Egészségmegőrzés

A rugalmasság növelése edzéssel

Testünk rugalmassága azonban elsősorban az ízületek állapotától függ.

A rugalmasság meghatározása

A rugalmasságot könnyű meghatározni: az a távolság, ameddig a test vagy egy adott testrész ki tud nyújtózni mozgás közben. A kor előrehaladtával természetesen ez a távolság csökken. A cél az, hogy a gyakorlatok eredményeként a lehető leghosszabb nyújtásra legyünk képesek.

Mark Davis a Bristoli Egyetemről úgy véli, hogy meg kell őriznünk rugalmasságunkat és mobilitásunkat, ellenkező esetben korlátozzuk aktivitásunkat. Minél kevesebbet mozgunk, annál merevebb a testünk, és végül nem csak a rugalmasságunk, de az erőnk és az állóképességünk is a mozgáshiány áldozata lesz. Hogy ne jussunk el idáig, legközelebb, ha sétálni hívnak, tápászkodjunk fel a kényelmes fotelből, vagy menjünk el gyalog a boltba.

Az ízületekre gyakorolt jótékony hatás

A rugalmasságot növelő gyakorlatok egyik hatásaként az ízületek legfontosabb részeit szinte átmossa a tápanyagokban gazdag vér. Ez a fajta edzés ugyancsak hozzájárul az ízületi szalagok és inak rugalmasságának és nyújthatóságának megőrzéséhez. Segítségével az ízületek körüli izmok is megfelelően lazák és rugalmasak maradnak. Végül is ez az izmok legfőbb feladata: folyamatos feszítés és elernyedés révén a test mozgatása.

A nyújtás – rengeteg jótékony hatása mellett – az egyik legegyszerűbben végezhető mozgásforma, ami ráadásul semmiféle felszerelést nem igényel.

A helyes nyújtás

Ahhoz, hogy az izmok és a hozzájuk kapcsolódó inak megfelelően nyúljanak, lassan, óvatosan kell a kívánt pozíciót elérni, és meg kell tartani 20-30 másodpercig. A legtöbb ember azonban sajnos húzza, erőlteti az izmait nyújtás helyett, vagy rugózva végzi a gyakorlatokat, és alig pár másodpercig tartja ki a nyújtást, ha egyáltalán. Legyünk türelmesek! Lassan nyújtsuk meg az izmokat, és mindig tartsuk ki a végén a pozíciót a javasolt ideig. Így a lehető legeredményesebb mozgás mellett a minimálisra csökken a sérülés kockázata.

Hetente legalább kétszer nyújtsunk

A program alapnyújtásból, előrenyúlásból és hajolásból álljon. A jóga, a tajcsi és a pilates gyakorlatai tökéletesek a rugalmasság fejlesztéséhez. A legszebb az egészben az, hogy nyújtógyakorlatokat gyakorlatilag bárhol végezhetünk, akár még buszon, vonaton utazva is. Sok hétköznapi tevékenység is remek alkalmat kínál a nyújtásra, például az alábbiak.

Felkelés

Álljunk fel, és lassan nyújtsuk mindkét karunkat a mennyezet felé. Tartsuk a karunkat így 20-30 másodpercig. Felkelés után az a legjobb, ha egy jó nagyot nyújtózkodunk. Ez ráadásul természetes igényünk is. Gondoljuk csak végig, hány állat első dolga egy jót nyújtózni ébredés után.

Porszívózás

Porszívózás közben toljuk a lehető legmesszebbre a csövet, majd húzzuk vissza. Hajoljunk le összeszedni az apró holmikat a szőnyegről, és nyújtózzunk ki jól, hogy ki tudjunk porszívózni a sarokban vagy a kanapé alatt is. Ha kevés a szőnyeg, de sok a felmosásra váró padló, ugyanezeket a gyakorlatokat felmosás közben is elvégezhetjük.

Ablaktisztítás

Az ablakok mosása közben a kar fel-lejár, és sokat kell nyújtózni, lábujjhegyre kell állni, ha a legfelső csücsköt is el akarjuk érni.

Söprés

Egy kiadós söprés az egész testet mozgásba hozza, és remekül erősíti a kar izmait. Legyünk alaposak, és testünk (no meg a lakás) meghálálja majd a törődést.

Kiadós séta a boltba

Tegyünk lendületes sétát a boltig, amikor még nem kell cipelnünk a csomagokat. Ha nagyon közel van, kerüljünk egy háztömbnyit!

Legyen a napi rutin része

A legjobb eredmény elérése érdekében tegyük napi rutinná néhány nyújtás elvégzését. Az összes nagyízületet megnyújthatjuk néhány egyszerű gyakorlattal. Minden mozdulatot 30 másodpercig tartsunk ki, így öt perc alatt át tudjuk mozgatni és meg tudjuk nyújtani az egész testet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.