Babaápolás

Szalámik, felvágottak és tojás a gyermek étrendjében

Szalámik és felvágottak

Jóllehet a takarmányba kerülő halliszt pozitívan módosította a szalámik, a felvágottak és a vörös húsok koleszterintartalmát, és a takarmány tartal­maz jelentős mennyiségű többszörösen telített zsírsavakat, megduplázódott az egyszeresen telítetlen savak jelenléte a disznóhúsban, a marhahúsban, a szalámikban.

A csecsemők esetében szerencsésebb, ha egyéves kor előtt nem adunk felvágottat, szalámit, ezt követően is inkább nyers sonkát vagy tartósítószerek nélküli főtt sonkát adjunk. Kerüljük a sózott és füstölt húsokat, a mortadellát, a szalonnát, a kolbászt és a tarját.

Növényi rostok

A tojás mellé mindig kínáljunk sok növényi rostot. Az étrendet mindig egé­szében kell néznünk, és az esetleges kilengéseket kiegyensúlyozhatjuk nyers zöldségekkel.

A tojás

  • Tojáshéj: kalciumból van. A friss tojáson látható — egy természetes csík, ami az átjárhatóságot szabályozza, amelynek néhány nap elteltével hatékonysága csökken, így gázok és mikroorganizmusok átjuthatnak az ásványok alkotta korláton.
  • Tojásfehérje: nagyon allergizál, nagy biológiai értékű fehérje alkotja, ami lizint, metionint és triptofant tartalmaz. Két hártya közé van bezárva, ami a kevésbé hegyes végén egy kis légkamrát képez. –
  • Tojássárgája: nagyon tápláló fehérjét, semleges zsírokat, lecitint, koleszterint, vasat, A-, D- és B-vitamint tartalmaz.

Tojás

A légkamra mérete szerint (minél nagyobb, annál régibb a tojás) a következő kategóriákra osztjuk a tojásokat:

  • A extra: nagyon friss tojás, a kamra kisebb mint 4 mm
  • A: friss tojás, a légkamra 4-6 mm
  • B: a légkamra nagyobb mint 9 mm
  • C: „régi” tojás, csak ipari használatra

Tojás

Kisbabáknak csak A vagy A extra kategóriájú tojást adjunk. A tojás többé-kevésbé emészthető, legkönnyebben a lágy tojás és a buggyantott tojás, kevésbé emészthető a nyers tojás, még kevésbé a rántotta. Legnehezebben emészthető a kemény tojás. Sok benne a fehérje (1 tojás = 50 g hús), bár koleszterinben gazdag (240 mg), a tojás jól helyettesíti a húst vagy a halat, és önálló fogásként is kiváló.

A tojásfogyasztás a többi fehérje mennyiségétől függ, egyéves kor után heti 2-4 alkalommal is adhatunk, ha a többi állati fehérje mennyiségét csökkentjük. A tojássárgáját egyéves kor alatt csak ételbe főzve adjuk, 8-10 hónapos kortól tegyük nyersen a forrásban lévő főzelékbe vagy levesbe, és jól keverjük össze, hogy ne legyen csomós. A fehérjével jobb, ha megvárjuk az egyéves kort. Ezt követően második fogásként, vagy fagylaltok összetevőjeként, krémekben, tortákban és édességekben is fogyasztható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.