Egészségmegőrzés

Sportolás asztmásként lehetséges?

A légúti nyálkahártya klasszikus tünetekkel járó allergiás gyulladása, a hörgők simaizom spazmusa (görcse) miatt fellépő nehezített kilégzés, erőteljes nyákprodukció fennállása nem zárja ki a versenyszerű sportolást sem. Nagyobb létszámú versenyzőpopulációnál olyan mérési eredménye­ket találtak, ahol nemzetközi versenyeken, sőt olimpián szereplők között 8-9% volt az asztmások száma.

Ezen sportolóknál a kezelés, ellenőrzés a háziorvos feladata, de a sportoló egészségi státusát, akár pozitív, akár ne­gatív, ismernie kell a sportorvosnak. Van egy olyan terület, amely inkább a sportorvoshoz tartozik.

Jegyezzük meg! Ez az asztmabetegség nélküli fizikai terhelésre je­lentkező asztmás tünet, az úgynevezett EIA. Mintegy 3-10% az aránya az igazi asztmásokéhoz viszonyítva.

Ez a fizikai terhelés kezdetén jelentkező rohamszerű asztmás állapot, mely rövid idő után szinte komolyabb be­avatkozás nélkül megszűnik. Ilyen jelenséggel általában csak a sportorvos találkozik. Keletkezésének okai jelenlegi ismereteink szerint a következők lehetnek: légutak lehűlése a fokozott percventiláció miatt, légúti simaiz­mok görcsét kiváltó enzimek felszabadulása, hisztamin, környezeti ténye­zők megváltozása, levegőszennyezettség, szezonálisan jelentkező allergének, stb.

Hogyan lehet kezelni az asztmát?

Kezelésében elsősorban a kiváltó ok megismerése és kiiktatása a legfontosabb. A provokáló tényezők megjelenésekor és a betegség súlyos­bodásakor mind a valódi asztmánál, mind az EIA-nál a mozgásintenzitást csökkenteni kell, esetleg az edzést ki is kell hagyni. Kortikoszteroid adása mellett a sportolás ellenjavallt, az aeroszolos kezelést is bizonyos előírá­sok szerint lehet alkalmazni.

Idősebbeknél, krónikus obstruktív (hörgők beszűkülése, görcse) légzőrendszeri betegeknél, tüdőtágulás, krónikus bronchitis esetén versenyszerű sportolás nem ajánlott, de a mozgásterá­pia mindenképpen javasolt. A beszűkült légzésfunkciós paraméterek mel­lett legalább a mozgatórendszer „berozsdásodását” próbáljuk késleltetni és a légzési paraméterek további romlását megakadályozni.

Asthma bronchiale (asztma) tünetei, kialakulása és megelőzése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.