aktivitást teljes mértékben akadályozzák
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.