Egészségügyi kérdezz-felelek

Cukorbetegség vizsgálatok

Mikor végeznek véletlenszerű vércukorszint mérést?

Ha a cukorbetegség klasszikus tüneteivel keresi fel a háziorvosát, például megmagyarázhatatlan fogyással, csillapíthatatlan szomjúsággal és gyakori vizeléssel, akkor valószínűleg a véletlenszerű vércukorszint mérésnek (RBS) nevezett vizsgálatot fogják elvégezni önnél. Ez az egyszerű vérvizsgálat bármikor, minden előkészület nélkül elvégezhető.

Ha a mért érték eléri vagy meghaladja a 11,1 mmol/l-t, emellett ön állandóan szörnyű szomjúságot érez és folyton a vécére jár, az orvosa cukorbetegséget fog megállapítani. Ám ha a 11,1 mmol/l-t elérő vagy meghaladó érték mellett a tünetei csak enyhék, orvosa nagy valószínűséggel megismétli a vizsgálatot néhány órával később vagy egy másik napon, hogy meggyőződjön a diagnózis pontosságáról.

Egyes orvosok szerint már az első alkalommal mért 7,8-11,1 mmol/l érték is okot ad az aggodalomra, ezért ez esetben is a vizsgálat megismétlését fogják javasolni. A 11,1 mmol/l értéket meghaladó második mérés már igazolja a cukorbetegséget. Orvosa éhgyomri vércukorszint mérést kér, melyet úgy kell elvégezni, hogy előtte legalább 8 órán át semmi mást nem fogyaszthat, csak vizet.

A 7 mmol/l értéket elérő vagy meghaladó vércukorszint megerősíti a cukorbetegség diagnózisát, míg a 6,1-6,9 mmol/l közötti érték úgynevezett prediabéteszes állapotot jelez, ami jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, tehát ez is feltétlenül kezelésre szorul.

Miből áll a terheléses vércukorszint vizsgálat, és rosszul leszek-e közben?

Az orvosok általában csak akkor írnak elő terheléses vércukorszint vizsgálatot, ha az tényleg szükséges, mivel az kényelmetlen és időigényes, ráadásul egyes páciensek a glükóztartalmú ital elfogyasztása után igen kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatnak, például émelygést, felfúvódást, hányást, idegességet és fejfájást.

A terheléses vércukorszint vizsgálat célja a cukorbetegség felismerése, amelyhez a vércukorszintet mérik meg szabványos mennyiségű glükóz, azaz szőlőcukor elfogyasztása után. A cukorbetegség kimutatására szolgáló egyéb vizsgálatokkal ellentétben ezzel a módszerrel közvetlen módon mérhető, mennyire hatékonyan dolgozza fel szervezete a glükózt és szabályozza annak szintjét. Két helyzetben alkalmazzák a leggyakrabban: amikor egy orvos arra gyanakszik, hogy egy kismamának terhességi cukorbetegsége van, vagy amikor egy páciens éhgyomri vércukorszintje normális, de az egyéb tünetei mégis cukorbetegségre utalnak.

Az orvos arra fogja kérni, hogy a vizsgálat előtt legalább nyolc órán át ne egyen semmit, de azt megelőzően nyugodtan étkezhet a szokásos módon. A vizsgálathoz igen rövid idő alatt meg kell innia egy nagyon édes (75 g cukrot tartalmazó) italt, majd két órán át nyugodtan kell várakoznia, s ez alatt egy ápoló időnként vérmintákat vesz, hogy meghatározza a vércukorszintjét. (Terhes nők esetében a vizsgálat három óra hosszúságú, és az italban 100 gramm cukor van.) Egészséges személynél a vércukorszint az ital elfogyasztása után nagyon gyorsan megugrik, majd hamar vissza is esik.

Ha azonban az ön vércukorszintje a 2 órás mérésnél eléri vagy meghaladja a 11,1 mmol/l értéket, akkor ön cukorbeteg. E vizsgálat során a 7,811,1 mmol/l érték prediabéteszes állapotot jelez, ami azt jelenti, hogy önnél nagy a cukorbetegség kialakulásának a valószínűségée.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.