Egészségügyi kérdezz-felelek

Asztmavizsgálatok – spirometriás vizsgálat

Sokat köhögök és légszomjam van, állandóan kifulladok. Van olyan vizsgálat, amivel megállapítható, hogy asztmás vagyok-e?

A tünetei alapján elég valószínűnek tűnik, hogy asztmája van, bár egyes orvosok elvégeztethetnek még bizonyos vizsgálatokat a hasonló tünetekkel járó tüdőgyulladás vagy hörghurut kizárására. Az ön fizikális vizsgálata és kórtörténetének felvétele után az orvos spirometriás (légzésfunkciós) vizsgálatot végezhet.

Ennek során önnek mély lélegzetet kell vennie és teljes erőből bele kell fújnia egy készülékbe, amely megméri, mennyi levegőt fújt ki az első másodpercben, illetve hogy a maximális belégzést milyen térfogatú maximális kilégzés követi. Ha az eredmény a korához képest gyenge, az orvos olyan gyógyszert lélegeztethet be önnel, amely kitágítja a beszűkült légutakat. Ha az ezután végzett második spirometriás vizsgálat jobb eredményt ad, és az egyéb tünetek is megfelelnek a diagnózisnak, akkor ön valószínűleg asztmás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.