Egészségügyi kérdezz-felelek

Árt vagy használ az alkohol?

Kis mennyiségben az alkohol hasznos lehet bizonyos betegségek megelőzésében, ám ha túlzásba visszük a fogyasztását, számtalan rendellenesség kockázatát növeli. Nőknél napi egy, férfiaknál napi két adag a megengedhető mennyiség (egy adag 3,3 dl sörnek, 1,5 dl bornak vagy 0,5 dl tömény szeszes italnak felel meg). Az ilyen mennyiségben fogyasztott alkohol számos betegség veszélyét csökkentheti, többek között az alábbiakét.

Szívbetegség a mérsékelt szeszesital fogyasztás 30-50 százalékkal csökkentheti az infarktus kockázatát. Az alkohol 12 százalékkal növeli a jó (HDL) koleszterin szintjét, gátolja a vérrögképződést, és egyéb szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez bármelyik típusára igaz, de a kutatások szerint a bor hatékonyabb ezen a területen, mint a sör vagy a tömény szesz, ami feltehetően a benne lévő erős antioxidáns vegyületnek, a rezveratrolnak köszönhető (főként a vörös fajtákban található belőle sok).

Alkohol (pozitív és negatív) hatásai:

  • Stroke: A vizsgálatok szerint a napi legfeljebb két pohár ital felére szorítja vissza az iszkémiás stroke kockázatát ez a stroke leggyakoribb típusa, amikor az agyat vérrel ellátó verőerek elzáródnak.
  • Cukorbetegség: Az alkohol kis mennyiségben bizonyítottan segíthet egészséges szinten tartani a vércukorszintet. A Harvardon végzett egyik vizsgálatban 36 százalékkal csökkent a 2es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik naponta megittak egy vagy két pohár szeszes italt.
  • Időskori elbutulás: Az alkoholt fogyasztók esetében 34 százalékkal alacsonyabb az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye, és csaknem 50 százalékkal kisebb a demencia más formáinak kockázata, mint az absztinensek esetében. Nem teljesen ismert, miért véd az alkohol ezek ellen a betegségek ellen, de valószínűleg szerepet játszik az agy egészséges vérellátásának fenntartásában. A mértéktelen alkoholfogyasztás ugyanakkor növeli az alábbi egészségügyi problémák veszélyét (nem beszélve az ittas állapotban esetlegesen elszenvedett balesetekről).
  • Májbetegség: Az alkoholisták 10-20 százalékánál alakul ki cirrózis, azaz májzsugor. Ennek a súlyos állapotnak az a lényege, hogy a májszövet pusztulása következtében nem működő hegszövetek jönnek létre.
  • Rák: Az alkoholfogyasztás a rák több formájával összefüggésbe hozható, így a száj, gége, máj, vastagbél, végbél és nőknél az emlő daganatos megbetegedésével. Egy 2009-ben készített tanulmány szerint a túlzott mértékű alkoholfogyasztás az összes emlőrákos eset 11 százalékáért tehető felelőssé.
  • Túlsúly: Nem véletlenül szoktunk „sörhasról” beszélni: egy adag sör kb. 150 kalóriát tartalmaz. Egy adag Cabernet 100 kalóriával dobja meg a napi bevitelt.
  • Magas vérnyomás: Ha magas a vérnyomása, az alkoholfogyasztás mérséklése kicsi, mégis jelentős 24 Hgmm-es szisztolés (felső érték) és 12 Hgmm-es diasztolés (alsó érték) vérnyomáscsökkenést eredményezhet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.