Egészségmegőrzés

Ellenség a láthatáron! Természetes orvosságok

Adatokkal alátámasztható tudományos tény, hogy mindenképp érdemes irányt váltanunk, mert akkor is pozitív hatással van az egészségünkre, ha csak részben tudjuk alkalmazni a szabályokat.

Élelmiszerek, melyeket jobb lenne kiiktatni!

A jobb eredmények elérése érdekében nézzük meg, melyek azok az élelmiszerek, amelyek bár ott vannak az asztalunkon, de tudjuk jól, hogy nem egészségesek.

  • Az előrecsomagolt húsok legnagyobb része például nátrium-nitritet tartalmaz, amitől pirosabb a színe, és így a frissesség illúzióját kelti. .
  • Hasonlóképpen minimalizálnunk kell a faszénen grillezett húsok és halak arányát, mert a füst nagyon erősen rákkeltő anyagokat tartalmaz.
  • Az édesítőkről is egyértelműen kiderült, hogy veszélyesek.
  • Kerüljünk minden műanyag edényt és főleg az ételeket ne melegítsük ezekben.
  • Es végül szóljunk egy pár szót a mikrosütőkről is! Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a mikrohullámú sütőben táplálékaink szerkezete is megváltozik, ami tápértéküket csökkenti, s ez hosszú távon negatív hatással van az egészségünkre.
termeszetes-orvossag
Az egészségünkre ártalmasak az édesítőszerek!

Ha lehet kerüljük a gyógyszerek szedését!

Inkább azt szeretnénk bemutatni, milyen sok természetes „orvosság” alkalmazható az általunk javasolt újfajta orvoslásban a gyógyszertárakban kaphatókon kívül.

Néhány természetes „orvosság”:

Pro- és prebiotikumok: A probiotikumok, illetve tejsavbaktériumok a gyomor-bélrendszer egészségéhez és az immunműködéshez elengedhetetlenek. A prebiotikumok olyan oligoszacharidok, amelyeket a bélflóra hasznosít.

Omega-3 zsírsavak: a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak és számos jótékony hatásuk közül a legkiemelkedőbb az erek, az idegsejtek, az ízületek és a bőr gyulladásos folyamatainak csökkentése, illetve megakadályozása.

Zöldtea: akár főzetként, akár étrend-kiegészítőként alkalmazható. Magas koncentrációban tartalmaz katechineket, különösen epigallokatechin-gallát-ot (EGCG), amely hatékony antioxidáns, májméregtelenítő és daganatmegelőző komponens.

Vitaminok: Az A-, C-, E-vitamin különösen jó antioxidánsok, a B-vitaminok az anyagcserében vesznek részt, mások, mint például a D-vitamin a csontok egészségéért és a rák kialakulásának megelőzéséért felelősek. A D-vitamin a napfény hatására termelődik, és ebben sajnos szinte mindannyian hiányt szenvedünk.

A növényi hatóanyagok csoportosítása

Ezek az úgynevezett másodlagos növényi összetevők a növények pigmentjében, illatában, növekedésszabályozásában vannak jelen, valamint védőfunkciót is ellátnak. A növényi hatóanyagok a gyógyászatban használt növények alkotóelemei, amelyeknek sok pozitív hatásuk van: például a rákmegelőzés, gyulladáscsökkentés, koleszterincsökkentés és mikrobaölő tulajdonságok. A növényi hatóanyagok számos gyógyhatása közül a legfontosabb talán az, hogy a daganatok növekedését gátolják.

Minél nagyobb arányban van jelen gyümölcsből és zöldségből származó növényi hatóanyag a táplálkozásunkban, annál kevésbé válunk áldozatává krónikus degeneratív betegségeknek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.