Egészségügyi kérdezz-felelek

A cukor egészségesebb, mint a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup?

Egyik sem egészséges. A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup a kukoricából nyert édesítőszer, melyet szénsavas üdítőkhöz, cukorkákhoz, kenyérhez és számos más élelmiszerhez adnak. Nagyjából egyenlő arányban glükóz és fruktóz alkotja; ezek egyszerű cukrok, amelyek gyorsan lebomlanak és energiához juttatják a szervezetet, ugyanakkor nagy kilengéseket okoznak a vércukor szintjében. Az asztali cukor szintén egyszerű szénhidrát, s általában cukorrépából vagy cukornádból készül.

Egyes kutatásokból úgy tűnik, hogy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup túlevésre ösztönöz és megzavarhatja az anyagcserét, s ez által növeli a cukorbetegség kockázatát. Egyértelmű bizonyítékok ugyan nem támasztják alá ezt a feltevést, szakértők mégis azt tanácsolják, hogy akárcsak a cukorból és egyéb édességekből, ebből is csak mértékkel, ritkán fogyasszunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.