Egészségügyi kérdezz-felelek

Bőrbiopsziát kell végezni nálam. Meg fog látszani a helye?

Igen, bár egyes esetekben alig lesz észrevehető. Az orvosok akkor végeznek bőrbiopsziát vagyis vesznek szövetmintát a bőrből, ha rákra vagy más bőrbetegségre gyanakodnak.

A bőrbiopsziának három fő típusa van, melyek a következők:

  • Kaparásos biopszia: Az orvos szikével távolítja el a gyanús kinövést és az alatta lévő felső bőrszövet rétegeket. Az ilyen beavatkozás általában apró, homorú mélyedést hagy hátra.
  • Kimetszéses biopszia: Az orvos szikével távolít el egy néhány milliméter széles bőrsávot „babérlevél alakban” a kinövés körül. A kimetszéses biopszia után maradó sebet általában össze kell varrni, utána egyenes sebhely marad.
  • Punch-biopszia (ejtsd: pancs): Az orvos vékony, éles szélű műszerrel vesz apró, hengeres mintát. Ilyenkor sok esetben nincs szükség varratra, vagy egykét öltés is elegendő. A lyukasztás többnyire alig észrevehető heget hagy hátra. A bőrbiopsziát bőrgyógyász vagy sebész végzi el. Ha azonban az arcából vagy más, feltűnő helyről kell mintát venni, érdemes lehet a beavatkozást plasztikai sebészre bízni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.