Egészségügyi kérdezz-felelek

Elhízás elleni gyógyszerek – orlisztát, fentermin, fluoxetin

Ehetek hamburgert, ha orlisztátot szedek?

Az orlisztát a belekben fejti ki a hatását azzal, hogy megakadályozza a bevitt zsírok egy részének felszívódását. Megfelelő étrend és testmozgás mellett segíthet abban, hogy akár 50 százalékkal több súlyt adjon le, mint azt csupán az étrend és testmozgás segítségével tenné. Fontos azonban, hogy megfogadja a figyelmeztetést, és a szer szedésének ideje alatt kerülje a zsíros ételeket, mert a „bűnözésnek” igen kellemetlen következményei lehetnek: hasgörcsök, szélesség és széklettartási zavar.

Biztonságos gyógyszer az orlisztát?

Általában biztonságosnak tartják, de 2009ben 32 olyan esetet jelentettek az FDA-nak (az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer felügyeleti Hatóságnak), amikor súlyos májkárosodás alakult ki a vényköteles orlisztátot vagy annak felére csökkentett dózisú, vény nélkül kapható változatát szedőknél. Az összefüggést még vizsgálják. Magyarországon az egyetlen receptre felírható testsúlycsökkentő gyógyszer az orlisztát, amelyet széles körben alkalmaznak a többi gyógyszer felfüggesztése miatt. Az orlisztát a legszélesebb körben tanulmányozott fogyasztószer a világon.

Előnye, hogy nem az idegrendszeren keresztül hat, hanem a bélben: a zsírbontó enzimhez kötődve megakadályozza az elfogyasztott zsír egy részének emésztését és felszívódását. Mivel a gyógyszer nem szívódik fel a keringésbe, csak elenyésző, bélrendszerre ható mellékhatásai vannak, biztonságosan alkalmazható. A magyar vizsgálatokban és az alkalmazásával történő betegbejelentések alapján nem fordultak elő májkárosodások.

Függővé válhatok, ha fentermint szedek a fogyás segítésére?

Nem valószínű. A fentermin vegyileg rokon az amfetaminnal, amely étvágycsökkentő és serkentő hatású, emellett igen addiktív is. A fentermin is csökkenti az étvágyat, viszont semmilyen hatást nem gyakorol a rászokással összefüggő agyi területekre. Ha a fogyáshoz ajánlott mennyiségben és módon szedi, semmilyen gondot nem okozhat, viszont ha túl sokat vesz be ebből a gyógyszerből, az súlyos, életveszélyes mellékhatásokkal járhat. Magyarországon nem engedélyezett szer, ezért forgalmazása tilos. Külföldi címre bejegyzett „webpatikákon” keresztül ugyanakkor a készítmények beszerezhetők, de azok eredete, tisztasága, hatóanyagtartalma igen kétséges, így alkalmazásuk nem javasolt.

Fluoxetint szedek a depresszióm ellen, és szeretnék szibutramint használni, hogy segítsen a fogyásban. Megtehetem?

Nem. A fluoxetinhez hasonló szelektív szerotonin visszavétel gátlók növelik a szerotonin szintjét ez az idegi ingerületátvivő anyag szerepet játszik a hangulat és az étvágy szabályozásában. De ugyanilyen hatású a szibutramin is, és ha a szervezetében túlságosan megnő a szerotonin szintje, az egy potenciálisan életveszélyes állapot, az úgynevezett szerotoninszindróma kialakulásához vezethet.

Ennek tünetei: nyugtalanság, szapora szívverés, hallucinációk, hasmenés, émelygés. (Megjegyzés: Az Európai Unió minden tagállamában betiltották a készítmények forgalmazását, mivel a gyógyszerek alkalmazásának több a veszélye, mint a haszna.)

Érdemes tudni: Az orlisztát csökkentheti a koleszterinszintet

Mivel gátolja az elfogyasztott zsírok egy részének felszívódását, az orlisztát csökkenti az „ártalmas” LDL-koleszterin és a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.