Fogyókúra tudástár

Mikor étkezzünk ami valóban segíti a fogyást?

Van egy régi népi bölcsesség: „reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy kol­dus”.

Tudományos vizsgálatok

Az újabb tudományos vizsgálatok megerősítették ezt az ajánlást, mégpedig azzal, hogy kimutatták, hogy éjszaka a zsírok lebontása, oxidációja lelassul, tehát amit este eszünk, abból több hasznosul és a fölöslegből több kerül a zsírraktá­rakba. Emellett éjszaka a kalórialeadás is jelentősen csök­ken, hiszen alvás alatt minimálisát mozgunk. Ezt erősíthetik meg a muszlim Ramadán alatti böjt tapasztalatai is.

A muszlimok vallási okból minden évben egy hónapig böj­tölnek, mégpedig úgy, hogy napkeltétől napnyugtáig sok mindentől, többek között az evéstől és a folyadékbeviteltől is el vannak tiltva, napnyugta után azonban ezt bepótolhatják.

Egy nagyobb felmérés során kiderült, hogy a böjti időszak el­lenére az emberek átlagosan 3 kg-ot híztak, elsősorban a nagy esti étkezések miatt.

Sajnos a civilizált országokban fokozódó elhízás gyakori­ságában biztosan szerepet játszanak a bőséges esti étkezé­sek. A modern-kor emberére ugyanis egy futó reggeli, egy gyorséttermi ebéd és egy esti nagy étkezés a jellemző.

Ezt az étkezési rendet mindenképpen meg kellene változtatni:

  • A fogyás idején az 1200-1500 kalóriás étrend nagy részét napközben kellene elfogyasztania.
  • Az esti nagy evés kivédésére megpróbálhatnánk, ha a munkahelyen a hazaindulás előtt valamilyen étvágy­csökkentőt, pl. rostkoncentrátumot vennénk magunkhoz.
  • Mindenképpen törekednünk kell arra, hogy ne egyszerre sokat, hanem többször kevesebbet együnk. Kísérletekkel bizonyították, hogy ugyanaz az energiamennyiség na­ponta egyszerre elfogyasztva jobban hizlal, mint több részletre elosztva.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.