Egészségügyi kérdezz-felelek

Vizelettartási zavar

Mit tegyek, hogy „ne csurranjon be”, amikor nevetek, tüsszentek vagy felemelem a bevásárlószatyrot?

Minden nap tornáztassa a gátizmokat. A terhesség (ek), bizonyos hormonális változások és az idő múlása mind mind olyan tényezők, amelyek gyengítik ezeket az izmokat és csökkentik a húgycsőzáródási képességét. A túlsúly és a dohányzás súlyosbítják a stresszinkontinenciát (a hasűri nyomásfokozódásra bekövetkező akaratlan vizeletürítést). Ha az ön esetében ezekről lehet szó, adja le a fölösleges kilókat, illetve mondjon búcsút a nikotinnak.

A gátizmok erősítése révén a húgycső jobban tud zárni, és 60 százalékkal csökkenhet az önkéntelen vizeletürítés. A lényeg, hogy a megfelelő izmokat dolgoztassa: nőknél azokat, amelyekkel a vizelet folyását el lehet állítani, férfiaknál pedig azokat, amelyek megakadályozzák a vizelet megindulását.

A torna a következőből áll: feszítse meg a gátizmokat 3 másodpercig, azután lazítsa el őket 3 másodpercig, s ezt ismételje meg tízszer. Naponta háromszor végezze el ezt a gyakorlatot. Fokozatosan növelje a feszítés lazítás időtartamát egészen 10 másodpercig. A férfiaknak közben azt kell érezniük, hogy hímvesszőjük kissé a testük felé húzódik.

Gyakori ürítés

Jó taktika lehet, ha megpróbál gyakrabban menni vécére. Ha rendszeresen kiüríti a húgyhólyagot, kisebb valószínűséggel telik meg annyira, hogy már nem bírja tartani a vizeletet.

A meggyengült medencefenéki izmok erősítésének új módszere a magnetoterapia, melynek során változó elektromágneses mező stimulálja, és ennek következtében összehúzódásra elernyedésre (passzív tornára) bírja a gáti izmokat. A magnetoterapia fájdalmat nem okoz, csak bizsergő érzést kelt, miközben néhány percig egy mágneses fotelben ül a páciens.

Végső esetben a műtét jelenthet megoldást. Nőknél többféle eljárás is szóba jöhet. A leggyakoribb a hüvelyfal plasztika, amikor a hüvely elülső és hátulsó falának szűkítésével gátolják meg a vizeletcsepegést. A szalagplasztika nevű eljárás során egy speciális szalag segítségével emelik meg a húgycsövet lágyéki és hüvelyi bemetszésből. Hüvelyi hálós műtét esetén a húgycsövet alátámasztják és a megsüllyedt hüvelyfalat és méhnyakat mesterségesen kialakított hálóval rögzítik.

Laparoszkóppal végzett hüvelyfelfüggesztéskor a megnyúlt szalagokat a kismedence csontjaihoz függesztik egy speciális hálóval. Ilyenkor a méhet felhúzzák a hasüregbe, hogy az eredeti anatómiai állapot helyreálljon. Ezt inkább fiatal korban, aktív nemi életet élő nők esetében végzik. Ha a méh szalagjai annyira megnyúltak, hogy a méh lesüllyed és ki boltosul a hüvelyben, akkor végleges megoldást a hüvelyen keresztüli méheltávolítás ad, melyet idősebb pácienseknél végeznek.

Prosztata

Férfiaknál a megnagyobbodott prosztata okozhat hirtelen fellépő, sürgető ürítési ingert. Orvosnak kell megállapítania, hogy valóban ez-e a diagnózis, és milyen gyógyszerekre, esetleg sebészeti beavatkozásra van szükség. Kezdeti stádiumban a gyógyszeres kezelés még megoldást jelent, ám később műtétre kerülhet sor. Műtét során a húgycsövön keresztül felvezetett műszerrel „lefaragnak” a prosztata állományából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.