Egészségügyi kérdezz-felelek

Vényköteles fájdalomcsillapítók – celecoxib, hidrokodon

Az ízületi gyulladásom miatt celecoxibot szedek. Árthat ez a szívemnek?

A celecoxib egy COX-2-gátló gyógyszer. Ezeket a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-k) az 1990-es években és a 2000-es évek elején gyakran írták fel fájdalomcsillapítóként, mivel úgy vélték, hogy nem károsítják a gyomor nyálkahártyáját, így kisebb valószínűséggel okoznak emésztőrendszeri vérzéseket, mint más NSAIDk (például az ibuprofen vagy az aszpirin).

Amikor azonban 2004-ben klinikai vizsgálatot kezdtek annak kiderítésére, hogy celecoxib alkalmazásával meg lehetne előzni, hogy a vastagbélben rák előtti állapotú polipok alakuljanak ki, azt félbe kellett szakítani, mert a kutatók rájöttek, hogy a gyógyszert szedők körében 3,4-szer gyakoribb a szívroham, az instabil angina (hirtelen és egyre fokozódó mellkasi fájdalom), a szélütés és az egyéb szívproblémák, mint azoknál, akik nem kaptak ilyen szert. Ráadásul az is kiderült, hogy a COX-2-gátlók nem előzik meg az emésztőrendszeri vérzéseket sem.

Az FDA alapos elemzések után arra a megállapításra jutott, hogy egyes pácienseknél a celecoxib előnyei nagyobbak a kockázatoknál, ezért a gyógyszer továbbra is forgalomban maradt. Két másik COX-2-gátló a valdekoxib és a rofekoxib engedélyét viszont visszavonták. Azóta az összes NSAID-n fel kell tüntetni a szívproblémák és az emésztőrendszeri vérzések kockázatára vonatkozó figyelmeztetést, még a vény nélkül kapható változatokon is. A kockázat azoknál a legnagyobb, akiknek koszorúér betegségük van, illetve akiknek már volt gyomorfekélyük, bypass műtétjük, strokejuk vagy ministrokejuk.

Hiba lenne…: Tétlenül várni, hogy a fájdalom elmúljon

Jóval könnyebb azt elérni, hogy a fájdalom ne forduljon rosszabbra, mint megszüntetni a tomboló fájdalmat. Ezért aztán, ha úgy érzi, hogy heves fejfájás közelít, ne várjon a gyógyszer bevételével addig, amíg már csak egy sötét szobában képes feküdni, magzati pózba kuporodva. Már az első nyilallásokat megérezve vegyen be valamit!

Az orvosom hidrokodon/acetaminofen kombinációt írt fel a súlyos hátfájásomra.

Rá fogok szokni a gyógyszerre?

Nem valószínű. A hidrokodon az opiátok közé tartozik, amelyek a fájdalomjelzések feldolgozásának agyi mechanizmusát változtatják meg. Az opiátok igen erős gyógyszerek ugyan, de megfelelő használatuk esetén igen kicsi a függővé válás kockázata. Egy vizsgálat során az ilyen gyógyszereket krónikus fájdalmaik ellen több héten vagy akár hónapon át szedőknek csupán a 3,2 százaléka vált függővé (ami azt jelenti, hogy a gyógyszer szedésének abbahagyásakor testi tüneteket tapasztaltak). Ám az érintettek legtöbbjének már korábban is voltak kábítószer problémái.

Mindazonáltal a hidrokodon / acetaminofen gyógyszer kombinációt az acetaminofen májkárosító hatása miatt nem tanácsos hosszú távon alkalmazni. Krónikus hátfájás esetén kérdezze meg orvosától, milyen egyéb kezelési lehetőségek jöhetnek szóba például más fájdalomcsillapítók, fizikoterápia vagy testmozgás.

Gyógyszer nélkül: Testmozgás

Legalább 10 perc aerob jellegű testmozgás – például kerékpározás, gyors gyaloglás vagy futás – nagyon sokat enyhíthet a krónikus fájdalmon. Ez valószínű­leg az ilyenkor felszabaduló természetes fájdalom­csillapítóknak, az endorfinoknak köszönhető.

Gyógyszer nélkül: D-vitamin

Fájdalmai a nagy adagban szedett narkotikumok ellenére sem enyhülnek? Kérje meg orvosát, hogy ellenőriztesse vére D-vitamin szintjét! Egy friss tanulmány szerint azoknak a krónikus fájdalmak­ban szenvedő pácienseknek, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, csaknem kétszer annyi gyógy­szerre volt szükségük fájdalmaik enyhítéséhez. Más kutatások azt mutatják, hogy a vitamin ala­csony szintje összefüggésben állhat bizonyos meg­magyarázhatatlan izom- és csontfájdalmakkal.

Szedhetek egyszerre gyógynövényeket és ízületi fájdalmak elleni gyógyszereket?

Ezt az orvosával vagy a gyógyszerészével kell megbeszélnie. Egy 238 ízületi gyulladásos páciens bevonásával végzett vizsgálatban az alanyok 10 százaléka számolt be olyan étrend kiegészítők szedéséről, amelyek bizonyítottan kölcsönhatásba léphetnek egyes ízületi gyulladás elleni gyógyszerekkel. Százhúsz, nem szteroid gyulladás gátlókat használó páciens közül öt növelte a májkárosodás kockázatát kas virág szedésével, tíz százalékuk pedig a vérzési problémák kockázatát fokozta azzal, hogy ginkgo bilobát, fokhagymát vagy ördögkarmot szedett.

Miért kaptam epilepszia elleni gyógyszert az idegfájdalmamra?

A krónikus neuropatías fájdalmak kezelésére két görcsoldó (antiepileptikum) gyógyszert engedélyeztek, a pregabalint és a gabapentint. Ezt a fajtaégő, kínzó fájdalmat az idegek sérülése vagy károsodása okozza gyakran a cukorbetegség vagy egyes vírusfertőzések, például az övsömör következményeként. Az egyéb vényköteles erős fájdalomcsillapítók, mint az oxicodon vagy a morfium nem mindig hatásosak a neuropatías fájdalom ellen, az epilepszia elleni gyógyszerek viszont a jelek szerint remekül beválnak.

Ám szedésüknek mellékhatásai lehetnek, például fejfájás, zavartság, kiütések, émelygés és hányás, hasfájás, hízás vagy fogyás, valamint a lábfej ödémája. E gyógyszerek az öngyilkosság kockázatát is növelhetik, ezért azonnal szóljon orvosának, ha eszébe jut, hogy kárt tegyen saját magában!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.