Egészségmegőrzés

Utazás és sportok alvadásgátlóval – Mi az utazási trombózis?

Ha tartós alvadásgátló kezelésben részesülök, szükséges-e, hogy orvosi igazolást hordjak magamnál?

Ez igen jó gondolat akkor, ha tartós alvadásgátló kezelésben részesül. Sokkal egyszerűbb az orvosi ellátás egy balesetnél, eszméletlen beteg esetében, ha a papírjaiból kiderül, hogy alvadásgátló kezelést kap.

Nálunk nem divat, de Amerikában nyakláncokba gravírozzák, hogy „warfarin”, így a mentős könnyen észreveszi. Hasonló ez a rendszer a cukorbetegekéhez, az ő esetükben is hasznos felhívni a figyelmet az inzulinkezelésre.

Mi az utazási trombózis?

Az utóbbi években hosszabb, transzkontinentális repülőutak után többen hirtelen összeestek és meghaltak a repülőtéren tüdőembólia következtében. Ez hívta fel a figyelmet a hosszú utakon, a turistaosztály szűk ülései miatt előforduló trombózisra.

Az utazási trombózisra hajlamosító tényezők:

 • 6-8 órát meghaladó utazás szűk helyen (ez autóbusz is lehet),
 • 60 év feletti életkor,
 • meglévő visszértágulatok,
 • vénás keringési zavar,
 • elhízottság,
 • fogamzásgátló kezelés, ül. hormonpótló kezelés (főként dohányzással súlyosbítva),
 • ismert trombofília,
 • terhesség egyéb rizikófaktorokkal.

Mi a teendő az utazási trombózis megelőzése érdekében?

A közepes és a magas kockázat fennállását az orvos állapítja meg. Mindkét kategóriában javasolt, hogy az utazás napján (és a visszaút napján) l-l ampulla nagy kockázatnak megfelelő profilaktikus LMWH dózist kapjon a beteg a bőre alá.

Súlyosabb esetben már két nappal az utazás előtt elkezdhető. A magas kockázati csoportban, akiknek szerzett vagy örökletes trombofíliájuk van, daganatos betegség miatt műtötték őket, vagy kemoterápiát kapnak, az orvosnak kell eldönteni, hogy alkalmas-e a beteg a hosszú légi, vagy autóbuszos utazásra.

Mi az utas feladata az utazási trombózis megelőzése érdekében?

 • Óránként tegyen pár lépést a repülőn, buszon (két óránként 5 perc).
 • Ne üljön hosszan keresztbe tett lábakkal.
 • Igyon sok folyadékot.
 • Ne igyon sok kávét (mert kiszáradást okoz).
 • Hordjon laza cipőt, ruhát.
 • Lábfejét az ülés alatt rendszeresen tornáztassa.
 • Viseljen kompressziós harisnyát.

Milyen gyakori az utazási trombózis?

5000 méter magasságig elhanyagolható, utána elég meredeken emelkedik: 7500 m-nél 3 eset fordul elő 1 millió utasonként, míg 10 000 m körül 5 tüdőembólia alakul ki 1 millió utas közül, ami az utasok számát tekintve nem elhanyagolható.

Milyen sport ajánlott egy kezelt trombózisos betegnek?

A trombózisos eseményt követően 6-8 hétig sporttevékenység végzése nem ajánlott. Ugyanakkor a séta, az alsó végtagizompumpa, úszás egyenesen kedvező hatású.

 • A tartós alvadásgátló kezelés mindenképpen növeli a vérzés veszélyét, tehát olyan kemény sportok űzése (különösen, ami fej- és koponyasérülést okozhat) szigorúan tilos (boksz, súly-emelés, foci, birkózás, ázsiai küzdősportok).
 • Az ilyen jellegű sportokat abba kell hagyni. Nem folytatható továbbá balesetveszélyes sportolás (motocross, autóversenyzés stb.) A tánc, a bowling és minden olyan sport, ahol az ellenfeleket háló választja el egymástól, nyugodtan űzhetők. Vitorlázás, evezősportok, szobasportok szintén.
 • Figyelni kell azonban a lovaglás, biciklizés, sízés, korcsolyázás esetén, ezeknek nem mindegyik formája biztonságos a sérülések okozta vérzéses szövődmény miatt.
Trombózisos betegnél ajánlott és tiltott sportok
AjánlottTiltott (nem ajánlott)
sétasízés
úszáskorcsolyázás
táncbiciklizés
bowlingküzdősportok
vitorlázásmotorozás
evezős sportokautóversenyzés
túrázáshegymászás
búvárkodás

A beteg legfontosabb feladata, hogy figyeljen saját magára. Amit jól bír. semmi kóros következménnyel nem jár, és az engedélyezett sportok közé tartozik, haszonnal űzhető.A nemzetközi versenyek által megkövetelt fizikai állóképes­ség olyan módon igénybe veszi a mélyvénás trombózison, tüdőembólián átesett beteg szervezetét, hogy csak a sportor­vos engedélyével folytathatja a versenyszerű sportolást, míg hobbiszinten a legtöbb említett sport szabadon gyakorolható.

Lehet-e búvárkodni?

Ezt a kérdést mindenképpen az orvosnak kell eldönteni és le­het, hogy a kérdés eldöntésére vizsgálatokat kell végeznie. Ál­talában a trombózist követő első 6 hónapban nem lehet ké­szülékkel merülni, utána is csak akkor, ha a tüdőnyomás, az ellenállás, a vérnyomás stb. rendben vannak. Általában az emberek 5%-ának van egy kis lyuk a szívén a két pitvar között: ezt sok esetben csak részletes célvizsgálatokkal lehet kideríteni, általában elmondható, hogy zavart a kerin­gésben nem okoz. Ugyanakkor merülés során a nyomásviszo­nyok alakulhatnak úgy, hogy a jobb pitvarból az alvadék a bal pitvarba kerül, amit egy szívösszehúzódás közvetlenül az agy­ba préselhet.

Lehet-e túrázni és hegyet mászni?

A magashegyi mászások terve esetén beszélni kell az orvossal, mert a magasban kevesebb az oxigén: ez különösen korábbi tüdőembóliánál fontos. Ugyanakkor a leesés veszélye és ebből fakadó sérülés (pl. koponyatrauma) igen magas. Ezért a megítélés mindig egyéni.

A túrázás általánosságban véve hasznos és veszélytelen. Kompressziós harisnya használata ajánlott. A megítélést itt is az éppen tervezett terhelés nagysága határozza meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.