Egészségmegőrzés

Törődjünk az egészségünkkel! Táplálkozzunk tudatosan!

Életünk során, egész kicsi korunktól kezdve folyamatosan tanulunk. Egy dologra viszont – tisztelet a kivételnek – nem tanítanak meg minket sem az iskolában, sem a családban: hogyan törődjünk az egészségünkkel, hogyan tartsuk karban magunkat?

Egyes kultúrák szerint:

Az ókori görögöknél például a bölcsek alapelve az volt: „Törődj magaddal!” A nyugati kultúrában még évszázadokig párhuzamosan fennmarad mindkét fajta orvoslás: az egyik az egészség fenntartására, a másik a betegségek felszámolására helyezi a hangsúlyt. Az egészséget hirdető nőalak lassan eltörpült a férfiisten harcos, betegségeket legyőző alakja mellett.

Mi az amit tehetünk?

Ha nem akarunk megbetegedni és a krónikus betegségek áldozataivá válni, fel kell vérteznünk magunkat a lehető legtöbb tudással. A valódi egészségkultúra alatt nemcsak a prediktív (előrejelző), prevenciós (megelőző) és terápiás eljárásokat értjük, hanem az élet alapvető elemeinek – mint a táplálékok, a tiszta víz és levegő – a középpontba helyezését.

Újra meg kell tanulnunk, hogy a természetben megtalálható életfontosságú elemek felhasználásával hogyan tudunk uralkodni a betegségeken, és hogyan tudjuk egészségünk érdekében elkerülni legádázabb ellenségeinket.

taplalkozas-egeszseg.jpg
Mozogjunk többet!

 Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk!

Nyilvánvaló, hogy az élelmiszerek előállításában és elosztásában óriási hibákat követünk el.

Ne nyugodjunk bele!

Véleményünk szerint a változást önmagunkkal kell kezdenünk. Egyszerűen át kell alakítanunk a vásárlási szokásainkat és az életmódunkat.

Miért hisszük el, hogy a fogyasztói társadalom minden igényünket kielégíti?

Mindannyian hozzájárulunk ahhoz a napi 4000 tonna élelemhez, amely a szemétbe kerül. De ez fordítva is igaz. A mesterséges élelmiszerek minket pusztítanak szép lassan.

Felemésztik szerveinket, tönkreteszik ereinket, mérgező anyagokat juttatnak a szervezetünkbe és lassan mi is a szemétdombra kerülünk, mivel a létezésünk alapjául szolgáló testünk tönkremegy.

A legnagyobb baj az, hogy a féktelen fogyasztás drámájában nem mi játsszuk a főszerepet, pusztán statiszták vagyunk: ha nem jó a produkciónk (mert keveset fogyasztunk), gyorsan lecserélnek minket egy jobban teljesítőre.

Főszerepben a táplálékaink

Politikai szem-pontból azért, mert aki az élelmiszer-termelést uralja, az a világot is ellenőrzése alatt tartja. Kulturális szempontból azért, mert a táplálkozás egyfajta kommunikációs eszköz is, a társadalmi érintkezés szerves része és örömforrás. Ami pedig az egészséget illeti, azért, mert nem létezik betegség, amelynek ne lenne köze a táplálkozáshoz.

A nutrigenomika nem az orvosok féltve őrzött tudása, hanem egy olyan módszer, amely a táplálkozás révén újra összhangot teremt a nyugati ember és a természet között.

Sajnos az élelmiszerek tekintetében rengeteg tévhit, közhely és hamis vélekedés uralkodik, ezért nem könnyű átlátni, milyen is a helyes táplálkozás. A nutrigenomika világos választ ad a kérdéseinkre: DNS-ünkkel kompatibilis módon kell táplálkoznunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.