Egészségügyi kérdezz-felelek

Ájulás, csendes stroke

Mostanában elájultam néhányszor. Ez súlyos probléma?

Az ájulás mindig súlyos, már csak azért is, mert beütheti magát és megsérülhet. Nem szabad várni, már az első eset után el kell menni orvoshoz. Többek között alacsony vércukorszint, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar vagy az agy vérellátását akadályozó állapot, például ministroke (TIA) állhat a háttérben. Bizonyos gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők növelik az eszméletvesztés kockázatát.

Van olyan stroke, amelyet észre sem veszünk

A „csendes” stroke, vagy átmeneti agyi keringészavar (TIA, tranziens iszkémiás attak) tünetei a rövid ideig tartó eszméletvesztés vagy ájulás, enyhe zsibbadás a karban vagy lábban, gyenge láb, egyensúlyvesztés – melyek 24 órán belül megszűnnek. A TIA minden harmadik esetben végleges károsodást okozó, akár egy-két hét múlva bekövetkező stroke előhírnöke, ezért haladéktalanul menjen el orvoshoz!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.