Házi gyógymódok

Zsíros bőr: 7 szépítőszer a mosolygósabb arcért

Ha zsíros a bőre, legyen nyugodt, nem ön tehet róla!

Ha mindenáron bűn­bakot keres, akkor szidja az őseit. Minden valószínűség szerint olyan helyről származnak, ahol a zsíros bőr hasznosnak bizonyult, például a túlzottan is erős napsütés vagy a monszun hatásainak kivédésében. És most itt áll ön, tipikus vá­roslakó és a csillogó homloka kínos, mert semmi szüksége védelemre a perzse­lő naptól vagy a trópusi záportól.

Az örökletességnek nagy a szerepe abban, hogy valakinek zsíros-e a bőre, de a hormonháztartásé sem kisebb. Terhes nőknél a szervezetben zajló hormo­nális változások következtében átmenetileg zsírosabbá válhat az arcbőr. Hason­ló a helyzet azoknál a nőknél, akik egy bizonyos fajta fogamzásgátló tablettát szednek. A stressz is közrejátszhat a zsírt termelő mirigyek túlműködésében. Nem megfelelő kozmetikumok hatására az enyhén zsíros bőr nagyon zsírossá válhat. E tényezők közül van, amit ki lehet iktatni, van amit nem.

Jegyezzük meg! A zsíros bőr ellen nincs varázsszer. A legfontosabb, hogy tartsa tisztán a bőrét. Az alábbiakban közreadott ötletek segítenek önnek abban, hogy hogyan lehet ezt a lehető legjobban csinálni.

Jó hír viszont, hogy a bőrgyógyász szakértők szerint a zsíros arcbőrnek van­nak előnyei is, s ezek közül talán a legfontosabb az, hogy a zsíros arcbőr job­ban viseli az öregedést és kevésbé ráncosodik, mint a száraz vagy átlagos bőr.

Iszappakolás

„Az agyagos vagy iszapos pakolások megérik a ve­lük való bíbelődést” – mondja dr. Howard Donsky bőrgyógyász. Ám ezek a pa­kolások csak átmenetileg teszik a bőrt szebbé és kellemesebb tapintásúvá, te­hát ne is számítson rá, hogy hatásuk hosszabb időn át érzékelhető lesz.

A sötétebb színű agyag (iszap) általában több zsírt szív magába. A fehér vagy rózsaszínű agyag viszont enyhébb hatású, tehát érzékeny bőrre inkább ezt kell használni. A pakolások megtisztítják a bőrt a felszínén lévő zsírtól, de a bőr átmene­ti felélénkítése mellett azt ne várja el tőlük, hogy „mélyen kitisztítsák” a póru­sokat (egyes szakértők szerint ez a kifejezés amúgy is értelmetlen) locsolja, hogy a zsíros bőrt jó meleg vízzel és sok szappannal mossuk. A forró víz jobban oldja az arcbőrben lévő faggyút, mint a hideg víz.

Ne higgyen az étrend és a zsíros bőr közötti kapcsolatban!

Noha egyes női magazinok, és bőrápolásról szóló könyvek különleges étrendeket ajánlanak a zsíros bőrrel kapcsolatos problémák orvoslására (melyeknek lényege általában az, hogy ne fogyasszon zsírban sült, vala­mint eleve zsíros ételeket), szakértőink szerint ezek mit sem érnek.

„Az étrend és a zsíros bőr között nincs semmiféle kapcsolat – állítja dr. Hillard H. Pearlstein. – Ez az állapot genetikailag meghatározott, tehát van, aki ezzel születik, a másik meg nem. A faggyúmirigyeket nem lehet leállítani semmiféle étrenddel – legtöbb, amit tehetünk, hogy felitatjuk a zsírt.”

Dr. Neldner egyetért a fentiekkel: „Nem hinném, hogy az étrendnek bár­milyen hatása volna. Vagy ha igen, erről az orvosi szakma képviselői pilla­natnyilag semmit sem tudnak. Szerintem akinek száraz bőre van, az bár­mit eszik, nem lesz zsírosabb a bőre, ebből viszont logikusan következik, hogy ugyanennek a fordítottja is igaz.”

Használjon szárító hatású szappant

„A tudomány jelen­legi állása szerint a zsíros bőr kezelése terén nem tehetünk mást, mint hogy el­távolítjuk a zsírt – jelenti ki dr. Pearlstein -, és ezt újra meg újra el kell végez­ni adsztringensekkel és szárító hatású szappanokkal.”

Szárító hatású szappant találni nem túl nehéz (sokkal nehezebb olyat talál­ni, amely nem szárítja a bőrt). „Nem szükséges ezekre sok pénzt költeni – ál­lítja dr. Kenneth Neldner bőrgyógyász professzor. – Egyesek szerint az izzadásgátló szappanoknak meglehetősen erős szárító hatásuk van, és ezért a zsíros bőrre is jól használhatók. A lényeg az, hogy gyakran használja, ne saj­nálja a szappant, és alaposan sikálja meg a bőrét.”

A mosakodást követően jöjjön az adsztringens arcvíz

Dr. Neldner szerint az acetontartalmú adsztringensek (összehúzó ha­tású szerek) a zsíros arcbőrnek legjobb segítőtársai. „Az aceton remekül oldja a zsírt, márpedig a legtöbb adsztringensben van bizonyos mennyiségű aceton. Ha rendszeresen használja, akkor biztosan sikerül valamennyi zsírt eltávolíta-nia a bőréről.”

Noha az adsztringensek nagy része alkoholt tartalmaz, keressen olyat, amelyben az alkohol mellett aceton is van, javasolja dr. Neldner. Ám a közön­séges izopropil-alkohol is használható hatékony és olcsó adsztringensként.

Azok, akik valami enyhébbet keresnek, kipróbálhatják a varázsmogyorót, amelynek van némi alkoholtartalma, és többnyire beválik. Az alkoholmentes adsztringensek általában csak vizet tartalmaznak, és nem olyan hatékonyak, mint azok, amelyekben alkohol és aceton is van, de ezek az érzékeny bőrűek számára jelentenek komoly segítséget. Érdemes megje­gyezni: a bőrgyógyászok szerint nem jó túl gyakran megmosni az arcot, mert ez túlzottan kiszáríthatja és irritálhatja a bőrt. Inkább vigyen magával adsztringenssel átitatott kendőcskéket, és azzal tisztítsa meg az arcbőrét.

Gondosan válassza meg a kozmetikumokat!

„A kozmetikumok alapvetően kétfélék lehetnek – mondja dr. Neldner -, olaj alapúak vagy víz alapúak. Ha zsíros a bőre, akkor csakis víz alapú terméket használjon.”

Sokféle olyan kozmetikum kapható, amelyet kifejezetten zsíros bőrre fej­lesztettek ki. Ezek elfedik a zsírosságot, tehát az arcbőr nem tűnik olyan fényes­nek. Semmilyen kozmetikumban sincs azonban olyan varázslatos hatóanyag, amely a faggyúmirigyek munkáját egyszer s mindenkorra leállítja, ezért ne dől­jön be, ha valamelyik termék ezt ígéri.

Használjon hintőport!

Mármint nem akármilyet, hanem baba­hintőport. Ez az egyszerű termék kiválóan használható arcpúderként, ha nagyon könnyedén viszi fel az alapozóra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.